Mehmet Görmez’in vahim hatası; FETÖ’cü İcma Kıyas Kurulu

A -
A +
Bu yazı biraz gecikti ama Türkiye’nin gündemi de bir yerinde durmuyor ki.
İki hafta önce Habertürk TV’de eski Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez FETÖ hakkında çok önemli açıklamalar yaptı. Herkes “Vay canına” dedi.
Lâkin bu önemli açıklamaların bu saatte yapılmasının da bir anlamı kalmamıştı. Çünkü Sayın Görmez 17-25 Aralık sonrasında konuşsaydı sözleri bir işe yarayacaktı FETÖ ile mücadelede. Şimdi kendini aklamak ve savunmak, hakkındaki olumsuz algıyı değiştirmek istiyor yalnızca.
Pek çok önemli nokta var değinmek için ama ben en çok FETÖ’nün düzenlediği ve kendisinin de katıldığı İCMA KIYAS KURULU toplantılarına değinmek istiyorum.
Bu konuya daha önceki yazılarımda değinmiştim.(*) Benim bildiğim ve vâkıf olduğum bir alan değil biliyorsunuz. Sevgili haber ve yazı kaynağım Ümit Akdemir bunları bana hatırlatmış, gereken bilgileri aktarmıştı. Bu yazılarda FETÖ iblisinin neden İCMA KIYAS KURULU’nu önemsediğini, kendisini halife ilan ettirmek için kendi güdümünde oluşturulan bu kuruma çok önem verdiğini anlatmıştım.
Ümit Akdemir şimdi yine bu konuyu ele aldı ve Mehmet Görmez’in konuşmasındaki vahameti anlattı.
Şimdi bir kez daha hatırlatalım:
İCMA, Kur'ân ve Sünnet'ten sonra üçüncü kaynak olarak kabul ediliyor. Terim olarak karşılığı şu:
Peygamberimizden sonra herhangi bir asırda  İslam’da yeni gelişmeler karşısında müçtehitlerin kıyaslama yöntemine giderek bir konu hakkında ittifakla karar vermesidir. Bu duruma Kıyas-ı Fukaha da denir.
MÜÇTEHİT: İlim sahibi, ilmiyle amel eden, hür iradesiyle güvenilir kişiler. Ki onlar yaşadığı bölge halkı tarafından da kabullenilir ve saygı görürler. İşte bu özellikleri kendinde toplayan kişilerdir Müçtehitler.
 
İCMA KIYAS TOPLANTILARINI KİM ORGANİZE EDER?
 
Nitekim Peygamberimizin vefatından hemen sonra bir grup zekâta itiraz edince Halife Hazreti Ebubekir Eshabı toplayarak zekâta karşı olanlara eylem planını görüşmüştür. Böylelikle İcma toplantıları Osmanlı’ya kadar halife himayesinde gelmiş ve Cumhuriyet kurulduktan sonra bu miras siyasi idarenin himayesinde miras olarak Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilmiştir. Ancak Diyanet ve siyasi irade bu konuda kımıldamayınca FETÖ bu boşluğu değerlendirmiş İCMA KIYAS TOPLANTILARI yapabilme cüretini göstermiştir. Bu FETÖ’nün ilk darbesiydi; İslam dinine.
 
DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ’İN EN BÜYÜK HATASI
 
FETÖ’nün İcma Kıyas Kurulu Toplantıları geçersizdi çünkü bu kurulu toplayan da, topladığı kişiler de müçtehit kriterlerine kesinlikle uymamaktaydı.
Ne yazık ki Diyanet İşleri Başkanı tüm bu kriterleri bilmesi gereken kişi olduğu hâlde FETÖ’nün bu İcma Kıyas Kurulu toplantılarına kurum olarak katılmakta bir sakınca görmemiş, Diyanet İşleri Başkanlığı’na ait bu yetkiyi tam anlamıyla gasbettirmişti. Sayın Görmez'i gören müftüler de bundan vazife çıkarmış ve bu sahte İcma Kıyas Kurulu’na katılmakta sakınca görmemişlerdi.
 
GÖRMEZ’İN BİLMESİ GEREKEN AMA ALDIRMADIĞI KONU
 
Söyledik ama yine söyleyelim:
Bu toplantıları yapmak FETÖ’nün ne haddidir ne de hakkıdır.
İslam hukukuna alenen tecavüzdür. İrade gasbıdır ve bu toplantı tam anlamıyla fıkhi bir darbe girişimidir.
Oysa beklenirdi ki Diyanet çok hassas davranarak tepki göstersin, toplumu ve siyasi iradeyi bilgilendirerek bu toplantıları engellesin. Ama nerede? Sayın Görmez engellemeyi bırakın, bizzat katılarak, kurumdan katılım sağlayarak BİAT ETMEYİ yeğlemiştir.
Sayın Görmez televizyon programında “Yetkimiz ve yetki alanımız dar” diyor. Ancak dışarıdan, FETÖ tarafından düzenlenen korsan ve geçersiz İcma Kıyas Kurulu toplantısına katılırken “yetkimiz az, yetki alanımız dar” demedi nedense.
Çok merak ediyorum. Sayın Mehmet Görmez belki hukuken bu konuda suçlanamaz ama vicdani olarak nasıl rahat uyuyabiliyor?
 
FETÖ İCMA KURULUNA KENDİNİ HALİFE İLAN ETTİRECEKTİ
 
Bu İCMA KIYAS KURULU hakkında neden titizlikle duruyoruz, biraz da bundan söz edelim.
FETÖ iblisi her şeyi o kadar planlayarak yürüttü ki bu da planın parçalarından ve aşamalarından biriydi. Bir yandan CIA ile iş tutup, devlet kademelerine sızarak darbenin altyapısını oluştururken, diğer yandan da kahir ekseriyeti Müslüman olan Türkiye halkına dini argüman sunarak dinî ve siyasi liderliğini kabul ettirmiş olacaktı.
Çünkü teröristbaşı Fetullah Gülen darbe sonrası gelip halife olacaktı.
Bunun bir kurumsal altyapısının oluşturulması gerekiyordu ve İcma Kıyas Kurulu toplantısı bu amaca hizmet edecekti.
Konusu bile Fetullah Gülen olan 2014 yılı Nisan ayındaki bu sahte-korsan toplantı, darbeden sonra da tekrar edilecek olan İcma Kıyas Kurulu toplantısına zemin oluşturacaktı.
Mehmet Görmez bu toplantıya katılarak, bu vahameti nasıl görmezden geldi akıl alır gibi değil.
Fetullah iblisi, 2016 yılındaki 15 Temmuz hain darbe girişimi başarılı olsaydı Türkiye’ye dönecek, Diyanet’e derhal İcma Kıyas Kurulu’nu toplattıracak, ardından da dandik ve kıytırık “Müçtehit”lere telkin yoluyla kendini halife ilan ettirecekti.
Nereden döndüğümüzü bilelim de öyle konuşalım diye bu yazılar.
.....
(*) https://turkiyegazetesi.com/yazarlar/fuat-ugur/588443.aspx
https://turkiyegazetesi.com/yazarlar/fuat-ugur/588477.aspx
 
FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
Bu gerekçe koca bir palavra Ertuğrul Özkök
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.