Normal değil bu!

A -
A +
“Türkiye’de bir yargıcın ya da savcının kamu vicdanını yaralamayacak bir karar alması olasılığı ne kadardır sizce?”
Sorum matematikte bir olasılık problemi aslında.
0-1 arasında puan vermenizi isteyeceğim sizden.
Biliyorsunuz ya da çocuklarınızın matematik derslerine yardımcı olurken karşınıza çıktığında yeniden hatırlamışsınızdır, Olasılık bilinmezliğin ya da belirsizliğin ölçüsüdür. Ve 0 ile 1 arasındaki gerçek sayıdır.
Çok basit bir örnek, 20 kişilik bir sınıftaki öğrencilerin tamamı kız ise sınıf başkanının kız öğrenci seçilme olasılığı 1’dir. Ya da Eylül ayında olduğumuza göre gelecek ayın Kasım olma olasılığı 0’dır. Yazı tura attığımızda ise paranın tura gelmesi olasılığı 0-1 arasındadır.
Bu olasılık problemiyle ilgili cevabınızı bekliyorum. Benimkini yazının sonunda bulacaksınız.
Konuyu matematikle ilişkilendirdim çünkü hukuk aslında bir matematik. Ben söylemiyorum.  2012 yılında Bilgi Üniversitesi’nin düzenlediği OYUN TEORİSİ Dünya Kongresi’ne katılan isimlerden John Norbes Nash konuşmasında “İyi matematik bilmeyen toplumlarda adalet yoktur” demişti.
Bir matematikçinin çalışma prensibi ve düşünce yapısı, mükemmeliyetçilik ve eksiksizlik üzerine kuruludur. Nerede bir açıklama varsa, bütün ihtimalleri göz önünde bulundurduktan sonra eksik kalan noktaları bulmaya yönelir. Nasıl ki matematikte tanımlar yapıyorsak, kanunları da birer tanım gibi düşünebiliriz.
Ufuk Asımpınar adlı okuyucum tutmuş yakın döneme ait hâkim ve savcı kararlarını gazete kupürlerinden derlemiş. Ben onun gönderdiği linklerden küçük bir seçki yaptım. Fazlası için yerim de yok, kendimi ve sizleri daha çok kanatacak motivasyonum da.
29 Haziran 2018
Diyarbakır’da Enes Aslan adlı ehliyetsiz sürücü, kaldırımda yürüyen bir kadına ve dükkânlarının önünde oturan esnafa aracıyla çarptı. 4 kişi komada ölüm kalım mücadelesi veriyor. 6 kişi ise hastanede tedavi altında. Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hâkimliği ehliyetsiz sürücüyü ‘takdîren’ serbest bıraktı. 
12 Eylül 2018
Muğla İl Sağlık Müdürlüğü'nde bilgi işlem görevlisi olan S.A. (25), kurumun bilgisayarlarını sattı, öğrenilmemesi için de müdürlük binasında yangın çıkardı, suçunu itiraf etti, savcılık serbest bıraktı.
31 Ağustos 2018
Manisa’da bir genci kandıran ve evliliğe ikna eden sahte gelin 60 bin TL çalıp, damadı dolandırdı. Gelinin adı bile sahte çıktı. Sahte gelin gözaltına alındı ve serbest bırakıldı.
14 Eylül 2018
Sultangazi'dе kаyınpederinden 12 senedir şiddеt gören 2 çocuk аnnesi kadın, sоn оlarak kendisine 9 saat boyunca işkеncе еdildiğini belirterek polise başvurdu. Vücudu morluklarla ve işkence izleriyle doluydu. Kumarbaz olan ve tüm parasını elinden alan kayınpederi gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. Kadın “Galiba ölmem gerekiyor” dedi.
8 Eylül 2018
Muğla’da evlendiği İbrahim K. ve ailesini dolandırdığı için gözaltına alınan ve rahminden uyuşturucu çıkan Gülistan B. adlı kadın savcılık talimatıyla serbest bırakıldı.
31 Temmuz 2018
Samsun’un Bafra ilçesinde 72 yaşındaki bir adamı defalarca yumruk atarak acımasızca döven C.İ ve yanındaki suç ortağı Ç.D, gözaltına alındılar. Ancak ifadelerinden sonra serbest bırakıldılar.
16 Temmuz 2018
Gaziosmanpaşa'da geçen yıl biri 9, diğeri 11 yaşındaki iki kızına yıllarca cinsel istismarda bulunan ve önce 18 yıl 9'ar ay hapis cezası alan E.S’nin cezası “İyi hâl” den 15  yıl 7 aya indi. Kararı İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi verdi.
30 Mart 2016
Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, 16 yaşındaki N.B.’yi kaçırarak demir sopa ile döven ve cinsel istismarda bulunan ve 24 yıl hapis istemiyle yargılanan 22 yaşındaki S.A.’yı önce 7.5 ay hapis cezasına çarptırdı, ardından ‘iyi hâl’ nedeniyle cezasını 6 ay 7 güne indirdi. Mahkeme onu da sanığın bir daha suç işlemeyeceğine kanaat getirerek erteledi.
26 Nisan 2016
İzmir’de yaşayan K.Ç., 13 yaşından itibaren babasının arkadaşı M.K. tarafından cinsel istismara uğradı. Çocuk 2 yıl süren bu istismar nedeniyle içine kapanınca öğretmenleri K.Ç.’ye sorununu ısrarla sordu. K.Ç. öğretmenlerine, “Babamın arkadaşı tehditle uzun süredir bana cinsel istismarda bulunuyor. Bazen otomobilde bazen de Basmane’de bir otele götürüyor” dedi. Bunun üzerine aile şikâyetçi oldu ve M.K. hakkında dava açıldı. Ağır Ceza Mahkemesi M.K.’nın tutuksuz yargılanmasına karar verildi. Dava açılmasına sinirlenen M.K. ve akrabaları da mağdur K.Ç.’yi davadan vazgeçmediği için feci şekilde dövdü. Öldü diye bıraktıkları çocuğu ise çevredeki vatandaşlar hastaneye yetiştirdi. M.K. ise serbest.
5 Ağustos 2018
Üsküdar’da 6 ay önce eski sevgilisi T.Y.’yi (23) kendisiyle barışmaya ikna edemediği için önce çıplak görüntülerini yaymakla tehdit edip sonrasında döverek burnunu kıran A.O.K. 1 Mart 2018’de İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’nca Anadolu 6. Sulh Ceza Hâkimliği’ne tutuklama talebiyle sevk edildi. Hâkim A.O.K.’yı kasten yaralama suçundan adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
 
OLASILIK PROBLEMİNİN CEVABI VE YETKİLİLERE SORUM
 
Aşağıda Ufuk Asımpınar’ın yaptığı derlemenin linkleri var. Çeşitli hâkim ve savcı kararları. Onları teker teker inceledim. Eğer içiniz kaldırırsa siz de bakın.
Şunu düşüneceksiniz: Bu hâkim ve savcıların çocukları yok mu? Onları hangi hukuk fakültelerinde kimler yetiştirdi ve nasıl olup da bu kararları alıp hâlâ görev yapabiliyorlar?
Aslında yalnızca okurlara değil, Adalet Bakanlığı’na, araştırılması gerektiğini düşündüğüm için MİT’e, HSK’ya, hükümete ve Sayın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a soruyorum:
Sizce de bu durum normal mi?
Şimdi ilk baştaki matematik sorusunun cevabına geliyorum:
“Türkiye’de bir yargıcın ya da savcının kamu vicdanını yaralamayacak bir karar alması olasılığı” bana göre 0-1 arasındaki gerçek sayıyla ifade etmek gerekirse 00’dır...  
 
 
HER SEFERİNDE SİNİRLERİMİZİ AYAĞA KALDIRAN “SERBEST BIRAKILDI” HABERLERİNİN LİNKLERİ
 
http://www.internethaber.com/saglik-mudurlugunun-bilgisayarlarini-caldi-binayi-yakti-serbest-kaldi-1902588h.htm
 
http://www.yenicaggazetesi.com.tr/cocuk-tacizcisi-serbest-birakildi-204682h.htm 
 
https://www.haber16.com/boylesi-turkiye-de-olur-60-bin-tl-calip-damadi-dolandirdilar-gelinin-ismi-bile-sahte-cikti-tabi-ki-serbest-birakildi/41353/ 
 
http://www.ahaberci.com/gundem/gelinine-9-saat-boyunca-iskence-eden-kayinpeder-serbest-birakildi-h3458.html 
 
http://www.hurriyet.com.tr/vajinasindan-uyusturucu-cikan-dolandiricilik-su-40950347 
 
 
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/4-kisiyi-komaya-sokan-ehliyetsiz-surucu-serbest-hakim-takdiri-40881915 
 
http://www.haber7.com/samsun/2680842-yasli-adami-olesiye-dovdu-serbest-kaldi
 
https://www.haberturk.com/samsun-haberleri/16090844-drift-yaparak-ambulansi-engelleyenler-serbest-birakildi
 
https://www.cnnturk.com/yurttan-haberler/zonguldak/cinsel-tacizden-gozaltina-alinan-kafe-isletmecisi-serbest-birakildi
 
http://www.ensonhaber.com/universiteli-genc-kizi-darbedip-aractan-attiserbest-kaldi.html
 
https://www.ntv.com.tr/turkiye/kadikoyde-darp-ve-tehdit-serbest-birakildi,PtzkURBQHk6BEC1QtwzJuw
 
http://www.internethaber.com/kopegi-otomobile-baglayip-suruklemisti-serbest-birakildi-1891932h.htm
 
https://tr.sputniknews.com/turkiye/201807251034438664-esege-iskence-yapan-coban-serbest-birakildi/
 
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1028101/iki_kizina_cinsel_istismardan_yargilanan_babaya_iyi_hal_indirimi.html
 
https://www.haberturk.com/kocaeli-haberleri/62373772-akaryakit-kacakciligi-yaptigi-iddia-edilen-30-sahis-serbest-birakildi
 
http://www.ensonhaber.com/kadikoyde-kopege-siddet-uygulayan-kisi-serbest-birakildi.html
 
https://www.haberler.com/nakliye-dolandiricilari-serbest-birakildi-11076477-haberi/
 
http://www.mynet.com/haber/yasam/tecavuzden-yargilanan-saniga-iyi-hal-indirimi-ve-erteleme-2381976-1
 
http://www.tgrthaber.com.tr/gundem/otobus-soforune-yumruk-atan-yolcu-serbest-birakildi-249338
 
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1046371/Once_santaj__sonra_olduresiye_dayak__Serbest_birakildi.html
 
https://www.superhaber.tv/iskenceci-bakici-serbest-birakildi-haber-124479
 
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/383731/Kravat_takan__cinsel_istismar__saniginin_cezasi_140_yil_indirildi.html
 
http://www.posta.com.tr/pompali-tufekle-kardesini-vuran-adam-serbest-birakildi-2023373
 
http://www.mynet.com/haber/yasam/tecavuze-kravat-indirimi-634859-1
 
https://www.ntv.com.tr/video/turkiye/malatyada-sofore-doner-bicakli-saldiri-saldirgan-serbest-birakildi,MA9V2mK7wkWGd11h0_AWEg
 
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1027091/Volkan_Kesanbilici_serbest_birakildi.html
 
http://t24.com.tr/haber/8-kisiyi-vurdu-hakim-serbest-birakti,393759
 
https://www.gercekgundem.com/guncel/27320/16-yil-ceza-almisti-serbest-birakildi
 
https://www.memurlar.net/haber/766849/yavru-kopekleri-odunla-doven-kadin-serbest-birakildi.html
 
https://www.cnnturk.com/turkiye/halay-kavgasinin-zanlilari-serbest-birakildi 
 
http://www.iha.com.tr/aydin-haberleri/kopege-pompali-tufekle-ates-acan-kisi-ve-oglu-serbest-birakildi-aydin-2040563/
 
https://www.aksam.com.tr/yasam/sapik-zorbayi-hakim-serbest-birakti/haber-510612
 
https://www.haberturk.com/kastamonu-haberleri/62170408-cinayet-suphelileri-tutuksuz-yargilanmak-uzere-serbest-birakildi
 
https://www.kamupersoneli.net/mahkemeden-sasirtan-karar-sapik-serbest-birakildi-video,990.html
 
http://gazetekarinca.com/2018/07/bir-kadini-fotograflarini-cekerek-taciz-eden-erkek-goruntulere-ragmen-serbest-birakildi/
 
https://onedio.com/haber/bir-ay-once-esini-tufekle-yaralamis-mahkeme-serbest-birakmisti-21-yasindaki-zubeyde-bogularak-olduruldu-833954
 
http://www.gunes.com/yasam/otobus-soforune-yumruk-atan-yolcu-serbest-birakildi-892161
 
http://www.ensonhaber.com/taksim-sapigi-yakalandi.html
 
http://t24.com.tr/haber/sari-isikta-gecen-surucu-6-kisiye-carpti-bir-cocuk-hayatini-kaybetti-mahkeme-denetimli-birakti,569735
 
http://www.karar.com/karabuk/gasp-zanlisi-4-kisi-adli-kontrol-sartiyla-serbest-birakildi-945215
 
https://www.haberler.com/hamile-esine-siddet-uygulayan-koca-serbest-11169288-haberi/
 
https://www.cnnturk.com/turkiye/tugceyi-kaldirim-tasiyla-hastanelik-etti-serbest-birakildi
 
https://www.saglikaktuel.com/haber/hastane-polisinin-bacagini-isiran-saldirgan-serbest-birakildi-63172.htm
 
https://www.sabah.com.tr/yasam/2018/08/23/sislide-calip-suriyede-satti-serbest-birakildi
 
http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/1065664/Parktaki_cocuklara_kursun_yagmuru__Serbest_birakildi.html
 
http://gazetekarinca.com/2018/08/istanbulda-hamile-esini-siddete-maruz-birakan-erkek-serbest-birakildi/
 
https://www.yeniakit.com.tr/haber/erdogana-hakaret-eden-karikaturist-serbest-birakildi-476526.html
 
https://www.yeniakit.com.tr/haber/denetimli-serbestlikle-tahliye-oldu-yine-akillanmadi-502500.html
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.