Nerede hizmet orada HAYIR

A -
A +

Referandumun kaybedeni çok. Başta benim gibi tahmin özürlüler. Son iki yazımda EVET en az %60 alır demiştim. MHP mitinglerinin eskiyi aratmayan kalabalıkları ve Adil Gür’ün “Kürt seçmen EVET diyor” sözü yanılttı beni. Güneydoğudan, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari’den rekor HAYIR tercihi çıktı.

MHP’den en az 6 puan, HDP oylarından da 4 puan geleceğini tahmin etmiştim. EVET için en kötümser tahminler bile %55’in altında değildi, herkes yanıldı. Ve hemen hemen herkes kaybetti.

AK Parti + MHP oyları her ihtimalle %60’ı aşması gerekirken her ikisinden de büyük oranlarda HAYIR’a kayma olmuş. Yani ikisi de ekside.

EVET oyları sayın Cumhurbaşkanımızın 2014’te tek başına aldığı orana bile ulaşamadı. Bunun da irdelenmesi lâzım.

HAYIR cephesi “tarihî fark”tan bahsediyordu, eğer gerçekten buna inandıysalar onlar da tarihî kayıpta. Ama elbette kendileri de biliyordu bunun mümkün olmadığını ve kurnazca bir politikadan ibaret olduğunu.

Kurnazlıktan da öte, bugün Türkiye gazetesinde yer alan habere göre sandıktan “evet” çıkacağını anlayan CHP ve HDP tuzak kurdu. Muhalif sandık kurulu başkanı oyları geçersiz kılmak için bilerek zarf ve pusulaya mühür basmadı.

Sanki dışarıdan milyonlarca EVET basılmış mühürsüz zarf getirilip sandıklara doldurulmuş gibi, kendi yalanları ve tuzaklarının üstüne bir de itiraz ediyorlar utanmadan. Her sandığın başında en az 4 kişi var. Sandıklar daha kapanmadan oy sayımını takip eden basın vs. çok daha fazla kişi var. Az çok sandık başında bulunmuş biri rahatlıkla bilir ki böyle kolay oy çalmak imkânsız. Hem itiraz edilen sandıklar tekrar sayılsa belki de EVET oyları artacak, kim bilebilir ki?

Fitne için bulunmaz fırsat. Altyapısı hazırlanmış fitne. Zaten HAYIR oyunun bu kadar yüksek çıkmasının sebebi de “SOSYAL MEDYA BAŞTA” olmak üzere binlerce profesyonel fitnecinin uydurduğu yalanlardır.

Ve bu yalanlara -her zamanki gibi- "anti-yalan mekanizmasını bir türlü kuramamış" EVET cephesinin karşı koyamamasıdır.

Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz, tüm tahminleri geride bırakarak büyük çıkış yapan HAYIRcılar oldu. CHP lideri şu an istifa baskısı altında.

Baştan mâkul hedef koysaydı belki de şimdi kahraman ilân edilirdi. "CHP oyları 30-35’leri rahat görebilir" tahminleri yapılırdı.

Neticede %70’in üzerinde olan sağ oyların 20 puanı HAYIR dedi. Kabaca 50 milyon oyun 35 milyonunun sağ oy olduğunu kabul edersek, 10 milyona yakın oy “bir nev’î” sola kaydı. Bu çok büyük bir gelişmedir, konuşulması gereken budur.

AK Parti’nin işinin bundan sonra daha da zor olduğunun, MHP de dahil, sağ oyların garanti olmadığının ispatıdır.

İstanbul, Ankara gibi hizmete doymuş şehirlerden ve Antalya gibi "ömründe AK Parti’den önce doğru dürüst hizmet görmemiş" şehirlerden HAYIR oyu çıkması bana bu başlığı attırdı.

İnşallah bu mesajı alması gerekenler de almıştır. Orta Anadolu’nun bu ülkenin bel kemiği olduğu anlaşılmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.