İlahiyatları güncellesek

A -
A +

Dinde zaten "güncelleme" olamaz malûmunuz, güncelleme olursa din olmaz. Çünkü din emirdir, emredilen neyse odur.

Dinde yapılan her değişiklik, çıkarma veya ekleme bid'at demektir. Bu da -hâşâ- "din eksik kalmış ben tamamlıyorum" demektir.

Sayın Cumhurbaşkanının sözlerini herkes işine geldiği gibi anladı. Tabii en çok da günümüzün bazı mezhepsiz ilahiyat profesörlerine gün doğdu.

Hepsi demeyelim de bir kısmı, yahut büyük bir kısmı Allah bilir.

Ben Hoca değilim, âlim değilim ama hiç olmazsa temel dînî bilgilere sahip sıradan bir Müslümanım. Size soruyorum, 32 farzı bile sayabilecek kaç ilahiyat profesörü vardır?

Yok artık demeyin çok var. Namazın 12 farzını sayamayan, hatta namazın farzlarını kabul etmeyen, namazı bile kabul etmeyen birçok ilahiyat profesörü var.

Namaza ritüel diyen, oruç tutmak için aç kalmak gerekmez diyen, zaten vergi veriyorsunuz zekâta ne gerek var diyen, bu ülkede herkes borçlu kimseye hac farz değil diyen, Kelime-i şehâdetin de yarısını silen; kısaca İslamiyet'in beş şartının beşini de silen ilahiyatçılar yok mu?

Çok basit bir ölçü: Şu televizyonlara çıkıp şov yapan cahil din adamı bozuntularından herhangi birine desek; bir kere gönülden "Peygamber Efendimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdular ki" diyebilir misin desek, inanın tamamına yakını diyemez.

Diyemez çünkü içinden gelmez. Adam hadis-i şerîfleri kabul etmiyor ki "Peygamber Efendimiz buyurdu ki" diye söze başlasın.

Kimisi hiçbirini kabul etmiyor sadece Kur'ân diyor, kimisi de kafasına yatmayanı kabul etmiyor.

Osman Ünlü Hoca'dan duymuştum, cuma namazına gitmeyen ilahiyat profesörleri varmış!..

Namaz kılmayı ritüel hareketler sayan, (ritüel dediği de hâşâ rükû ve secde), Peygamber Efendimize salevat getirmeyi 'yalakalık' sayan, horozu 'kurban' sayan...

Buna mukabil, tövbeyi, şefaati, geçmişlerimizin ruhuna okumayı, evliya kabirlerini ziyaret etmeyi, namusu tesettürü saymayan...

Hadis-i şerîfleri, İslâm âlimlerini, hatta Eshâb-ı kirâmı beğenmeyen... Sadece Kur'ân diyen, Kur'ân-ı kerimi de kendi görüşlerine göre yorumlayan...

Hülâsa, "güncellenecek" olan varsa "din" değil "din adamları"dır. Dinde reform olmaz; ama ilahiyatlarda reform olur. Hem de çok güzel olur...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.