Dolarlanarak dolandıranlar

A -
A +
Genetik olduğundan şüphe ettiğimiz "merkezî yerde kuru yemişçi açma saplantısı"nı bir kenara bırakırsak, herkes kârlı yatırım peşinde. Ben mi? Plaka okumak, kitap dizmek gibi otistik zevklerim arasında, ekran altından geçen borsa şeridini takip etmek olsa da bu işlerden hiç anlamam. O sebeptendir ki; bir bilene, Yatırım Uzmanı Bora Ayaklıborsa’ya danışalım dedik.
“Efem, kişinin kendisine yatırım yapması uzun vadede, kocaya yatırım yapması ise orta vadede kârlıdır! Bu, konumuzla alakalı değil ama dursun bir kenarda... Diyelim ki, elimizde para var. Al bak, işte bu, hah, ne ya pa caa ğızz bunu? Kârlı bir yatırımla iyi değerlendireceğiz. Ama nasıl? Gayrimenkule yatırsaan; vergisi adamı duman eder, altına yatırsaan; hanım üzerine yatacak al alabilirsen geri... Altın gününe katılsaan; arada sahte çeyrek getirenler oluyor, risk büyük!..
Ee, ne kaldı geriye? Köprülü kavşak, alt geçit, üst geçit, fıskiyeli havuz mu yapacaksınız?. Size ne?! Devlet yapıyor zaten o yatırımları. Siz, Dubai’den arsa alıp kule yapın. Bir de hafriyat sırasında petrol çıkarsa, tamamdır; vurdunuz parayı! Taksi plakası demode oldu. Bir yerlere uranyum stoklayın, bu işte güzel para var... Zamların ivmesine bakılırsa ıspanak da iyi bir yatırım aracı olabilir. Ha bu arada, "piyasadaki bütün lahana tohumlarını kap gel, tarım gelişecek Sudan’da, güzel tüyo geldi!!" benzeri tekliflere sahip, hayal gücü geniş müteşebbislerden uzak durun!
"Kafkaslar kaynıyor, Balkanlarda krizin eli kulağında bak Yunanistan zaten çoktan dağıttı! Bu işin sonu bize patlayacak, seçimden sonra ekonomi komple mahvolacak!” benzeri komplo teorilerine kaptırıp, bütün parayı una makarnaya yatırmayın! Karbonhidrat komasına girersiniz, o olur yani!
Neyse uzatmayalım yiğenim. Malın iyisini yatırımın hasını yaparım duruşuma geçiyor ve... Sizeee, "Almayın artık sinyali" veriyorum! Doları diyorum, Doları… Döviz ha bire yükseliyor, herkes kocaman kocaman laflar ediyor, mangalda kül bırakmıyor lakin benim gibi bir asosyal dahi rahatlıkla gözlemleyebiliyor ki; çoğu insan dolara yatırım yapıyor!..  
“Abi dur daha global dolar rallisi başlamadı, başladığında günlük artışla köşeyiz” diye avuç ovuşturanlar, dolarda kalarak seçimi kazanma, olmadı hükûmeti düşürme hayalleriyle avunanlar, “beş, beş beş” diye tempo tutanlar var!
“Sen gazetecisin, bilirsin; dolar yükselir mi daha?” sorusuyla hin bakışlar… Endişeliymiş numarası yapıp kur peşinde yandaşlar. Yahu senesi olmadı, kampanyalar vardı. Daha geçen bozdurmadınız mı siz dolarları?.. Ne ara yenisini aldınız? Kredi kartının sadece asgarisini ödeyebilecek seviyedekiler bile alım fırsatı peşinde.
Dövizdeki yükselişin tek sebebi yoğun iç talep olmayabilir. Ama dolar istifleyicilerin başlarını yastığa koyduklarında bir vicdan yoklaması şarttır, gereklidir!.. Ne çok kolay yoldan para kazanma sevdalısı varmış! Ne kadar millîymişiz, ne kadar da kendi paramızın kanını emecek kadar vampirmişiz diyor, "Dâhilî bedhahlar" tanımının gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum...
 
 
Ninem diyor ki; Biz attık kemik diye, el kaptı ilik diye...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.