Sözler…

A -
A +
Seçim telaşından es geçmiş olmayalım, 17 Haziran, Süleyman Demirel’in ölüm yıl dönümüydü. Siyasi değerlendirmesi bir yana kendine özgü espri ve mesaj verme anlayışıyla siyaset diline ayrı bir renk getirmişti. Şimdilerde bizi sadece gaflarıyla, şaşkınlıkları, hataları ve tutarsızlıklarıyla güldüren siyasilere ilham olabilecek unutulmaz Demirel sözleri…
-60’lı yıllar… Kıbrıs meselesi nedeniyle İngiltere’yle Türkiye’nin arası kötü. Tam da bu sırada Demirel, İngiltere’ye ziyarete gidiyor. Dönüşte gazetecilerle arasında geçen diyalog ise şöyle: “Efendim, neden İngiliz Dışilişkiler Bakanı’nın elini sıktınız?” “Neresini sıkacaktım kardeşim. “
- Gazeteci sorar; "Sayın Demirel, Türkiye'nin durumunu tek kelimeyle özetler misiniz?" Demirel: “İyi..” Herkes şaşırır, Demirel mevcut duruma iyi demiştir sonuçta. Ama devam eder. Demirel: Ama iki kelimeyle özetlememi isterseniz "iyi değil"..
-Üniversite ziyaretlerinden birinde sol görüşlü bir öğrenci Demirel’i sıkıştırmaya çalışır. – Türkiye’de yapılan her türlü işi sahiplenmek gibi bir adetiniz var… - Sen nerede oturuyorsun? - Niye ki? Kadıköy’de! - Hah işte buraya her gün gelmek için üstünden geçtiğin köprü var ya - Ee evet - Onu işte ben yaptım!
-Muhabir: Efendim, derin devlet nedir? Demirel: Derin devlet, normal devletin raydan çıkmış hâlidir.
-Yollar yürümekle aşınmaz… (12 Mart 1971 öncesi sol örgütlerin yürüyüşleri ile ilgili)
-Petrol vardı da biz mi içtik?
-Dünkü güneşle bugünkü çamaşır kurutulmaz.
-Aslana hüviyet sorulmaz demişler. Kimlik taşımam!
-Memleket meseleleri bir parkta oturarak halledilseydi, çok büyük bir park yaptırır hep beraber içinde otururduk.
-Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz!
-Siyaset, bir meslek değildir, bir ilim de değildir. Nedir derseniz; siyasettir derim.
-Türkeş Türk çocuğu, Ecevit halk çocuğu, Erbakan Müslüman çocuğu, biz o... çocuğu muyuz?
- Kırk günde kabak yetişmez. (1978’de CHP'nin 40 günde Türkçe bilmeyen öğretmenleri alıp öğretmen yapması üzerine demiştir.)
-Çay'a yapılan zam değildir. Kalite ayarlaması yapıldı. Çayın kalitesi yükseltildi. (Çaya yapılan zammı soran muhabirlere)
-Ege bir Yunan gölü değildir. Ege bir Türk gölü de değildir. Binaenaleyh, Ege bir göl de değildir.
-Güneydoğu Anadolu Projesi'nin bitirilemeyeceği yönündeki spekülasyonlara cevaben; “GAP'ı kimseye gap diye gaptırmam."
-Demokrasilerde çareler tükenmez.
-Galibiyetin sahibi çoktur, mağlubiyetin sahibi yoktur. Yenilgi yetimdir. -Herkes benim gibi 'dün dündür bugün bugündür' deyip işin içinden çıkamaz! (Cumhurbaşkanlığının son basın toplantısında) Ninem diyor ki; Ağaçtan maşa, aptaldan paşa olmaz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.