Altı yüz bin altın mı, altı yüz bin nasihat mı?

A -
A +
Sevgili Peygamberimiz, hazret-i Ali’ye buyurdu ki: (Yâ Ali! Altı yüz bin koyun mu istersin, yahut altı yüzbin altın mı veyahut altı yüz bin nasihat mı istersin?) 
 
Kurban Bayramına çok az kaldı. Bugün (Terviye), yarın da (Arefe)’dir.
1 Eylül 2017 Cuma günü de bayram inşallah. Cenâb-ı Hak, hepimize sıhhat ve âfiyet içinde nice bayramlara kavuşmayı nasip eylesin! Bütün din kardeşlerimizin bayramlarını şimdiden tebrik ediyorum...
Terviye, Arefe gününden bir önceki güne denir. Terviye günü oruç tutmak çok faziletlidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki: (Allahü teâlâ, Terviye günü oruç tutan ve günah söylemeyen Müslümanı elbette Cennete koyar.) [Râmûz]
Terviye gününden sonra Arefe günü gelir. 
Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutmak sevabdır, fakat Arefe günü oruç tutmak daha çok sevabdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Arefe günü oruç tutana, Âdem aleyhisselamdan, Sur’a üfürülünceye kadar yaşamış bütün insanların sayısının iki katı kadar sevab yazılır.) [R. Nâsıhîn]
(Arefe günü, kulağına, gözüne ve diline sahip olan mağfiret olur.) [Taberanî]
            ***
1976 senesinin Kurban Bayramı idi. Merhum ve muhterem Hüseyin Hilmi Işık (kuddîse sirrûh) Hocamız, âdeti veçhile her bayramda yaptığı bayram sohbetini o sene Taksim/Tebebaşında yapmışlardı. Bu sohbetinde, İslâm âlimlerinin büyüklerinden Ahmed-i Nâmıkî Câmî hazretlerinin, (Miftâh-ün-necât) isimli kıymetli eserinde geçen hadîs-i şerifi açıklarken buyurdular ki:
Sevgili Peygamberimiz, hazret-i Ali’ye buyurdu ki: 
(Yâ Ali! Altı yüz bin koyun mu istersin, yahut altı yüzbin altın mı veyahut altı yüz bin nasihat mı istersin?)
Hazret-i Ali dedi ki: “Altı yüz bin nasihat isterim”.
Peygamber efendimiz de buyurdular ki: 
(Şu altı nasîhate uyarsan, altı yüz bin nasihate uymuş olursun:
1. Herkes nâfilelerle meşgûl olurken, sen  farzları ifâ et. Yani farzlardaki rükünleri, vâcipleri, sünnetleri müstehapları ifâ et.
2. Herkes dünyâ ile meşgûl olurken, sen Allahü teâlâyı hatırla, yani dîn ile meşgûl ol, dine uygun yaşa, dîne uygun kazan, dîne uygun harca!
3. Herkes birbirinin ayıbını araştırırken, sen kendi ayıplarını ara. Kendi ayıplarınla meşgûl ol!
4. Herkes dünyâyı imâr ederken, sen dînini imâr et, ziynetlendir.
5. Herkes halka yaklaşmak için vâsıta ararken, halkın rızâsını gözetirken, sen Hakk'ın rızasını gözet. Allahü teâlâya yaklaştırıcı sebep ve vâsıtaları ara!
6. Herkes çok amel işlerken, sen amelinin çok olmasına değil, ihlâslı olmasına dikkat et.)
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.