Günün birinde haklı çıkarsın...

A -
A +
Kontrolü başkalarına vermek, aklıyla beraber şerefiyle de rehin kalmaya yol açar. “Zaferin başkasına bağlıysa mağlubiyetini şimdiden ilan et” diye bir büyük söz var. Buna göre, kendi yurdunda Bey olmak varken el yurdunda uşak olmayı tercih eden, İsrail ve ABD’den güdümlü Barzani hem kendisini hem takipçilerini perişan edecek. Sorumluluk sizde, sarf edilecek enerji ve kaynak sizde ama plan başkasından olmaz. Bağımlılık öz güveni köreltir, refleksleri öldürür, dışarıya muhtaciyeti sürekli hâle getirir. Ülkeler için de bu böyledir kişiler için de böyle. Kendi planın yoksa başkasının planının parçası olursun.
Haftaya yorgun başlamayalım diye, Apple Compütürün kurucu ortağı Steve Jobs'ın eskimeyen bir mezuniyet töreni konuşması var. Politik tartışmalardan, Kuzey Irak'taki gelişmelerin stresinden biraz uzak kalmak için bu ünlü konuşmayla ara verelim istedim. Mağripli göçmen bir ailenin evlatlık büyütülen çocuğu Steve Jobs "başka insanların gürültüsünün, kendi sesinizi duymanızı engellemesine izin vermeyin" diyor ve bir yol gösteriyor:
“On yedi yaşındayken şöyle bir şey okumuştum. 'Her günü hayatının son günü gibi yaşarsan günün birinde haklı çıkarsın...' Bu cümle beni çok etkilemişti. Ve o günden bugüne aynaya bakıp kendi kendime hep şunu sordum; eğer bugün hayatımın son günü olsaydı bugün normalde yapacağın şeyleri yapmak ister miydin?
Uzun süre üst üste hayır cevabını verdiğinde bir şeyleri değiştirmem gerektiğini anladım.
İnsanın kısa süre içinde öleceğini bilmesi yaşantısına damga vuracak kararlar vermesi açısından büyük önem taşır. Çünkü her şey tüm dış beklentiler, gururlar, küçük düşme ya da başarısızlık korkuları ölüm karşısında değerlerini yitirir.
Yalnızca ölümdür önemli olan. Öleceğini hatırlamak kaybedilecek bir şeyler olduğu düşüncesini yok etmenin en iyi yoludur.
Zaten çıplaksınız. Yüreğinizin sesini dinlememek için hiçbir neden yok. Hiç kimse ölmek istemez, cennete gitmek isteyenler bile. Oraya gitmek uğruna ölümü göze almak istemezler. Oysa ölüm, hepimizin ortak sonu ve şimdiye dek hiç kimse ölümden kaçamamıştır. Bunun böyle olması gerekir.
Çünkü ölüm hayatın en güzel parçalarından biri, hayatın değişim ajandası, yenilere yer açmak için eskilerden kurtulmanın çaresi.
Şu an için yeni sizsiniz. Ama günün birinde siz de eskiyeceksiniz ve aradan çıkarılacaksınız. Zamanınız kısıtlı, bu yüzden başkalarının hayatını yaşayarak onu harcamayın.
Başkalarının düşüncelerinin sonuçlarına takılıp kalmayın.
Başka insanların fikirlerinin gürültüsünün kendi kalbinizin sesini duymanızı engellemesine izin vermeyin. Ve en önemlisi kalbinizin ve sezgilerinizin yolundan gidecek cesarete sahip olun.
Kalbiniz ve sezgileriniz ne yapacaklarını bilirler...”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.