SGK, sahte sigortalıları bu yapay zekâ programıyla yakalıyor

A -
A +
SGK, 2016 yılı içerisinde gerçekleştirilen “Statistical Analysis Software (İstatistik Analiz Yazılımı) (SAS) Aracılığıyla Sahte İşyeri ve Sahte Sigortalılık Tespit Projesi” kapsamında, bir proje ekibi oluşturdu. Proje ekibi, SAS Enterprise Guide ve SAS Enterprise Miner programlarında yetenek ve yeterliliklerinin artırılması amacıyla projenin gerektirdiği eğitim ve danışmanlık faaliyetleri aldı.
Bu süre içerisinde, SGK veri ambarındaki SİGORTAVA veri tabanında tutulan tablolar yardımıyla 2011-2016 yılları arasında denetim raporu ile sahte olduğu kesinleşen 1.346 iş yeri öğrenme verisi olarak tayin edilmiş, bu iş yerlerinin davranış kalıpları incelenmiş ve sahte iş yerlerinin etkin bir şekilde tespit edilebilmesi için formüller ve parametreler geliştirilmiştir. Bu program âdeta yapay zekâ işlevi gördü.
 
4 milyon 600 bin iş yeri sahtecilik açısından masaya yatırıldı
 
Sahte iş yeri analizlerindeki bulgulardan yararlanılarak oluşturulan 100’e yakın parametre ile 2011-2016 yılları arasında tescil edilen faal/gayri faal yaklaşık 4,6 milyon iş yeri “Karar Ağacı Modeli” ile sahte olma ihtimallerine göre sınıflandırılmıştır.
Sahte olma ihtimalleri yüksek olan iş yerleri, dosyalarının bulundukları il müdürlüklerine denetime sevk edilmek üzere gönderilmiştir. İşveren dosyaları Ankara, Bursa, Denizli, İstanbul, İzmir, Kocaeli, Manisa ve Sakarya illerinde bulunan ve sahte olma ihtimali yüksek olan 353 iş yerinin bulunduğu il müdürlüklerine gönderilerek denetime sevk edilmeleri sağlanmıştır. 
 
5.312 sahte sigortalı yakalandı
 
Denetimi gerçekleştirilen 353 iş yerinden 57’sinin sahte iş yeri olduğu ve bu iş yerlerinden Kurumumuza 5.312 adet sahte sigortalı bildiriminde bulunulduğu tespit edilmiştir. Söz konusu 57 iş yerinden kaynaklanan ve tahsil kabiliyeti olmayan prim ve idari para cezası borç miktarı 14.325.854 TL olarak gerçekleşmiştir.
Diğer yandan SGK tarafından elde edilen veriler çapraz kontrole tabi tutulmak amacıyla Gelir İdaresi Başkanlığı ile paylaşılmıştır.
 
Emeklilik iptali ve hapis
 
Sahte sigortalılığı tespit edilen vatandaşlar  emekli olsa da aradan yıllar geçse bile SGK bu durumları sahtecilik olarak değerlendirmekte ve emekliliği iptal etmektedir. Üstelik SGK, ödemiş olduğu emeklilik maaşlarını gecikme cezası ve zammı ile birlikte katlayarak almaktadır. Bu da yetmedi tedavi, ilaç ve ameliyat masrafları olmuş ise bu masrafların bedellerini de gecikme cezası ve zammı ile birlikte geri almaktadır. 
Bu da yetmedi kendinizi Cumhuriyet Savcılığında bulmaktasınız. Sonuçta 5 yıla kadar hapis yatmanız da söz konusu!..
 
“Seni olduğun gibi seven insan için iyi gün kötü gün yoktur. Ne zaman yanında olması gerekiyorsa, o zaman yanında olur..." L. DURREL
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Uzun süreli rapor nedeniyle işten çıkarılma
 
"İsa Ağabey, 4 yılı aşkın kolon kanseri nedeniyle bazen aralıksız bazen aralıklı tedavi görüyorum. Uzun süreli tedavi nedeniyle istirahat raporu almaktayım. İşverenimin yasal olarak  beni işten çıkarma hakkı var mı?" Bekir Acar
Bekir Bey; iş sözleşmesinin işveren tarafından sağlık nedenlerine dayalı devamsızlıklar kapsamında feshi mümkün olabilmektedir. Böylesi bir feshin mümkün olabilmesi için; rapor süresinin çalışma süresine bağlı olarak belirlenen bildirim süresini "6" hafta aşması gerekmektedir. Hemen belirtelim ki bu işten çıkarılmanız bir yıllık çalışmanız varsa kıdem tazminatına hak kazanmaktasınız. Bu tazminatın size  ödenmesi gerekmektedir.
 
Engelli kadrosuyla memur olmak
 
"İsa Bey, oğlum 26 yaşında %56 oranında sakatlığı var. Memur olması için ne yapmamız gerekiyor?" Necati Tan
Necati Bey, engelli kadrosuyla devlet memuru olarak atanmak için öncelikle yapılacak olan merkezî sınava girmek gerekmektedir. Devlet memurluğuna ilişkin sınav duyurusu Devlet Personel Başkanlığınca yapılmakta olup Resmî Gazete ve ilgili kurumun Web sitesinde yayımlanmaktadır. Bu konuda ayrıntılı bilgi ve  için: (http://rega.basbakanlik.gov.tr/), ( http://www.basbakanlik-dpb.gov.tr ) sitelerinden bilgi alabilirsiniz.
Engelli bireylerin işçi olarak işe yerleşebilmesi için Türkiye İş Kurumu’na (Türkiye İş Kurumu İl Müdürlüklerine veya http://www.iskur.gov.tr adresinden) başvuru yapabilir ve özürlü işçi alan kamu ve özel iş yerlerini takip edebilirsiniz.
 
Ne zaman emekli olurum?
 
"03.02.1974 doğumluyum, 01.11.1991 tarihli stajyerlik girişim var. İlk işe girişim SGK'lı olarak 08.03.2005 ne zaman emekli olurum?" Demirel İnşaat
Demirel İnşaat, kadın veya erkek için mi soru sorduğunuz anlaşılmamaktadır. Stajyerlik girişiniz mevcut düzenlemede maalesef emeklilik yaşınızın düşmesine faydası yok. Erkek için soruyorsanız 60 yaşında ve 7000 gün prim ile kadın için ise  58 yaşında ve 7000 gün prim ile emekli olabilir.
           ***
Serhat Alkan Bey, 49 yaşında  emekliliği hak etmişsiniz. Ancak 267 gün priminiz eksik. Askerlik yaptıysanız hemen 267 gün prim için askerlik borçlanması yaparak emeklilik başvurusu yapabilirsiniz.
 
“Denemeyi bırakmak dışında başarısızlık yoktur.” Elbert HUBBART
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.