Hangi SGK borçları, nasıl yapılandırılacak?

A -
A +
SGK prim affı var mı? Bu soru en çok gazetemizi takip eden esnaf, şirket ortağı ve diğer iş yeri sahibi okurlarımızdan gelmektedir. Bu konuda herhangi bir yasal düzenleme hazırlığı ya da resmî ağızdan bir açıklama olmaması nedeniyle biz de kesin cevap veremiyorduk. Ancak geçmiş yıllara bakıldığında neredeyse her yıl veya en geç 2 yılda bir SGK ve Maliye borçlarının yapılandırıldığını göz önünde bulundurduğumuzda yeni bir düzenlemenin her an açıklanmasının ihtimal dâhilinde olduğunu okurlarımıza belirtiyorduk. Nihayet iş yeri sahiplerinin uzun süredir beklenti içinde olduğu SGK ve Maliye borçları konusunda Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım tarafından bizzat açıklama geldi. Başbakanın açıklamaları ve SGK’nın geçmiş yılardaki uygulamaları çerçevesinde okurlarımızın en çok merak ettiği sorulara bu yazımızda cevap bulmaya çalıştık.   Yapılandırma kapsamındaki SGK borçları   Başbakan'ın yapmış olduğu açıklamalarından aynen 2011 yılında olduğu gibi çok geniş kapsamlı kamu alacaklarının yapılandırılmasının söz konusu olduğu anlaşılmaktadır. Bu bağlamda 2018/Mart ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş;
  • SSK sigorta primi,
  • SGK idari para cezaları,
  • Emeklilik keseneği, kurum karşılığı,
  • İşsizlik sigortası primi,
  • Sosyal güvenlik destek primi, 
  • İlgili mevzuata göre ödenmesi imkânı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile SGK tarafından takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı yapılandırma kapsamında olması söz konusu.
Ayrıca özel nitelikteki inşaatlar, ihale konusu işlere ilişkin olan ve SGK tarafından işverene tebliğ edildiği hâlde ödenmemiş olan özel nitelikteki inşaatlara ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri için de aynı yapılandırma kapsamında olabilecektir.   Yapılandırma nasıl olacak?    Belirtilen SGK borçlarının yeniden yapılandırarak gecikme cezası ve gecikme zammının yeniden düzenlenmesi söz konusu olacaktır. Buna göre, 2018/Mart ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş alacaklara ilişkin alacak aslı ile TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE oranları esas alınarak gecikme cezası ve gecikme zammı yerine dikkate alınacak tutar hesaplanarak bu borçlar yapılandırılabilecek. Yapılandırılan SGK borçları peşin ya da taksitle ödenebilecektir. Taksit sayısı arttıkça yapılandırma maliyeti artacaktır.   Taksitle ödeme seçenekleri   Geçmiş dönemlerde SGK, taksitler hâlinde ödenecek olan tutarın tespiti sırasında, öncelikle kapsama giren alacaklara ilişkin alacak aslı ile TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE oranları esas alınarak gecikme cezası ve gecikme zammı yerine dikkate alınacak tutarı hesaplıyordu. Ardından bulunan bu tutar, borçlularca talep edilen taksit sayısına göre;
  • 6 eşit taksit için (1,05),
  • 9 eşit taksit için (1,07),
  • 12 eşit taksit için (1,10),
  • 18 eşit taksit için (1,15), katsayısı ile çarpılıyordu.
Daha sonra, yeniden yapılandırmaya esas toplam alacak tutarı (alacak aslı+TEFE/ÜFE/Yİ-ÜFE tutan) ile ilgili katsayısının çarpılması sonucunda bulunan tutar toplanarak talep edilen taksit sayısına bölünerek ve ikişer aylık dönemler itibariyle ödenecek taksit tutarı belirleniyordu. Yeni yapılacak SGK borç yapılandırmasında da aynı yöntemlerin esas alınması söz konusu olabilecektir.   Ödemeyi aksatan hakkını kaybedecek   SGK’nın önceki uygulamaları bu yapılandırmada da uygulanırsa; borç yapılandırmasından yararlanmak isteyen borçluların, taksitlendirilmiş borçlarıyla ilgili ödeme yükümlülüklerini SGK’nın 1 yıl içinde öngöreceği sayıdan fazla yerine getirmemeleri hâlinde yapılandırma haklarını kaybedecek. Düzenlemeden yararlanmak isteyen borçluların, dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak. Yapılandırılan borçlar nedeniyle daha önce mallara konulan hacizler, yapılan ödemeler nispetinde, üçüncü şahıslar nezdindeki hak ve alacaklarla ilgili hacizler ise SGK’nın öngöreceği ödeme nispetinde kaldırılabilecek.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.