Milletvekili aday adaylarına SGK yol haritası

A -
A +
   
24 Haziran 2018 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Seçiminde 600 milletvekili seçilecek. Milletvekili seçilmek için binlerce aday adayı başvurdu. Ankara sokaklarında dolaşan aday adayları sayesinde Ankara esnafında da yüzler gülüyor... Bu arada aday adayı olanlar bu süreçte başta SGK sağlık yardımları olmak üzere hangi haklara sahip oldukları konusunda kafa karışıklığı yaşadıkları gazetemize gönderdikleri çok sayıda sorulardan anlaşılmaktadır. Biz de bu yazımızı sayın milletvekili aday adaylarına ayırdık...
 
Aday adayı memurların aklına en çok gelen soru ya hastalanırsam SGK sağlık yardımlarından faydalanabilir miyim?
 
Memurların seçimlerde aday adayı olmaları için yaptıkları kamu görevlerinden istifa etmeleri mecburi bulunmaktadır. Emekli Sadığı döneminde istifa eden memurlar sağlık yardımlarından faydalanamamaktaydı. 2008/Ekim ayından itibaren bu düzenleme değiştirildi. Artık milletvekili seçimleri için istifa eden memurlar, istifa tarihinden önceki 1 yıl içinde 90 günlük SGK primleri varsa, 10+90=100 gün süreyle sağlık yardımlarından şartsız faydalanabileceklerdir. Bunların bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ya da ana-babaları varsa aynı şekilde genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam edeceklerdir.
 
Sözleşmeli personel ve sendikacıların istifası gerekir mi?
 
Hemen belirtelim ki, kamuda sözleşmeli personel olarak çalışanların da adaylık için istifa etmesi gerekmektedir. Yaptıkları hizmet bakımından işçi niteliği taşımayan diğer kamu görevlilerinin de seçim nedeniyle istifa etmeleri gerekir.
Aynı şekilde milletvekili aday adayı olmak isteyen sendika yönetim ve denetim kurullarında görev yapan yöneticilerin de görevlerinden ayrılma isteğinde bulunması gerekmektedir.
 
SSK’lı ve Bağ-Kur’lu olan aday adaylarının sağlıktan faydalanması
 
İşçi ve diğer çalışmaları nedeniyle SSK’lı olanlar ile esnaf-sanatkâr ve diğer bağımsız çalışanlar ile şirket ortağı olmaları nedeniyle Bağ-Kur’lu olanların seçim nedeniyle istifa etmelerine ya da mesleklerinden ayrılmalarına gerek yoktur. Buna rağmen istifa edenler aynen memurlarda olduğu gibi önceki 1 yıl içinde 90 günlük SGK primleri varsa, 10+90=100 gün süreyle sağlık yardımlarından şartsız faydalanabileceklerdir. Bunların bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ya da ana-babaları varsa aynı şekilde genel sağlık sigortasından faydalanmaya devam edeceklerdir.
 
İstifa edenlerin özlük ve emeklilik hakları
 
Milletvekili seçimde aday olabilmek için istifa eden memur ve diğer kamu görevlileri görevlerinden ayrı kaldıkları sürece memuriyete ilişkin özlük haklarından yararlanmaları mümkün değildir. SGK açısından da  bu süreler emeklilik bakımından değerlendirilmeyecektir.
 
Milletvekili olamayanların göreve dönüşü
                     
"Aday gösterilmeyen veya seçimi kazanmayan memur göreve dönebilir mi?" Yüksek mahkeme üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar ile subay ve astsubaylar hariç olmak üzere seçimlerde aday olabilmek için görevlerinden ayrılmak zorunda olan diğer kamu görevlileri, adaylık veya seçim sonuçlarına göre yeniden göreve dönebilirler. Bunların işverenleri olan kamu idarelerinin göreve dönmelerini reddetme ya da engellemeleri mümkün değildir. İstifa etmiş ancak aday adayı veya aday olamamış kamu görevlilerinden geri dönüş hakkı bulunanların aday listelerinin kesinleşme tarihinden itibaren kurumlarına müracaat etmeleri hâlinde Yüksek Seçim Kurulunca kesin seçim sonuçlarının açıklanması beklenmeksizin atamalarının yapılması mümkün bulunmaktadır.
                  ***
“Beynimiz yeni tecrübeler keşfettiği sürece insan genç sayılır.” W. GLADSTONE
 
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Hem anneden hem babadan aylık
 
"İsa Ağabey, 17 yaşındayım hâlen okula devam ediyorum. 2013 yılında ölen babamdan SSK yetim aylığı alıyorum. Annem de 2017 Nisan ayında ölmüştü. Annemden de SSK maaşı alabilir miyim?" Sercan Acar
Sercan Bey, ana ve babasından ayrı ayrı aylığa hak kazanan çocuklara, yüksek olan aylığın tamamı, az olan aylığın yarısı SGK tarafından ödenmektedir. Bu nedenle sen de bir an önce bulunduğun ildeki SGK’ya müracaat et.
                  ***
"01.01.1995 Bağ-Kur girişliyim. 19 yıl Bağ-Kur ödedim. Son 4 senede SSK ödedim. 8 ay askerlik borçlanması ödedim. Ne zaman emekli olurum?" Fikret Arıgün
Fikret Bey, doğum tarihinizi belirtmemişsiniz. Ancak  son 4 sene 1260 günden fazla SSK’lı çalışmış iseniz. SSK’dan emekli olacaksınız. Bunun için de 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ve 55 yaşınızı doldurduğunuz gün emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.
 
Emekli iken çalışanların maaşlarını artırması
 
Varol Özat Bey, emeklilik aylığınızı artırmak için tüm sigorta kollarına tabi olarak sigorta girişinizin yapılması gerekiyor. Ancak bu durumda sadece işvereninizden size maaş ödenir. SGK ödemez. Diğer türlü destek primine tabi çalışmanın emekliliğe hiçbir faydası yok.
                  ***
“Bilgelik; bilinçaltındaki büyük manevi güçlerin farkında olmak ve mutlu, dolu dolu bir hayat sürmek için bu güçleri nasıl kullanacağını bilmektir.” J. Murphy
                  ***
 Başta nöbetçi milletvekili aday adayları olmak üzere tüm vekil adaylarına bu seçimlerin hayırlı olmasını temenni ederim.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.