SGK’nın Kurban Bayramı ikramiyesiyle ilgili en çok merak edilenler ve cevapları

A -
A +
İlk defa geçen Ramazan Bayramında verilen “bayram ikramiyesi” artık her Ramazan ve Kurban Bayramları öncesinde emeklilere ve SGK’dan gelir veya aylık alan hak sahiplerine ödenen geleneksel bir ödeme hâline geldi.
Kurban Bayramında alacakları ikramiyeyi merak eden okuyucularımızın bu konuda en çok merak ettikleri soruların cevaplarına bu yazımızda yer verdik.
 
Hangi emeklilere ödenecek?
 
SGK’dan emekli aylığı, yaşlılık aylığı, vazife malullüğü aylığı, malullük aylığı, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri ve ölüm geliri alanlara ödenecektir.
Sayılan emeklilerin yanı sıra yine SGK’dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine bayram ikramiyesi Kurban Bayramı öncesinde ödenecektir.
 
Hangi emeklilere ödenmez?
 
2022 Sayılı Kanuna göre 65 yaş aylığı ve engelli maaşı alanlara emeklilik ikramiyesi verilmeyecektir.
 
Miktarı ve ödenme şekli...
 
Kurban Bayramı ikramiyesinin; geçen Ramazan Bayramında olduğu gibi bu bayram öncesinde de SGK tarafından belirlenecek tarihlerde 1.000TL olarak ödenmesi öngörülmektedir.
Bu ikramiyeyi almak için hiçbir şey yapılmasına gerek bulunmamaktadır. Başvuru şartı bile olmaksızın gelir aylık almakta olduğunuz banka hesabınıza yatırılacaktır.
 
Kesinti yapılacak mı?
 
Kurban Bayramında da ödenecek olan emeklilik ikramiyesinden herhangi bir vergi, SGK ya da diğer kanuni kesintisi yapılması söz konusu değildir.
Diğer yandan verilecek olan emeklilik ikramiyelerini resmî kurumlar dâhil olmak üzere hiç kimse haciz edemeyecektir.
Bu hususlar kanunda hiçbir duraksamaya mahal vermeyecek şekilde hükme bağlanmıştır.
 
Birden fazla emekli maaşı alanlar...
 
Eşinden ve babasından ya da kendi çalışmasından ve eşinden ya da herhangi bir şekilde birden fazla emekli maaşı alanlara birden fazla ikramiye verilmeyecektir. Kurban Bayramında en fazla 1.000 TL ikramiye verilecektir.
Örneğin emekli aylığı almakta olan Satılmış Bey, aynı zamanda vefat eden eşi Döndü Hanım'dan dolayı da dul aylığı da almaktadır. Buna göre Satılmış Bey’e iki ikramiye verilmeyecektir. Sadece en fazla 1.000 TL tutarında bayram ikramiyesi ödenir.
 
Dul ve yetimlere ne kadar ödenecektir?
 
Ölen sigortalılardan dolayı gelir ve/veya aylık almakta olan hak sahiplerinin bayram ikramiyesi ödemesi hak sahiplerinin hisseleri oranında ödenecektir.
Örneğin; eşinin vefat etmesi nedeniyle %50 hisse oranı ile eşe, %25 hisse oranı ile yetim çocuğa ölüm aylığı ödenmesi hâlinde; 1.000 TL tutarındaki bayram ikramiyesi hak sahiplerine hissesi oranı esas alınarak ödeneceğinden, eşe 500 TL, yetim çocuğa ise 250 TL tutarında bayram ikramiyesi ödemesi yapılır.
 
İş göremezlere ne kadar ödenecektir?
 
İş kazası ve meslek hastalığı sigortasından sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, gelir bağlanmasına esas olan sürekli iş göremezlik derecesi oranında bayram ikramiyesi ödenecektir.
Örneğin; Satılmış Bey'in meslek hastalığı neticesinde meslekte kazanma gücü kayıp oranı %40 olması nedeniyle sürekli iş göremezlik geliri almakta olanlara, 1.000 TL'nin %40'ı oranında yani 400 TL tutarında Kurban Bayramı ikramiyesi ödenecektir.
 
Çeyiz parası alanlara ödenir mi?
 
Çeyiz parası/evlenme yardım alanlara emeklilik ikramiyesi ödenmeyecektir.
Yersiz yapıldığı anlaşılan emeklilik ikramiyesi ödemeleri, ilgilinin varsa almakta olduğu gelir veya aylıklarından %25 oranında kesilmek suretiyle, SGK tarafından geri alınacaktır.
Diğer yandan yabancı ülkelerle akdedilen sosyal güvenlik sözleşmeleri uyarınca kısmi gelir veya aylık alanlara, ülkemiz mevzuatına tabi olarak geçen prim ödeme gün sayılarının, sosyal güvenlik sözleşmesine göre nazarı dikkate alınan toplam prim ödeme gün sayısına olan oranı, esas alınarak ikramiye ödenecektir.
              ***
“Gafil olan insanoğlu, tüm hayatının sınırlı bir zaman kredisinden ibaret olduğundan bihaber, sonsuz ihtiras ve doymak bilmeyen makam, mülk iştahı peşinde koşarken nafile tükenişinin farkında bile değil.” İsa Karakaş
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.