Erdoğan’dan İslam dünyasına birlik çağrısı…

A -
A +
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika’daki yoğun programına Türk Diasporası ve İslam dünyasına birlik ve dayanışma çağrısında bulunarak başladı… Karanlıktan şikâyet etmek yerine bir mum yakalım!..
 
 
           ●NEW YORK
 
On bir saatlik uçak yolculuğunun hemen ardından, New York’ta, Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Konseyi’nin (TASC-Turkish American National Steering Committee), düzenlediği toplantıya katılan Cumhurbaşkanı, ayağının tozuyla Türk ve İslam dünyasına önemli mesajlar verdi. Hiçbir şeyin kolay ve zahmetsiz olmadığını hatırlatan Erdoğan, karanlıktan şikâyet etmek yerine bir mum yakıp zulmeti delme gayretinin önemine işaret etti. Ne yazık ki, İslâm dünyasının bugün hep kendi iç sıkıntıları ve kardeş kavgasıyla gündeme geldiğini, oysa Müslümanların bir bedenin uzuvları, bir duvarın tuğlaları gibi birbiriyle kenetlenerek ve birbirine destek olarak güçlü kalmak mecburiyetinde olduklarını vurguladı… TASC toplantısında, yabancı memleketlerde yaşayan altı milyonu aşkın vatandaşımızın sahip olduğu potansiyeli iyi değerlendirmesi hâlinde ne gibi büyük hizmetlerin sağlanacağına dikkat çeken Erdoğan, dünyadaki haksızlık ve adaletsizliklerin önüne geçmek konusunda, Türkiye’nin sürdürdüğü gayretleri de anlattı. Küresel güçlerin kendi menfaatleri uğruna, dünyada barış ve huzur ortamının sağlanmasını engellediğini bu düzenin (daha doğrusu düzensizliğin!) böyle devam edemeyeceğini dile getirdi. Türkiye’nin Asya’dan Afrika’ya, geniş bir coğrafyada hayata geçirdiği hizmetlerin örnek teşkil ettiğini, mesela Somali’ye kimseler gitmezken kendilerinin oraya giderek insani yardım seferberliğini başlattığını ifade etti. Cumhurbaşkanı, “Benim diyen devletler Somali’de konteynerlerde büyükelçilik faaliyetlerini yürütmeye çalışırken biz dünyadaki en büyük elçilik binamızı inşa ederek Somalili kardeşlerimize her türlü yardım ve desteği sunuyoruz” dedi.
Türkiye’nin İslam dünyasının meselelerine aynı kararlılıkla sahip çıkacağını, bilhassa Filistin halkının haklarının müdafaasında elinden geleni yapacağını ve üç semavi dinin kutsal şehri olan Kudüs-ü şerifi işgalci İsrail’in ihtiraslarına terk etmeyeceğinin altını çizdi. Hem TASC toplantısında hem de daha sonraki TURKEN Vakfı’nın verdiği gala yemeğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan Suriye’deki gelişmeler üzerinde detaylı şekilde durdu ve bu konuda önemli mesajlar verdi… Fırat Kalkanı ve Zeytindalı Harekâtıyla, Türkiye’nin 4 bin kilometrekareden fazla bir alanda güvenlik ve huzur ortamını tesis ettiğini ve bunun devamının da geleceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Suriye’de en büyük problemlerden biri de Fırat’ın doğusunda kimi devletlerin himayesinde beslenen terör örgütünün durumu olduğunu belirterek önümüzdeki dönemde Fırat’ın doğusu için de yeni harekât düzenleneceğini bildirdi. Erdoğan burada Amerika’nın ismini telaffuz etmedi ancak daha önce pek çok defa bu konuda ABD yönetimini ikaz eden beyanlarını hatırlıyoruz… Bugüne kadar yaklaşık altı bin tır ve en az iki yüz uçak dolusu silah ve mühimmatı PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD/YPG terör örgütüne teslim eden ABD, hem terör örgütüyle iş birliği yapmak hem de Türkiye’nin ulusal güvenliğini doğrudan tehdit eden bir faaliyete ortak olarak, müttefiklik ilkelerini alenen çiğniyor… Dolayısıyla önceki akşam New York’ta Erdoğan bu çarpıklığı bir kere daha en keskin biçimde dile getiriyordu. Amerikan tarafı bugüne kadar terör örgütüne destek konusunda yöneltilen sorulara hep muğlak ve kaçamak cevap veriyor. Ama Türkiye çok kararlı ve ısrarlı bir şekilde bu konuyu her seviyede ve her vesileyle masaya getiriyor.
Trump’la görüşüp görüşmeyeceği konusunda sorulan bir soruya, Erdoğan şöyle cevap verdi: "Şayet onlardan bir talep gelirse değerlendirilir. Şu ana kadar bir şey yok. Gelişmelere bakacağız." Buradan da anlaşılıyor ki, Türk tarafı herhangi bir ikili görüşme talebinde bulunmamış. Ancak daha önce ABD cenahından sanki böyle bir teklifin geleceği dilendirilmişti. Cumhurbaşkanının New York’ta kalabalık bir ikili görüşme trafiği olacak. BM Genel Sekreteri Guterres, Japonya Baibakanı Şinzo Abe ile dün görüştü. Bugün de Yunanistan Başbakanı Çipras, Mozambik Devlet Başkanı Nyusi, Slovenya Cumhurbaşkanı Pahor, Venezuela Devlet Başkanı Maduro, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç, Fransa Devlet Başkanı Macron, İngiltere Başbakanı Terasa May ile görüşecek. Erdoğan yarın da Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi ile birer görüşme yapacak. Özellikle Batılı devlet adamlarıyla yapacağı görüşmelerde Suriye ve mülteciler meselesinin önemli yer kaplaması bekleniyor.
Diğer taraftan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmada dünyaya çok önemli mesajlar vermesi bekleniyor. Başta Suriye, Filistin, Kudüs ve Arakanlı Müslümanlara yapılan zulümler olmak üzere dünyada devam eden haksızlık ve insanlık dışı muamelelerinin önlenmesi ve barışa hizmet edecek politikaların izlenmesi konusunda Türkiye’nin çağrılarını seslendirmesi bekleniyor… Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Teşkilatının yeniden düzenlenmesi konusunda öteden beri yaptığı çağrısını da burada tekrarlaması bekleniyor. Bu çağrının giderek dünyada daha fazla yankı bulmaya başladığını da burada belirtelim. Sabırla ve kararlılıkla devam ettirilen bu çağrının bir gün mutlaka sonuç vereceği muhakkaktır!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.