Amerika Orta Doğu’da güç kaybediyor

A -
A +
Trump’ın stratijisi Suudi Arabistan-İran savaşı ile mezhep kavgasını başlatmaktır. İran temkinli davranmaktadır. Sırtını ABD’ye dayayan Suudların tahrik edici beyanlarına sessiz kalmaktadır. ABD, İsrail ve Suudlar İran’ı karıştırarak “minder”e çekmek istemiştir.
Birkaç küçük hadise hariç İran’da rejim ülkeye hâkimdir. Karışıklıklar esnasında İran ordusu hatta Devrim Muhafızları sahnede görünmemiştir. Batı, Rusya’yı kullandı. Batı’nın liberal görüşü karşısında Sovyetler Birliğinin komünizm görüşü antitez olarak kullanıldı ve âdeta Batı’nın saldırganlığını meşrulaştırdı. Rusya’nın emperyalizmi ve komünizm tehlikesi ile ABD, Türkiye başta olmak üzere Orta Doğu’ya yerleşti. Yerleşmekle kalmadı Orta Doğu’da 1947’den sonra İslam Dünyasının sırtına hatta göğsüne İsrail hançerini batırdı. Ancak şimdi uyandık. 1947 sonrası Orta Doğu ülkeleri IMF belası ile sömürüldü ve ülkelerin ekonomik gelişmeleri önlendi.
Orta Doğu ülkeleri başta Mısır, Irak ve Suriye olmak üzere ABD’ye hizmet eden diktatörleri CIA getirdi. Şu anda dünyada ve Orta Doğu’da İkinci Dünya Savaşı sonrası yok. ABD’nin karşısında statüko için kendisiyle uğraşacak Rusya yok. Rusya’nın yeni stratejisi dışa açılarak güçlenmeye dayanıyor. Avrasya coğrafyasında Türkiye başta olmak üzere az gelişmiş kısır döngüsünde kıvranan ABD, IMF ve Dünya Bankasının kredilerine ihtiyaç duyan ülke kalmadı. Latin Amerika için de aynı şey söylenebilir. Çin, dünya dengesini değiştirebilecek güçtedir.
Pasifik Asya da aynı durumdadır. 1947’de mağlup bir Japonya vardı. 1947’de ise ne yapacağını bilmeyen devrim ile devrilen, insanları katleden Çin vardı... ABD güç kaybetmiştir. Yani istediği gibi at oynatacağı ülke kalmamıştır. Ayrıca ekonomik güç giderek Batı’dan Doğu’ya kaymaktadır. Dünyada yalnızlaşan ABD hegemonyasındaki Atlantik İttifakı çökmeye başlamıştır. ABD dünya üzerinde eski hâkimiyetini sürdürmek için elindeki tek silah “terör”dür. Dünyadaki bütün terör örgütleri CIA ve MOSSAD kontrolündedir. Dünyada barışı önleyen terör, iç savaş ve savaşların kaynağı da onlardır. Kuruluşundan bu yana terörist devlet olan İsrail’in en büyük hamisi ABD’dir.
Rusya’nın Suriye’de Tartus ve Hmeymim’de üsleri vardır. Rusya Orta Doğu’ya Suriye ile girmiştir. Rusya’nın müdahalesi mali yük yüklemiştir. ABD emrindeki DEAŞ teröristleri Suriye’nin petrol bakımından zengin bölgesini işgal etmiştir. Sonra DEAŞ ile mücadele maskesi ile DEAŞ’tan temizlemiştir. Yerine PYD/ YPG’yi getirmiştir.
2017 yılı Türkiye dış politikasında başarılı geçmiştir. Fırat Kalkanı, İdlib, Astana, Katar, Barzani, Kudüs ve Sevakin…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.