Kocaeli’de sokak çocuklarına şefkat eli!

A -
A +
“Sokak çocukları, çok gülüp az mutlu olan insanlardır...”
Geçtiğimiz gün Kocaeli Valisi Sayın Hüseyin Aksoy beyefendiye nezaket ziyaretinde bulundum. Kocaeli’de özellikle sokak çocuklarına yönelik çalışması üzerine konuştuk ve edindiğim bilgiler gerçekten içimi rahatlattı ve derin bir huzur buldum.
Sokak çocukları meselesi bizim kanayan bir yaramız ve maalesef gözden kaçan, üzerinde durulmayan, gündemlerimizde yer bulamayan bir sosyal ve toplumsal problem. Çocuk işçiler, çocuk simitçiler, çocuk boyacılar, çocuk hamallar, çocuk temizlikçiler, çocuk satıcılar… Hiçbiri kulağa hoş gelmiyor değil mi? Ya peki göze? Gördüğümüzde hangimizin yüreği burkulmuyor, çocuğumuzun nezdinde hangimiz endişelenmiyoruz?
Sokak çocukları için edebiyatımızda pek eser kaleme alınmıştır diyemeyiz belki lakin şair-yazar Mürsel Gündoğdu bakınız ne diyor:
“Bu çocuklar say ki bizim
Günah kusur cümlemizin
Artık çiçekler solmasın
Sorumluluk hepimizin”
Kocaeli Valisi Sayın Hüseyin Aksoy, devletin güler yüzü, şefkat ve merhamet eli ve sorumluluk dili kabilince Kocaeli’de hayata geçirdiği “Çocukların sokak yaşamından uzaklaştırılması” adlı çalışması ile sokak çocuklarını kadraja almamızı sağlamıştır. Sokak çocuklarının ruh, beden sağlığının korunması, eğitimlerine ara verenlerin okula yönlendirilmesi, kimsesiz olanların koruma altına alınması gibi hayati işlevleri olan bu çalışmanın Kocaeli genelinde 7/24 takip edildiğini ve ciddi anlamda verim alındığını öğreniyorum.
Valiliğin basın bildirisinde özellikle rakamsal verilerle ortaya konan şu gerçek oldukça önemli ve üzerinde durulası bir konudur:
 
“Sokakta tespit edilen; 414 çocuğumuzun; 288’i Türk Vatandaşı, 126’sı Suriye vatandaşı olup, 237’si erkek, 177’si kız olan sokakta çalışan çocuklarımızın tamamı için Valilik Kararı ve Genelgesi doğrultusunda sosyal inceleme ve ilgili kurumlarla ilişkilendirilme çalışması yapılmıştır. (Suriyeli çocukların sayısı dikkat çekicidir! Bu meselenin Türkiye ölçeğinde takip edilmesinde yarar vardır diye düşünüyorum)
 
Valilik Kararı Tebliğ edilen Aile Sayısı      : 414
İdari Para Cezası Kesilen Aile Sayısı      :   55
Suç Duyurusunda Bulunulan Aile Sayısı :   26
Eğitim Tedbiri İstenen Çocuk Sayısı        : 128
Sağlık Tedbiri İstenen Çocuk Sayısı        :     5
Koruma altına alınan Çocuk Sayısı         :     4”
 
Sokakta çalışan, dilenen, mendil, su satan çocukların ilgili birimlere bildirilmesi konusunda afiş çalışması da yapan Kocaeli Valiliği'nin özellikle yoksul aileleri de bu yöntemle tespit edip gerekli yardım elini uzattığını da hemen buradan belirtelim.  Valiliğin halka yönelik slogan çalışmalarından birkaç satır başı şu şekilde:
“Ellerinden aldığınız mendil ya da çiçek değil, GELECEKLERİDİR!"
“Açılan her ele verilen para, bir sonraki eli getirir! İyilik yapmıyoruz…”
“Dilenen çocuğa para verme, ayakkabını boyatma/Arabanı çocuğa yıkatma, camını sildirme!
“Çocukların geleceklerini satın almayın!”
“Sokaktaki çocuğa yardım etmek istiyorsan; sokakta çalışan çocuklarla ilgili kamu, özel kişi ve kuruluşlarla iş birliği yap, mesleki bilgi ve deneyimlerden yararlan.”
“Çocukların ailelerinin istihdamına yardımcı ol.”
Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, bu çalışmayı İçel Valiliği sırasında da yürütmüş ve ciddi verim almış. Kocaeli gerçekten de bu önemli, ince ve özenli çalışmayı başarıyla yürütüyor ve dileriz ki bu çalışma bütün Türkiye’ye şamil olur. Sayın valimize bu anlamlı çalışma için buradan özellikle teşekkür ediyorum.
Anne kucağına, şefkatine, rikkatine ve dikkatine muhtaç çocukların sokak hayatından uzaklaştırılıp okula, eve ve eğitim merkezlerine yönlendirilmesi bütün toplumun yararınadır. Zira bu çocuklar geleceğimizdir, yarınlarımızdır...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.