MİLLÎ TAKIM

A -
A +

   Güzel Türkçemiz hayli enteresandır. 

    Mesela mil kelimesi üç ayrı lisandan dilimize geçmiş ve hepsi de farklı manalarda kullanılmaktadır. 
    
    Fransızca "mille" kelimesi Türkçede mil diye kabul görmüş bir ölçü birimidir. Deniz, kara veya hava milini bilmeyen, duymayan yoktur. 

    Arapçadan dilimize intikal eden mil kelimesi ise göze sürme çekmeye yarayan veya krank mili, eksantrik mili vb. gibi makinelerde kullanılan ince uzun çubuk manasındadır. 

    Bir de Rumcadan Türkçeye geçmiş mil vardır ki, sellerin sürükleyip getirdiği çamurun ta kendisidir. Bütün bunlardan hareketle "milli" kelimesi, mil ihtiva eden (içeren) oluyor. Varın MİLLİ TAKIM ne demek, siz hesap edin!
    
    Buna mukabil Türkçede necip matbuatımız tarafından fazla da nazarıitibara alınmayan bir "millî" kelimesi mevcuttur; millete mahsus, milletle alakalı veya yeni nesillerin daha iyi anlayabileceği şekilde ifade edecek olursak ulusal anlamına gelir. 
    
    Son zamanlarda bazı futbolcuları ve teknik direktörü arasında meydana gelen ve bizim sebebine her ne hikmetse tam olarak vâkıf olamadığımız türlü çekişmeler sebebiyle Hırvatistan, Ukrayna ve İzlanda ile oynayan takımı ne dereceye kadar milletin takımı diye adlandırabiliriz, sorusu geliyor aklıma... 
    
    Diğerleri bir tarafa da Arda Turan gibi Barcelona'da direkt oynayan bir dünya yıldızının millî takıma alınmamasını birçok futbolsever anlamakta güçlük çekiyor. Aday kadro seçimindeki hatalar, maçlara yanlış ve farklı on birlerle çıkılması, takımın hâlâ daha herhangi bir sisteminin olmaması, Ukrayna maçında skorun 0-2'den 2-2'ye gelmesinde büyük rol oynayan Emre Mor'un İzlanda'da gerçek mevkiinde oynatılmaması vb. sebepler neticesinde 3 maçta alınabilen (sadece) 2 puan ya da kaybedilen 7 puan...

    İtiraf etmeliyim ki, İzlanda mağlubiyetinden ziyade maç boyunca topun Emre Mor'a gelmesini çaresizce bekleyen kitlelerin avucunu yalaması üzdü beni...

    İzlanda-Türkiye maçından sonra senelerden beri ısrarla MİLLÎ TAKIM değil de MİLLİ TAKIM yazanlara  hak verdim. 

    Bu takım hakikaten de milli... Gözlerine mil çekilmemiş, âdeta gözleri kızgın mille dağlanmış ve çok çamurlu be!

    Vesselam...
   

 

 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.