Kozlar kimin elinde?

A -
A +
Ocak ayında dolar 3.94 TL’ye çıkarak rekor kırdı. Daha sonra merkez bankasının sıkı para politikasına geçmesiyle yönünü aşağı çevirdi. Pazartesi günü 3.39 TL ile dip yaptı. Bugün 3.43 TL seviyesinde.. 8.5 ayda Türk Lirası karşısında %13 değer kaybetmiş. Yılı büyük ihtimalle bu seviyede bitirecek. Bunun üzerine kabaca %10’luk enflasyon farkını ilave edin %23 oranında bir zarar söz konusu.. Yani yılbaşında 100 lirasını dövize yatıran talihsiz vatandaşımızın parası 77 liraya düşmüş olacak. Peki dolar sürekli değer kaybederken, neden hâlâ gidip piyasadan alım yapıyorlar. Kriz bekliyorlar desem olmaz. Endeksler bunun tam aksini söylüyor. Ekonomik canlanmanın tersine döneceğini mi öngörüyorlar. Doğru değil. Büyüme rakamları göz kamaştırıyor. Büyüyen ülkede ekonomik hayat durur mu? Bankalardaki döviz mevduat hesapları 167.6 milyar dolarla rekor düzeye ulaşmış durumda. Yılbaşından bu yana tam 26 milyar dolar almışlar. Kurumsal yatırımcıların döviz almalarına bir şey demiyorum, açık pozisyonlarına karşı kendilerini güvence altına alıyorlar. Peki sade vatandaşa ne demeli? En az 80 milyar doları bankaya yatırmışlar bekliyorlar. Neyi? Doların yükselmesini…
Bekledikçe zararları katlanıyor. Akılları sıra düşük fiyattan alım yaparak ortalamayı aşağı çekiyorlar. Ama neresinden bakarsanız bakın, zarar üstüne zarar yazıyorlar. Oysa bu parayla hisse senedi alsalardı bugün en kötü ortalama %30 net kazanç sağlayacaklardı. Türk vatandaşı fedakârdır, sevecendir, cömerttir, çalışkandır, hamiyetperverdir.. Ama saf olduğu için çok çabuk kandırılır, yani gaza getirilir. Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye’de hisse senedi değerlemelerinin tarihsel ortalamaları karşısında hâlâ ucuz kaldığını söylüyor. Bankaya göre, MSCI Türkiye Endeksi 8 ayda yüzde 43'lük yükseliş gösterdi. Ama hâlâ %27’lik gidecek yeri var. Tüketici güvenindeki artışla birlikte siyasi istikrar piyasaları destekliyor. Bir diğer yatırım bankası Bank of America Merrill Lynch ise "gelişen piyasalarda ralli daha yeni başladı" diyor. Paris merkezli Avrupa'nın en büyük finans şirketlerinden biri olan Societe General’e göre yıl sonunda dolar 3.35 TL’ye düşecek. Bakalım o zaman pes edecekler mi? Hiç zannetmiyorum. Huylu huyundan vazgeçmez! 
            ***
Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S-400 füze savunma sistemine Amerika, NATO’ya entegre olmadığı iddiasıyla karşı çıkıyor. Oysa asıl derdi dünya silah sanayindeki itibarının zedelenecek olmasından rahatsız. Bunu Rusya’ya kaptırmak ona çok ağır geliyor. Bakın NATO Genel Sekreteri “Bu, Türkiye’nin ulusal kararıdır. Türkiye bu sistemi NATO hava savunma sistemine entegre etmek için bir talepte bulunmadı” dedi. Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Espanye, "Türkiye'nin S-400’leri alması bağımsız bir seçimdir ve NATO ülkelerinin üzerinde yorum yapacağı bir durum değildir" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “S-400 anlaşması yaptık diye çılgına döndüler. Ne olacaktı, sizi mi bekleyeceğiz? Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz. Bunun başka çaresi yok" diyerek son noktayı koydu. BM Genel Kuruluna katılmak için 19-25 Eylül’de Amerika’ya gidecek. Başkan Trump’la yapacağı görüşmede bu konu mutlaka gündeme gelecek. Ama bu defa kozlar bizim elimizde.. Sen misin YPG’yi silahlandıran, al sana S-400. Şimdi ayıkla pirincin taşını...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.