Sevsinler seni!

A -
A +
Türkiye’ye yönelik yeni oyun sahnede.. “Dövizi yukarıda tut, maliyetler artsın, enflasyon yükselsin, merkez bankası faiz arttırsın...” Bizim akaryakıt dağıtıcıları da yangına körükle gidiyor. Benzine motorine zam üstüne zam yapıyor. Faiz lobisinin   ağzından sular akıyor. İlk perdede ABD kökenli iki uluslararası kredi kuruluşunun silahlarını çektiğini görüyoruz. Standard and Poor’s Türkiye’yi dünyanın en kırılgan yani en sorunlu 5 ülkesi arasında gösterdi. Bizi Mısır’la aynı kefeye koydu. Moody’s, “Siyasi ve soysal değerlendirmeler Türkiye’nin hızlı reformlar yapmanın önünde engel oluyor” dedi. ABD’nin en büyük bankası JP Morgan Türk tahvilleri için tavsiyesini düşürdü. Evet yurt içinde bırakın döviz almayı, satan satana. Ama dolar/TL rekor düzeye tutunmayı sürdürüyor. Oysa son derece olumlu gelişmeler var. ABD ile yeni sayfa açıldı, vize krizi aşıldı. Jeopolitik riskler azaldı. Avrupa Birliği Türkiye ile müzakerelerin devam edeceğini açıkladı. Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye’nin 2017 büyüme hızını %5.3’e yükseltti. Başkan Juncker "Türkiye'ye sığınmacı programı çerçevesinde 3 milyar avro taahhüt ettik, önümüzdeki yıllarda da 3 milyar avro daha aktaracağız. AB sözünü tutacak" dedi.
Almanya ile yaşanan siyasi gerilim etkisini kaybetti. Bakın ne zaman Türk ekonomisindeki iyileşmenin güçlendiğini gösteren bir veri açıklansa kurlar düşeceği yerde yükseliyor. Bazı çevreler, Türkiye’yi olduğu gibi değil, kafalarındaki şablon içinde görmek istiyor. İşte sanayi üretimi yıllık bazda %10.4 arttı. Bu neyin habercisi; Türkiye’nin üçüncü çeyrekte çift haneli büyüme hızına kavuşacağının...

Peki  büyüyen ülkeden fon çıkar mı? Çıkmaz. Tam tersi olur.. Fon akar.. Niye, istikrarlı büyüyen ülkede kolay para kazanılır da ondan. Gelen yabancı para TL’ye döner. Döviz rezervi artar. İşte bakın merkez bankasının toplam rezervleri geçen hafta 1.6 milyar dolarlık artışla 118.5 milyar dolara yükseldi. Yabancı yatırımcı geçen hafta 217 milyon dolarlık hisse senedi aldı.. Hisse stokları toplamı, 51; tahvil stokları 31 milyar dolar oldu. Yabancıların elinde ayrıca 1 milyar dolar tutarında özel sektör tahvili var. Evet yabancı hisse alırken, yerli yatırımcı ne yaptı. Yüksek kurları satış fırsatı olarak kullanmaya devam etti. 3 Kasım haftasında, 2 milyar dolar daha sattılar. Böylece 7 hafta sonunda döviz hesapları 10 milyar dolar azaldı, 158 milyar dolara geriledi.

Hemen hatırlatıyorum, bu paranın 93 milyar doları sade vatandaşa, 65 milyar doları şirketlere ait. Bir malın değerini talep belirler.. Talep artarsa fiyat yükselir. Talep azalırsa fiyat düşer. Dövize talep var mı, yok. Aksine satıp kurtuluyorlar. Bu durumda TL niye değer kaybediyor? Bu doları kim yükseltiyor? 3.90 TL’ye kim çıkarıyor. Faiz lobisi.. Merkez Bankasını sıkıştırarak, faiz artırmaya mecbur bırakmak istiyorlar. Bakın “Dolar 3.70 TL’ye inmezse bunu ancak faiz artışı keser” diye çatlak sesler çıkmaya başladı bile. Faizi artıracaklar ekonomiyi kilitleyecekler. Sevsinler seni..

Çok değil iki haftaya kadar çift haneli büyüme rakamları açıklanacak, bakalım o zaman nasıl kuduracaklar!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.