Al ve unut!

A -
A +
Bu sene yatırım araçlarının seyrine kısaca bakalım. Yılbaşında 100 dolar alan 352 TL ödedi. Yıl sonunda satmaya kalktığında kendisine (dün itibariyle) 380 TL verdiler. 28 lira fazla aldı. Doları %8 değer kazanmış görünüyor. Ama %13’lük enflasyon farkını çıkarın %5 reel kaybı var. 100 avro alan 371 lira verdi, 451 lira aldı. 80 liralık artış %21’lik kâr getiriyor. Enflasyon farkından sonra %8 net kazanç var. Ama yılbaşında avro-dolar paritesi 1.05 sentti. Yıl sonunda 1.18 sente çıktı, yani %12 değer kazanmış durumda. Oysa yatırımca Borsa İstanbul’da 100 lirasını değerlendirseydi, bugün sadece endeks bazında %44 kârı vardı. %13’lük enflasyonu çıkarın %31 reel kazanç sağlayacaktı. Endeks bazında diyorum, hisse bazında %200-300 artan çok hisse var. Yılbaşında 100 liralık altın alanın bugün 120 lirası var. 7 lira net kâr etmiş. Evet dövizin adı karın doyurmuyor, sadece göz boyuyor. Alan pahalı fatura ödüyor. Özetle döviz kesinlikle bir yatırım aracı değildir.
En iyi yatırım araçlarından birisi hisse senedidir. Hisse senedi alarak bir şirkete ortak oluyorsunuz. Bu nedenle gelişeceğine inandığınız bir sektör ve firma, aynı zamanda yönetimine güvendiğiniz bir işletme olmalı. Risk yüksek ama getiri de yüksek. Yerli yatırımcı çok sabırsız. Aldığı hisse senedi her düşüşe geçtiğinde satış emri veriyor. Ya çok sınırlı para kazanıyor, ya da zarar ediyor. Böyle yatırım olmaz. Aldığınız hisse senedini en az 6 ay, en fazla 1 yıl tutacaksınız. BİST 30 kâğıtlarından şaşmayın. En sağlam hisseler orada.. Alanlar bugüne kadar hiç zarar etmedi. Birikiminiz var, değerlendirmek istiyorsunuz ama bilginiz ve zamanınız yok. Binbir çeşit bono, tahvil, hisse senedi var. O zaman bir yatırım fonuna gideceksiniz. Bu fonlar hazine bonosu da, devlet tahvili de hisse senedi de, döviz ve altın da alıyor. Birinden kaybettiğini diğerinden çıkarıyor. Tahvil/bono faizlerinin düşeceği bekleniyorsa alım yapılmalı, yükselmesi bekleniyorsa satım yapılmalıdır. Peki beklenti nasıl öğrenilir? Ekonomik gelişmeler, açıklanan göstergeler, siyasi kararlar, dev fonlarla kredi kuruluşlarının raporlarıyla.. Bunları okumak, anlamak ve yorumlamak her babayiğidin harcı değil. O zaman geriye iki yol kalıyor. Ya sürü psikolojisiyle herkesin yaptığını yapacaksınız. Ya da bir uzman kuruluşa teslim olacaksınız. Her şeyin bir bedeli olduğu gibi paranın da maliyeti var...
Altın, huzursuz ortamı seven bir birikim aracı. Dünyada yaşanan gelişmelere bağlı olarak da altın talebi etkileniyor. Eğer altına yatırım yapmak size uygun geliyorsa bankaların altın hesabı ve altın yatırım fonları var. Oturduğunuz yerden alım satım yapıyorsunuz. Fiziki alım satım yapmak hem çok zahmetli hem de çok zaman alıyor, tehlikesi de cabası. Bono ve tahviller dönem sonuna kadar satmadığınız zaman getirisi önceden bilinen yatırım araçları. Tahvillerin çeşitleri var; kuponlu kuponsuz tahvil. Vadesinden önce piyasadaki değişmelere göre alım-satım işlemi yapmak mümkün. En risksiz yatırım araçlarından birisi vadeli mevduattır. Vadeli mevduatın getirisi önceden bellidir ve vade sonuna kadar hareketlerden etkilenmez. Yani paranızı vadeli mevduat hesabına yatırmadan önce ne kadar gelir elde edebileceğinizi önceden görebilirsiniz. Buna ek olarak vade tarihini belirleme şansına da sahipsiniz. Bankalar farklı para miktarları için farklı vade faiz oranları uyguladıkları gibi aynı faiz oranlarını da sunabilirler.
Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar da son zamanların en çok yatırım yapılan araçlarından birisi hâline geldi. Bitcoin’in arkasında herhangi bir devlet ya da kurum yok tamamen internet ortamında büyüyen bu para birimi yükselen değeriyle yeni yatırımcıların da ilgisini çekti. Bitcoin aslında bir ödeme aracı olarak ortaya çıksa da Türkiye’de Bitcoin ile ödeme yapabileceğiniz yer sayısı oldukça az. Ama çökerse altında kalırsınız, diye çok sert uyarılar var. Bu riske girmeye değmez.
Hızlı büyüyen ülkede en akıllı yatırım, hisse almaktır. Alın ve unutun!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.