Döviz balonu

A -
A +
Kara bir el döviz piyasasını karıştırdı, Türk lirası üzerinde suni baskı meydana getirdi. Maksat çok açık. Kurları yükseltip maliyetleri artırmak. Sonuç: Yüksek enflasyon, yüksek faiz! Merkez Bankasını köşeye sıkıştırmak istiyorlar. Döviz sepeti 4,35 TL’ye tırmandı. Ancak 5 yıllık risk primi 174 düzeyi ile düşük seviyesini koruyor. Dolar 1 haftada 3,81’den 3,90’a çıkarıldı. Oysa gelişen ülke para birimleri değer kazanıyor. Türk lirasını negatif ayrıştırdılar. Ortaya abartılmış bir dolar kuru çıktı. İlk ateşi Moody’s yaktı biliyorsunuz. Durup dururken, Türkiye’nin kredi notunu bir basamak düşürdü. Yetmedi, ardından 14 Türk bankasının notunu kırdı. Yetmedi, dev şirketleri negatif izlemeye aldı… Ocak ayında dış ticaret açığı 7 milyar dolara yükselince yaygara kopardılar. Cari açık artıyor, Türkiye batıyor, çığlıkları attılar. Oysa ocak ayında cari açığın artmasına 2,3 milyar dolarlık altın ithalatı yol açtı. Türkiye’ye finansman baskısı yok. Portföy girişleri çok güçlü. Eurobond ihraçlarının önemli katkısı var. Sermaye girişlerinde çok iyi bir çizgi yakaladık... Özetle, cari açığın finansmanla ilgili risk oluşturmadığı bir dönemden geçiyoruz. Yalnız biraz önce de belirttim. Geçen sene 10 milyar dolara yükselen altın ithalatında hâlâ beklentinin üzerinde artış var. Normalleşme olmadığı için cari açık tahminleri aştı. Bu gelişme uluslararası yatırım bankası JP Morgan’ın da yayınladığı notta da var: Banka diyor ki; “Cari açığın artmasında güçlü iç talep, yüksek enerji fiyatları ve altın ithalatı önemli rol oynuyor. Buna karşı açığın finanse edilmesinde zorluk çekilmiyor. Son 9 ayda net altın ithalatı 11 milyar dolar oldu ve bu, cari açığın yüzde 25'ini oluşturuyor. Artışın sebebi ne olursa olsun, altın ithalatının ivme kaybedeceğini düşünüyoruz ve bu, dış dengelerdeki zayıflamanın hızını kesebilir”… 
Uluslararası kredi kuruluşu Fitch’e göre, ABD’de artan üretim petrol fiyatlarını 50 – 60 dolar aralığına indirecek. ABD’de günlük üretim 10 milyon 380 bin varile çıktı. Toplam stoklar 431 milyon varile ulaştı. Petroldeki düşüş enerji faturamızı küçültecek. Yani cari açık tehlikeli hâle geldi, söylemi tamamen palavra. Bu bir... İkincisi enflasyondaki artış korku veriyormuş. Fiyat artışları %13’lerden %10’lara geldi. Hâlâ ikna olmadılar. Perşembe günü reel sektör ve finansal sektör temsilcileri ile profesyonellerden oluşan 75 katılımcı tarafından hazırlanan Merkez Bankası beklenti anketine göre yıl sonu enflasyon 9,49 olacak. Bu iddia da boş çıktı. Ankette yıl sonu dolar kuru beklentisi 4,10 TL olarak öngörülüyor... Yılbaşında dolar 3,75 TL’ydi. Yıl sonunda 4,10 TL’ye çıkarsa %9.33’lük artış olacak, yani enflasyonla başa baş. O zaman bu yangın faiz için çıkarılıyor… Bakın İngiltere’nin en ünlü bankaları arasında yer alan Standard and Chartered Bank’ın yayınladığı son notta: Dolar/TL’de 3,59 hedefle kısa pozisyon alın tavsiye ediliyor. Dolar/TL’de %8’lik düşüş öngörülüyor. Önemli bir tespit daha var: “ABD Hazine tahvili faizlerinin artacağına ilişkin potansiyel endişelerin yatışması, gelişen paralarda kısa pozisyon başlatmak istediğimiz anlamına geliyor" ve "Türkiye'de uygun yerel ortam ve hafif pozisyonlar TL'yi en iyi aday yapıyor”.  Son gelişme… Yabancı yatırımcıları Türkiye erken seçime gidiyor diye gazladılar. Adamlar geçen hafta, 476 milyon dolarlık tahvil sattı... Büyük zarar ettiler. Zira 10 yıllık ABD hazine bonolarında faizler düşüşe geçti, tahvil cephesi rahatladı. Dünyanın en büyük portföy yönetim şirketlerinden BlackRock, Türkiye tahvillerini cazip gördüğünü açıkladı. BlackRock Gelişmekte Olan Ülkeler Sabit Getirili Menkul Kıymetler Direktörü Sergio Trigo Paz, Rusya ve Güney Afrika’ya oranla Türk tahvillerinin göreceli olarak çekici olduğunu söylüyor. Paz "Güney Afrika ve Rusya’da yüzde 6’ya oranla, Türkiye yüzde 12,5 carry trade imkânı ile insanların paralarını park edebileceği bir yere dönüşüyor” diyor. SONUÇ: Dolardaki artış tamamen balondur, kısa sürede patlayacaktır. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.