Neden erken?

A -
A +
Türkiye erken seçim sürecine girdi, tüm beklentiler değişti. MHP lideri Bahçeli teklif etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarihi öne çekti. 64 gün sonra 24 Haziran Pazar günü sandık başına gideceğiz. Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi için yaklaşık 57 milyon seçmen oy kullanacak. Herkesin merak ettiği bir soru var: Bugüne kadar tüm seçimleri zamanında yapan AK Parti neden erken seçim kararı aldı? Bunun çok önemli sebepleri var. Önceki takvime göre 29 Mart 2019’da yerel seçimler, 3 Kasım 2019’da Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi yapılacaktı. Yerel seçimlerde halkın tercihi siyasi partilerden daha çok şahıslar üzerinde gerçekleşebildiği için değişebiliyor. İşte bu seçim sonraya bırakılarak, genel seçimler üzerinde ölçü olması engellendi. Muhalefetin ittifak yapmasının önüne geçildi. Bunun için yeterli zaman kalmadı. AK Parti'nin adayı belli; Recep Tayyip Erdoğan... Muhalefet cephesinde Meral Akşener şu anda adayım diyor. Ama süreci tamamlaması için önünde çok dar bir vakit var. CHP iki hafta sonra adayını açıklayacak. Seçim yasası gereğince YSK’nın takvimi ilan ettikten sonraki 7'nci güne kadar siyasi partiler ittifak kararlarını YSK’ya bildirmek zorunda. Bu kadar kısa bir sürede bunu yapabilmeleri çok zor.. Oysa muhalefet cumhurbaşkanlığı seçimi için bütün hesaplarını ikinci tura göre yapmıştı. OHAL uygulaması ve yasakları seçim propagandası sürecinde iktidar kanadına yarayacak. İyi Parti, Meral Akşener’i 100 bin imza ile Cumhurbaşkanı adayı yaparken hem zaman hem fiilî durum sebebiyle çok zorlanacak. İyi Parti'nin 1 Nisan’daki büyük kongresinin üzerinden 6 ay geçmediği için seçimlere katılamayacağı söyleniyor. Son noktayı Yüksek Seçim Kurulu koyacak. Seçim yasası yıldırım hızıyla çıkarıldı. Uyum yasaları önümüzdeki hafta kesinleşiyor...
Son dönemde cari açık ve enflasyondaki artışla döviz kurlarındaki aşırı yükseliş moralleri bozuyordu. Seçim tarihinin öne alınması belirsizliği ortadan kaldırdı. Yurt dışından hisse senedi ve tahvil talebinde bir anda büyük yoğunlaşma başladı. Yabancı girişi kurları aşağı çekti, borsayı yüksek işlem hacmiyle atağa kaldırdı. Merkez Bankası büyük ihtimalle 25 Nisan’daki toplantısında gecelik borçlanma oranlarında bir ayarlamaya gidecek. Uluslararası yatırım bankalarına göre fonlama maliyetini 50 ila 75 baz puan yükseltecek. Faiz artışına şiddetle karşı çıkan hükûmet olağanüstü durum sebebiyle bu operasyona izin verecek, görmezden gelecek.. Dolar 3.90-3.95 TL aralığına dönecek. Faizler %13 düzeyine inecek. Borsa 121 bin direncini aşacak. Bu seçim Türkiye’nin dönüm noktası. Cumhurbaşkanlığı sistemi resmen hayata geçecek. Parlamentonun yapısı değişecek. Yürütme iki başlı olmaktan kurtulacak. Cumhurbaşkanı geniş icra yetkisine sahip olacak. Seçimler 5 yılda bir yapılacak, milletvekili sayısı 550’den 600’e yükselecek. Cumhurbaşkanı, yardımcılarını ve bakanlar kurulu üyelerini parlamento dışından atayabilecek. Yasama yetkisi Meclis'e ait olacak. Yasama yürütmeden tamamen ayrı, Kuvvetler ayrılığı ilkesine daha uygun bir hükûmet sistemi hayata geçecek. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminde Parlamento daha güçlü olacak. Parlamentonun onayladığı bütçe ile sınırlı olarak halka hizmet eden, seçimle gelip seçimle gidecek olan Cumhurbaşkanın 'diktatör' olacağını iddia etmenin mantıki hiçbir açıklaması yok. Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminde koalisyon ihtimali yok. Sistem istikrar üretecek. İstikrarın sonucu kalkınmadır, halkın refahının artması ülke ekonomisinin katlanarak büyümesi demektir. 
Cumhurbaşkanlığı seçimini kazanacak olan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD başta olmak üzere Avrupa Birliği ve dünya ülkeleri temiz bir sayfa açmak zorunda kalacak. Halkın büyük desteğini almış bir lider kesin kabul görecek. İlişkiler düzelecek, kutuplaşmalar önlenecek, baskı rejimi sona erecek. Piyasanın görünür geleceği garanti altına alınacak. Erken seçim mali gevşeme riskini azalttığı için piyasa dostudur. Sonuçta ülke kazanacak, halkın refah payı artacak, kişisel hesaplaşmalar ortadan kalkacak. Herkes işine bakacak.
Ramazan Bayramından sonra gelecek yeni dönem Türkiye’ye çağ atlatacak. İşte bunun için erken seçime gidiliyor...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.