Yara büyüyor!

A -
A +
Borsa İstanbul’da ulusal 100 endeksi, 97 binden başlayan tepki alımlarıyla 103 bin direncini test ettikten sonra geri döndü. Merkez Bankasından beklenen hamlenin gelmemesi yatırımcıların kararsız kalmasına yol açıyor.. BIST 100 endeksinde 98.500 seviyesinin destek, 103.000 puanın direnç konumunda. Ama korkarım 95 bini de görebiliriz. Defacto ve Beymen talep yetersizliği yüzünden halka arzını erteledi, Şok Marketler ise fiyat kırıp talep toplama süresini uzattı. Peki bu halka arzlar neden erteleniyor ya da süre uzatıyor? Beymen ve Defacto’da uluslararası yatırımcılar fiyat indirimi istedi. “Erteleyen firmaların ikisinin de mali durumları güzel, uluslararası yatırımcılar maalesef ucuza kapatmak istiyorlar. Patron da vermek istemiyor. Çok da haklı. Tüm değerlemeleri yapılmış firmalarda son dakika yüzde 30-40 iskonto istiyorlar. Büyük ihtimalle seçim sonuna kalacak. Bu hafta önem derecesi yüksek veriler açıklanacak. Dün mart ayı dış ticaret açığı 4.8 milyar lira ile 4.1 milyar dolarlık tahminden kötü geldi. Bugün şubat işsizlik oranı (10.8), çarşamba mart sanayi üretimi (yıllık %9.9); cuma günü merkez bankası beklenti anketi (yıl sonu TÜFE 10.07) gelecek. "Euro Bölgesi"nde bugün birinci çeyrek büyüme rakamı (0.4/2.5); mart sanayi üretimi (0.6/3.7); nisan TÜFE (0.3-1.2), mart dış denge (18,9 milyar avro fazla) izlenecek. ABD’de bugün nisan perakende satışlar (0.3), nisan sanayi üretimi (0.6/4.3); kapasite kullanım oranı (78.4) izlenecek. Japonya’da çarşamba günü birinci çeyrek büyüme rakamı (0.2/eksi 0.2)...
ÖNEMLİ NOT: Türkiye’nin birinci çeyrek büyüme rakamı haziran ayının ikinci haftasında açıklanacak...
ABD enflasyonunun beklentilerin altında kalmasıyla gelişen ülke kurları dolar karşısında %1,2 prim yaptı, dolar 4,22 TL’ye inmişti. Ancak bu seviyede tutunamadı, negatif ayrışmasını sürdürüyor. Bu süreçte Merkez Bankası’nın aktif müdahil olmaması durumunda dolar 4.50 TL ve üzerini görebilir.. Piyasada 5 TL’ler konuşulmaya başlandı bile..
Bu tablo nasıl oluştu? Külliye'de yapılan ekonomi zirvesinde “Merkez Bankası elindeki araçları etkin bir şekilde kullanacaktır" ifadesi, ister istemez "yeni bir faiz artırımı geliyor" beklentisi oluşturdu. Şimdi tam tersi olunca büyük bir baskı oluştu. TL varlıklar üzerindeki kırılganlığın sürüyor olması, dolar endeksinin 93 puanın altına doğru gevşemesine rağmen USD/TL ve EUR/TL kurlarının yukarı yönde ivmesini engelleyemiyor. Piyasalar hâlâ tedirgin ve merkez bankasından bir faiz artışı gelir mi beklentisi  kafaları oldukça yoruyor. Aynı zamanda, Türkiye’ye yönelik risk algısında da bir iyileşme sinyali alınamadı. 5 yıllık iflas sigorta primleri 237 ile yüksek seviyesini koruyor. Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, Merkez Bankası’nın haziran ayı politika toplantısında 150 baz puan faiz artırımına gitmesini bekliyor. Morgan Stanley, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen ekonomi zirvesinin ardından 50 baz puanlık artırım öngörüsünü revize etti.
Japonya’nın en büyük aracı kurumundan Nomura TL’ye destek olunabilmesi için 200 baz puanlık agresif bir adım gelmesi gerektiğini düşünüyor.. 
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de "kurdaki yükseliş enflasyonla mücadelemizi olumsuz etkiliyor" diyerek son noktayı koydu. Faiz artışı yapılmadığı sürece kurlar yüksek kalacak. Hükûmet böyle bir ortamda seçime gittiği takdirde sürpriz sonuçlarla karşılaşabilir. Kapalıçarşı’da 24 ayar külçenin gramı, doların serbest piyasadaki yükselişinden aldığı destekle 185 lirayı aşabilir. Bu seviye görülürse 190 lira yeni hedef olacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.