Doğru yol!

A -
A +
19 Mayıs’taki yazımı şöyle noktalamıştım: “…Şu anda Merkez Bankasının politika faizi %8 düzeyinde.. Bankaların geç likidite penceresi 13.50.. Bu rakam fonlama faizi olarak kullanılıyor. Politika faizi sabit tutuluyor. Merkez Bankası politika faizini %15 düzeyine çıkarsın, geç likidite penceresini kullanmaktan vazgeçsin. Hesapta 700 baz puanlık artış yapılmış olur.. Oysa aslında 150 baz puan azaltılmış olacak..” Evet 23 Mayıs’ta olağanüstü toplanan Para Politikası Kurulu geç likidite penceresini 300 baz puan arttırarak %16.50 düzeyine çıkardı. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya Türk finans sektörü temsilcileriyle bir araya geldiği, Türkiye Bankalar Birliği tarafından düzenlenen iftar yemeğinde, beklenen mesajı verdi: Ana fonlama kanalı olarak haftalık repo faizinin kullanılmasının planlandığını söyledi. Haftalık repo faizi politika faizi biliyorsunuz. "Simetrik bir koridor olacak. Önümüzdeki günlerde haftalık repodan fonlama yapmayı, belli seviyenin etrafında dar bir bantı işleve geçirmeyi planlıyoruz" dedi. Çetinkaya, "Gelişmeleri takip ederek ilave sıkılaştırma yapabileceğiz" mesajını verdi. Doğrusu budur. Geç likidite penceresi, paraya sıkışan bankaların son çare olarak saat 16.30-17.00 arasında Merkez Bankasından aldığı borca karşı ödediği faizdir. Önceden ana faiz, haftalık repo faiziydi. Merkez Bankası normal faiz artışı yapamayınca, geç likidite penceresini kullanmaya başladı. Hesapta bu pencere faiz artışını kamufle edecekti. Ama fonlama faizi olarak günlük olarak kullanılmaya başlayınca, resmiyet kazandı. Şimdi normale dönülüyor. 7 Haziran toplantısında şu anda %8 olan haftalık repo faizinin yükseltilerek sürekli kullanım hâlinde olacağı anlaşıldı...
Merkez Bankası geçen hafta 3 kritik adım atarak piyasaların tansiyonunu düşürdü. Önce faiz arttırdı. Ardından dolardaki yükselişi frenlemek için daha fazla döviz satma kararı aldı. Türk Lirası uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinde 6 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkardı. Tavanı 10 milyar dolar olarak belirledi. Cuma günü ihracat reeskont kredi ödemelerinde kuru sabitledi. 25 Mayıs 2018 tarihinden önce kullanılan ve 31 Temmuz 2018’de vadesi dolacak ihracat kredilerini ödeyecek olanlar için dolar kuru 4.20, avro 4.90, sterlin 5.60 TL olarak kullanılacak. ABD Merkez Bankası toplantı tutanaklarından faiz artış takviminin değişmeyeceği netleşti. Haziranda bir, eylülde bir olmak üzere yıl sonuna kadar faizler 2 defa daha arttırılacak. 10 yıllık ABD hazine bonolarına alım gelmeye başladı. 3.11 düzeyine tırmanan faizler 2.93 düzeyine inmiş durumda.. Dolar gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında güç kaybetmeye başlıyor. Haftaya 4.64 TL ile başlayan doların kademeli şekilde 4.60 TL’ye ineceğini burada tutunamadığı takdirde 4.55 TL’ye döneceğini tahmin ediyorum. Yılbaşında 3.75 TL’den işlem gören dolar, 4.92 TL ile tavan yaptı. Yani 4.5 ayda %30 değer kazandı. Enflasyonu 3’e katladı. Bu anormal bir artış. Doların, olması gereken normal seviyesi 4.20 TL'dir. Tedbirlerin gecikmesi kurların tırmanışında önemli rol oynadı. Sonunda doğru yol bulundu, normale dönüş başladı.  Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya bugün Londra’da.. Yabancı fon yöneticileri ve iş adamlarıyla buluşacak. Görüşmelerde fon yöneticilerine ülkeye yapılacak her yatırımın karşılığının alınacağı, para ve sermaye piyasalarında fiyatların alım için uygun seviyelerde olduğu aktarılacak, güvence verilecek. Fon girişi başlarsa -ki öyle görünüyor- TL kayıplarını hızla geri alacak. Dolardan kaçış zamanı geldi.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.