Uzun ince yol!

A -
A +
Merkez Bankası yine sürpriz yaptı. 17,75 olan Politika Faizini 6,25 puan artırdı. Böylece bankalar yüzde 24 faizle para alabilecek. Biliyorsunuz zaten 13 Ağustos’tan beri haftalık repo ihalesi yapılmıyor, bankalar faiz koridorunun üst bandı olan 19.25’ten fonlanıyordu. Yani bu faiz artırımı aslında 6.25 değil 4.75 puan oldu. Merkez Bankası, ağustos enflasyonu sonrası yaptığı açıklamada, parasal duruşun yeniden şekillendirileceğini açıklamış, yeni dönemin sinyalini vermişti. Doğrusu çıtanın bu kadar yükseltileceğini kimse tahmin etmiyordu. Hem de karar öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizin, enflasyonun bir sonucu olduğu fikrine karşı görüşünü bir kez daha dile getirerek Merkez Bankası'nı sert bir dille eleştirmesine rağmen. Cumhurbaşkanı "Enflasyon sebeptir, faiz neticedir diyorsan bu işi bilmiyorsun arkadaş" diye konuşmuştu.
Özetle; Merkez Bankası 14 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştirerek tam bağımsız olduğunu ispat etmeye çalıştı. Olağan dışı bir durum yaşanmaması durumunda fonlama haftalık olarak yüzde 24'ten yapılacak. Banka, ek sıkılaştırma gereği duyması hâlinde ise faiz koridorunun üst bandına yani yüzde 22,5 faizle borç vermeye yönelecek. Kararın ardından gecelik borç verme faizi yüzde 25,5, geç likidite penceresi faizi ise yüzde 27 seviyesine çıktı. Yüksek faiz kurların ateşini söndürdü. Ama ekonomiyi kilitleyecek. Merkez Bankası büyük ihtimalle eylül ve ekim aylarında yüksek çıkacak enflasyona karşı bu tedbiri aldı. Dövizin maliyeti azaldı, ama TL’ninki yükseldi. Ülkenin büyüme hızında önemli daralma yaşanacak. Yani faturayı yine biz ödeyeceğiz...
Cumhurbaşkanı Erdoğan kamuda tasarruf ve yatırımlar konusunda kritik mesajlar verdi:
“Cari harcamalar konusunda araçlardan, binalara, personele kadar geniş bir tasarruf tedbiri hayata geçiriliyor. Kamuda kullanılan araçlar, hem sayı hem nitelik olarak sınırlandırılıyor. Kiracı olunan yerlerden çıkılıyor. Kamu çalışanları azaltılıyor. Eldeki kaynaklar, öncelikle bitmeye yakın projelere kullanılacak. İhalesi yapılmış, ancak başlanmamış yatırımlar bir kenara konulacak...”  
Erdoğan'ın kamu ihaleleri ve kamu maliyesine ilişkin yaptığı açıklama çok önemli. Geçmişte yapılanın aksine kamu kaynaklarını daha etkin ve daha değerli kaynaklara yönlendireceği anlaşılıyor. Erdoğan bu söylemle Kanal İstanbul gibi yatırımcıların endişe ettiği projelerin en azından bugünlerde gündeme getirilmeyeceğini teyit ediyor. Kaynakların sınırlı ve değerli olduğu bu dönemde kamu maliyesine ilişkin atılabilecek doğru adımlar piyasada olumlu algılandı.
Şimdi bütün dikkatler 20 Eylül’de açıklanacak orta vadeli ekonomik programa çevrildi. Yeni yol haritasında belirlenecek hedeflere göre yatırım kararları şekillenecek. Uzun ince bir yoldayız...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.