Kartlar açıldı!

A -
A +

ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı giderek derinlik kazanıyor. Başkan Trump'ın Çin ürünlerine yönelik 200 milyar dolarlık yeni gümrük tarifesi dünden itibaren yürürlüğe girdi. Amerika donmuş etten televizyon bileşenlerine kadar binlerce Çin malından %10 vergi alacak. Trump, Çin’e; eğer bu vergilere karşı bir misillemede bulunursa buna ek olarak 267 milyar dolarlık yeni vergi tarifesini yürürlüğe koyacağı uyarısında bulunmuştu. Ki Çin 60 milyar dolarlık ABD ürününe vergi koyacağını açıkladı. Trump tüm Çin ürünlerini vergi kapsamına alabilir. Gerginlik arttığı için Çin ticaret bakanı Washington’a görüşmeye gitmiyor.

Çin, kendi mallarını dünya pazarlarında daha rahat satabilmek için, para birimi Yuan’ın değerini sürekli düşürüyor. Bu uygulama emtia fiyatlarını aşağı çekiyor. Petrol 80 doları aşarak son 2 yılın zirvesine çıktı. OPEC toplantısında günlük üretim artırımına gidilmesinin çok acil olmadığı kararının çıkması yükselişte etkili oldu. Merkez Bankası, son düzenlemesinde brent petrolünü 73 dolara yükseltmişti. Biliyorsunuz petrolde 10 dolarlık artış cari açığımızı 4 milyar dolar arttırıyor. Türkiye’nin 12 aylık cari açığı 54,5 milyar dolar. Amerikan Wall Street Journal gazetesi, Türk ve Amerikan yetkililerin gazeteye yaptığı açıklamalar üzerinden kaleme alınan haberde, papaz Brunson’ın “12 Ekim’deki duruşmada serbest bırakılabileceğini” yazdı. Haberde sözlerine yer verilen bir Türk yetkili, Brunson’ın ekim ayındaki duruşmada serbest bırakılması ile ilgili “muhtemel bir sonuç” ifadesini kullanmış.. Ama Washington’un Türkiye’ye uyguladığı baskıyı sonlandırması gerekiyormuş. Son kamuoyu anketleri Trump’ın partisi Cumhuriyetçilerin Kongre’de çoğunluğu kaybedeceğini gösteriyor. Kaybederse, Demokratlar son 2 yılında Trump’a Beyaz Saray’da nefes aldırmaz. Yüksek Mahkeme adayını bile atayamayan Trump 6 Kasım öncesi dış politikada hırçın ve hoyrat olabilir. Çok hassas bir 6 hafta yaşayacağız. Erdoğan, Türk-Amerikan Yönlendirme Komitesi'nin düzenlediği etkinlikte, "İnşallah önümüzdeki dönemde Fırat'ın doğusunu da kapsayacak şekilde, Suriye'nin içindeki güvenli bölgeleri artırmaya devam edeceğiz" diyerek yeni Suriye politikası ile en önemli kozunu masaya sürdü... Ekonomik program açıklandığı sırada 6,15 TL’ye düşen, ama kısa sürede yeniden 6,30 TL’ye tırmanan dolarda gevşeme başladı. Piyasa işte yukarıda sözünü ettiğim Brunson’ın serbest bırakılma ihtimalini satın almaya başladı. Böyle bir durum yaşanırsa dolar 5,90 TL’ye gerileyebilir. Ama burada uzun süre kalmaz diye düşünüyorum. Dolarda açık pozisyon taşıyanların 12 Ekim’i beklemelerinde fayda var. Merkez Bankasının sert faiz artırımı ile kur riski ortadan kalktı, Borsa İstanbul rahatladı. Bankalarda mali durum tespiti yapıldı, gerekli tedbirler alındı. Hisse senetleri fiyat kazanç oranına göre şu anda %45 iskontolu (ucuz). Türk şirketlerinin Faiz ve Amortisman Öncesi Kâr beklentilerinin, gelişen ülkeler ortalamasından daha iyi performans göstermesi bekleniyor. Bu gelişme talebin sıcak kalmasını sağlıyor. Yabancı yatırımcılar geri dönüyor. Endeks 100 bini aşarsa yükseliş hızlanacak. İnşaat, demir çelik, cam ve petrol sektörlerinde uzun vadeli pozisyon açabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.