Bu kabine ile 2019'a gidilir mi?

A -
A +
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’nin başına geçtiği kongre sonrasında beklenen en önemli değişikliklerden biri de Bakanlar Kurulunda revizyon meselesiydi. Erdoğan’ın genel başkanlık koltuğuna oturması ile birlikte siyasetteki boşluk giderildi. Olağanüstü kongreden itibaren Erdoğan her alanda değişimin gerekliliğini ve sinyallerini vermeye başlamıştı.
AK Parti siyasi liderliği; mahalle temsilcisinden Genel Başkan Yardımcılarına kadar tüm teşkilatları, MYK ve MKYK gibi partinin üst yönetim organlarını ve nihayet Bakanlar Kurulunu yeni bir anlayış ile yenilemeyi planlamıştı. O plan aşama aşama gerçekleşiyor.
Yapılan kabine değişikliği o planın bir parçası. Sayın Erdoğan; AK Parti Genel Başkanlığına tekrar seçildiği gün koyduğu ilk hedef 2019 yılında yapılacak 3 seçimi kazanmaktı. Bu günden tezi yok tüm planlamalarını buna göre yapacağından emindik. 2019’a kadar yapılacak icraatlar ile milletin gönlüne girmek; milletin rızasını ve gönlünü kazanmak AK Parti için olmazsa olmaz bir düsturdu. Bunu gerçekleştirecek ekibi kurdu ve kurmaya da devam edecek.
2019 seçiminde 50+1’i almanın kolay olmadığını herkes biliyor. Sayın Erdoğan, bu hedefi gerçekleştirmek için; gece – gündüz yorulmadan çalışan, mütevazı, performansı yüksek, dinamik, sadakatini ispatlamış, nefsine yenik düşmeyen-hakkında hiçbir dedikodu çıkmamış, bagajı temiz bir ekip oluşturuyor.
Görevi biten 6 bakan da böyle şeylerin olduğunu asla ima etmek istemiyorum. Gidenlerden çok yeni gelen Bakanlara bakıldığında ne demek istediğim daha iyi anlaşılacaktır. Gidenlerden Sayın Tuğrul Türkeş ve Sayın Veysi Kaynak hariç şahsen diğer isimler benim için sürpriz oldu. Ama siyasetin duayeni Sayın Erdoğan her zaman ince eleyip sık dokur, şaşırtır. Kim bilir neleri düşünmüştür?
Nabi Hoca ve Sayın Müezzinoğlu yorulmuş olabilir. Samsun Milletvekili Sayın Akif Çağatay Kılıç en uzun süre Bakanlık yapmış isimlerden biri. Sayın Faruk Çelik’le ilgili bir yorum yapmak istemiyorum. Bekir Bozdağ ve Recep Akdağ gibi partinin omurgasını teşkil eden 2 başarılı ve çalışma performansı yüksek Bakan’ın Başbakan Yardımcılığına getirilmiş olması doğru bir tercih. Mehmet Şimşek gibi küresel düzeyde ekonomi dünyasının tanıdığı, bildiği ve güvendiği bir ismin ekonomi yönetiminin başında kalması ve daha da güçlendirilmiş olması doğru bir tercih. Adalet Bakanlığına getirilen Gaziantep Milletvekili Abdülhamit Gül uzun süredir partinin genel sekreterliğini yapan çalışkan, çalışma temposu yüksek, kendisinde kibirden eser bulunmayan iyi bir hukukçu. O makamı hak eden bir isim. Bu güne kadar partide çok çalıştı – çok terledi. FETÖ ile mücadelede taviz vermeyen bir isim.
 
Kıbrıs konusunda iplerin gerildiği; Yunanistan ile sorunların yaşanmaya başlandığı bir dönemde Yunanistan Gümülcine doğumlu, iyi derecede Yunanca bilen Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’nun Kıbrıs’tan sorumlu Başbakan Yardımcılığı görevine getirilmesi isabetli olmuştur.
Kabinedeki bayan bakan sayısının artması sevindirici bir gelişme. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına getirilen Ankara Milletvekili Jülide Sarıeroğlu sendikacılık geçmişi olan, çalışma hayatını iyi bilen bir isim. Milletvekilliğinde kapı – kapı dolaşan; çalışkan – seçmenin sevdiği – koşturan – terleyen bir isim. Genç bir isim. Başarılı olacağına ve yüksek bir performansla çalışacağına eminim. Metal yorgunluğu sıfır.
54. Hükûmette Devlet Bakanlığı görevinde bulunan Doktor Ahmet Demircan, Samsun kontenjanından Sağlık Bakanı oldu. 2 dönemdir milletvekili. Samsun’da sevilen bir isim. Yerel siyasette başarılı bir isim. Sayın Recep Akdağ’dan sonra Sağlık Bakanlığı zor bir iş ama Sayın Demircan’ı tanıyanlar iyi bir performans bekliyorlar. Yeni Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, spor camiasının içinden gelen bir isim. Spor yöneticiliği, Güreş Federasyonu Başkanlığı yapmış. Sporla içli – dışlı hayatı olan birisi. İnşallah başarılı olur.
Ş.Urfa hem seçimde, hem de referandumda AK Parti’ye desteğini ispatlamış, tarımın başkenti sayılan bir ilimiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına Şanlıurfa’dan bir vekilin getirilmesi doğru bir tercih. Ahmet Eşref Fakıbaba bölgede sevilen, sayılan, iz bırakan bir isim. Tarım ve hayvancılık konusuna uzak bir isim değil. Güzel işler çıkaracağına inanıyorum.
Bir önceki Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin Millî Savunma Bakanlığına (MSB) getirilmesi yerinde ve önemli bir tercih. Asker – sivil ilişkilerinin Batı standartlarına getirilmeye çalışıldığı, orduda FETÖ’ye karşı tavizsiz bir mücadelenin sürdürüldüğü ve çok kritik-stratejik savunma sanayi projelerinin hayata geçirilmek üzere olduğu bir dönemde Sayın Canikli gibi pratik – hızlı kavrama ve karar verme yeteneğine sahip, sadakat sorunu sıfır olan güvenilir ve çalışkan-üretken bir ismin buraya gelmesi son derece isabetli bir tercihtir. MSB önümüzdeki dönemin en kritik ve en önemli bakanlığıdır.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı gibi yatırımcı Bakanlıklardaki ehil insanların yerlerinde kalmış olması sevindirici bir durumdur. Aynı durum İçişleri Bakanlığı için de geçerlidir. Sayın Süleyman Soylu terörle mücadelede müthiş bir performans göstermektedir. Allah nazardan saklasın.
Bu kabine ile 2019 seçimlerine gidilir mi? Ondan emin değilim. 2018’de yapılacak olan olağan kongreden sonra yine bir revizyona gidilebilir. Kabine’ye girmenin şifreleri; liyakat, sadakat, FETÖ ile mücadele kararlılığı, nefsine hâkimiyet, performans ve milletin gönlüne girebilme kabiliyeti. Görevinden ayrılan Bakanlara bugüne kadar ülkemize yaptıkları hizmetler için teşekkür ediyoruz. Yeni kabine üyelerine başarılar diliyoruz.
Yeni kabine ülkemiz – milletimiz için hayırlı olsun.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.