Baba Recep!..

A -
A +

"88 yaşında aramızdan ayrılırken, neredeydi Beşiktaş Kulübü ve Beşiktaşlılar, neredeydi, “futbol oynadığı, hocalık yaptığı” kulüpler?"

Hey gidi “Baba Recep” hey; bir zamanlar Türk futbolunda “büyük futbolcu, büyük kaptandın”; Beşiktaş için; Şeref Beyler, Baba Hüsnüler, Baba Hakkılar, Süleyman Sebalar gibi bir semboldün, elbette Türk futbolu için de!..
Geçen hafta aramızdan ayrıldın, mekanı cennet olsun. Sonrasını, Türk basınında tanıdığım en seviyeli Beşiktaşlı yazarlardan biri olan sevgili Attila Gökçe’nin “Baba Recep” yazısından hep beraber okuyalım:
“Giydiği her forma ile (Ankaragücü, Beşiktaş, Kasımpaşa, Galatasaray, Karagümrük) sevdi onu futbolseverler, Beşiktaş’ta sembole dönüştü.
1967’de futbolu bıraktıktan sonra, Recep Adanır, yine futbola adanmış bir hayat sürdü. Gençlere hocalık, profesyonellere ağabeylik yaptı. Berlin’de Batı Almanya’yı 2-1 yendiğimiz maçta 1 golümüzü atmıştı (1951). İçtenliği, dürüstlüğü, dostluğu ve güler yüzü ile “Baba Recep” lakabını hak etti. İnanılmaz frikik golleri atardı. Son dönemlerinde futbol oynarken de göbeğiyle bilinirdi.  
Baba Recep’i Antalya’da kaybettik. Cenaze töreninde sadece Beşiktaşlı Rıza Çalımbay vardı. Beşiktaş Başkanı, yöneticileri orada olamadılar.
Sonsuza yalnız yürüdü Recep Abi... Baba’mız yani!”


Tarih; 17 Haziran 1951... Yer; Berlin Olimpiyat Stadı... Almanya-Türkiye millî maçı var ve 100 bin kişilik stat tıklım tıklım dolu..
İşte o tarihî maçın 5’inci dakikasında santrforumuz Gündüz Kılıç’ın santranın biraz ötesinde verdiği ara pasıyla bütün Alman defansını peşine takarak ilk golümüzü atan adamdı, Recep Adanır!..
Kalecimiz Turgay Şeren’in “Berlin Panteri” unvanını aldığı maçı, sahaya hasta hasta çıkan Gündüz Kılıç’ın yerine ikinci yarıda oyuna giren Muzaffer Tokaç’ın 85’inci dakikada attığı golle 2-1 kazanmıştık…
Tarih; 6 Kasım 1955… Yer; İstanbul İnönü Stadı… Beşiktaş-Galatasaray İstanbul Ligi maçı oynanıyor. Galatasaray 2-0 öne geçiyor. Beşiktaş yakalıyor; 2-2… Ve Galatasaray bu defa 4-2 öne geçiyor. Ama maçı Beşiktaş 5-4 kazanıyor. 5 golün ikisi Baba Recep’ten ve bu tarihe geçen maçın kahramanı da o!..
Recep Adanır, zamanın “seyrine doyulmayan” futbolcularından biri idi; “müthiş şutları” ile ünlüydü!..
Beşiktaşlı olarak, Beşiktaş’ın kaptanı olarak kaç şampiyonlukta, kaç kupada imzası vardı. Galatasaray, Palermo’ya giden Metin Oktay’ın geride bıraktığı “hücumcu lider oyuncu boşluğunu” onu transfer ederek kapatmıştı!..
88 yaşında aramızdan ayrılırken, neredeydi Beşiktaş Kulübü ve Beşiktaşlılar, neredeydi Galatasaray başta, “futbol oynadığı, hocalık yaptığı” kulüpler ve neredeydi Futbol Federasyonu, neredeydi Türk basını, Türk spor basını?..
Baba Recep’e “birkaç istisnası hariç” öyle “bir-iki sütunluk ve 10-15 satırlık birer haber” ile mi veda etmeliydik?..
Neden bu kadar vefasız olduk, neden, neden, neden?..

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.