Skandal, ihmal, gaflet, torpil hepsi var!...

A -
A +

 Geçen hafta hakem klasmanları açıklandı. Aklınıza gelebilecek ne kadar gaflet, bilgisizlik, özensizlik, haksızlık, torpil varsa hepsini gördük.
Yusuf Namoğlu MHK’sının 7 Temmuz 2017’de açıkladığı klasmanlar uzun yıllar unutulmayacak travmalara yol açmıştır.
Bu arada MHK da çok uyanık! Hatalarını, “siyaset, TFF baskısı, o, bu” diyerek örtmeye çalışıyorlar. 
Riva’daki beyler de bu durumu seyrediyor. 
Yazılabilecek o kadar skandal var ki; sütunlarım elverdiği ölçüde çarpıcı birkaç örnek paylaşmak istiyorum.
1) Süper Lig hakem kadrosuna alınan Ali Şansalan’ın sosyal medyada “hakem kıyafetiyle eğlence görüntülerinin savunulacak tarafı yok. Ali Şansalan’ın bireysel olarak basın açıklaması yayınlaması çok tuhaf. Örneğini hatırlamıyorum. Bu fotoğraflar hakemlik kariyeri devam ederse icap ettikçe kullanılacaktır. Bir hakem bira şişeleri ve hakem kıyafetiyle eğlenemez.
2) Trabzon’da vizesini yaptırmayan ve hakemliği bırakan Mustafa Aydın (eski A Klasman Hakemi) bölgesel yardımcı hakem kadrosunda yer aldı. Süper Amatörde bir tane bile maça çıkmayan Çağatay Lakot, Bölgesel Hakem kadrosuna terfi etti.
3) İstanbul’da Mehmet Emin Tuğral’ın kariyerinde 2. Lig maçı yok. Klasmanda da ikinci yılı. 3. Lig’de toplam 13 maçı var. A Klasman Yardımcı Hakemi oldu.
4) Serkan Gençerler’in, 18 Temmuz’da Alper Ulusoy’la Avrupa’da maçı var. Klasman düşürüldü. Talimatlar çok açık, bu maça gidemez. 10 gün önce “yeterli buldun”, bu maça atadın. 10 gün sonra “yetersiz” deyip A klasmanına düşürüyorsun. 10 gün içinde maç oynandı da, ölçme imkanı mı buldun? İnanın MHK ne yaptığının farkında bile değil.
5) Ankara’da Burak Pakkan, sezona bölgesel hakem olarak girdi. Ocak ayında C hakemi oldu. 3. Lig’de sadece 4 maçı var. Geçen hafta B’ye yükseldi. Bu hızlı yükselişi için TFF sitesinde mesleğine baktım. “Diğer” yazıyor. İstanbul’dan Can Cengiz de tıpkı Ankaralı Pakkan gibi merdivenleri ikişer ikişer çıkmış.
6) İstanbul’da Bölgesel Hakem Kurulu Üyesi Yaşar Filiz’in klasmanlarda MHK Üyesi Ahmet Erdoğan’dan daha etkili olduğu gözüküyor. C ve B arasındaki geçişlerde bu bariz bir şekilde hissedildi.
7) Orkun Aktaş sezona FIFA yardımcı hakemi olarak girdi. Ocakta FIFA kokardı alındı, temmuzda TFF 1. Lig hakem kadrosuna düştü. Bu çocuk adam mı öldürdü, para mı çaldı?
8) Süper Lig gözlemciliği için kadro eksik diye çok tuhaf isimler bugünlerde kursa çağrıldı. Ara klasman desen, ara klasman değil. 15 gün önce, 3 ay önce kadro eksik değil miydi? Kadronuz bir anda mı eksildi? 
9) Dilan Deniz Gökçek, FIFA gözlemci kadrosunda. Ancak şu anda hiçbir klasman listesinde ismi yazılı değil.
10) Klasmanlar 7 Temmuz’da toplam 38 sayfa olarak açıklandı. Şu anda 39 sayfa. Sayılar birbirini tutmuyor. Klasman gözlemcisi 163 olarak açıklanmıştı, dün itibarıyla 171. 
11) Konya’da yaşları aynı olan Hasan Ertuğan ve Mustafa Aydın B hakemi idi. Maç sayısı fazla olan Hasan Ertuğan düştü, Mustafa Aydın kaldı. Gerekçe sorulduğunda MHK; “bürokratın tercihi böyle” cevabını vermiş. Kriter mi dediniz? O da ne!
12) Tugay Kaan Numanoğlu, dosyasını liglerin bitimine birkaç hafta kala Yalova’dan İstanbul’a aldırdı terfi etti. İstanbullu hakemlerin önünü kesti.
13) Atletik testlerden ilkini geçemeyen Hilmi Göktürk İmamoğlu, dosyasını Ankara’dan Konya’ya aldırdı ve klasmanda kaldı. Onun yerine maç sayıları fazla ve koşuları başarıyla geçmiş olan Konyalı hakemler Hulûsi Akırşan ve Şaban Karaderili klasman düştüler.
14) Manisa hakemi Tolga Kadaz, sezon başında koşamadı ve 2 ay maç alamadı. 39 yaşında klasmandaki yerini korudu. Yine Manisa’daki Emre Abar, ikinci yarıda bir tane 3. Lig maçı yönetti, B’ye terfi etti.

Tatildeyim, notlarım arasındaki sadece birkaç maddeyi kaleme aldım.
Bu sayıyı çok rahatlıkla 100’e çıkarabilirim.
Klasmanlar, yaz-boz tahtası olmuş! TFF sitesinde her gün oynuyorlar.
Hakemlerin bu kadar öfkeli ve gözyaşı döktüğü bir dönem hatırlamıyorum. 
Eğitim zaten yoktu, klasmanlarda adalet de göremedik.
Dilerim, Tahkim radikal kararlar alır. Noterlik yapmaz.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.