Kafa karışıklığına MHK son vermeli!

A -
A +

Trabzonspor-F.Bahçe maçındaki 3 pozisyon için çıkması ya da çıkmaması gereken kartlar konusunda kafa karışıklığı devam ediyor.
1) Dk. 16 Pereira - Alper
2) Dk. 36 Kucka - Alper
3) Dk. 55 Fernandao - Abdülkadir
Hakem yorumcuları ekranlarda ve sütunlarda şu değerlendirmeleri yaptı.
“Bu 3 pozisyon da tartışmasız kırmızı karttır!”
(Mustafa Çulcu - TRT Spor)
“Hakem Ali Palabıyık maçta ne yaptı derseniz... İki takımın da en az birer kırmızı kartını ‘es’ geçti. Yani; o da korktu, o da cesaretli değildi.”
(Erman Toroğlu - Sabah)
“İlkinde Pereira bastı ikincisinde Kucka kasten bastı. Bırakın kırmızı, sarı kartı, Palabıyık istifini bile bozmadı. İkinci yarıda Fernandao art arda tekmeler attı, net kırmızıydı sarı kartla geçiştirdi. Böyle bir maçı Avrupa’da yönetirsen sana hakem demezler.”
(Ahmet Çakar - Sabah)
“Üç pozisyonda da kırmızı kart çıksa kabul görülebilirdi. Kırmızı kart için gerekli olan kriterler: Acımasızlık, şiddet, yoğunluktur... Bana göre 16’daki pozisyonda net bir yoğunluk ve yaralayıcılık yok. Sarı kart yeterliydi ama sarı kart da çıkmadı. 54’teki pozisyonda ise Fernandao’nun hedefinde top var. Rakibe acımasız ve şiddetli bir temas yok.”
(Deniz Çoban - Fanatik)
“Ali Palabıyık, TFF ve MHK’nin güvenini boşa çıkardı. Pereira ve Kucka’nın, ilk yarıda Alper’in arka adalesine bilerek basmasına kırmızı çıkarmalıydı. Fernandao’nun, Abdülkadir’e yaptığı hareket de kırmızı gerektiriyordu.”
(Bülent Yavuz - Habertürk, TFF Başkan Danışmanı)
 “Ali Palabıyık’ın faul kararı verdiği iki pozisyonda kartını kullanmaması yanlıştı.
 Alper’e 16. dakikada Pereira, 36. dakikada ise Kucka’nın hareketleri kesinlikle sarı kartı gerektiriyordu.”
(Ali Kunak - Türkiye)
Sayın Namoğlu anladığımız kadarıyla maçın gözlemcisi Yunus Yıldırım da hakeme tam not vermiş. Bilirkişi olarak sizler de hakemi ve gözlemciyi desteklemiş gözüküyorsunuz.
Hiçbir itirazımız yok!
Şimdi bu 3 pozisyon sizin eğitim paketlerinizde kullanılmayacak. Sebep, Trabzonspor’u, F.Bahçe’yi incitmeyelim.
Hiç kimse bu 3 pozisyon için MHK’nın resmî kanaatini öğrenemeyecek.
Bu hafta hangi lig olursa olsun; hakemler bu tip pozisyonlarla karşılaşırsa hangi kartı kullanacaklarına dair hiçbir fikirleri yok. Hepsinin kafası karışık.
Bilmiyorum; çok mu şey istiyoruz; hakemleri eğiten ve tayin edenlerin yani bilirkişi olan sizlerin, bu 3 pozisyon için düşüncesi nedir? Standart ve limit ne olacak? Doğrusu hangisi?
Sayın Namoğlu bazen yaptığı gibi mesaj atarsa; MHK’nın düşüncesini paylaşmaya hazırız!

Bu noktaya Namoğlu getirdi!
Önceki akşam Aykut Kocaman ne dedi?
“Hakemler bize verdikleri kartları rakiplerimize vermiyorlar! Ben hakemlere bize gösterdikleri kartlara, cesaretlerine bir şey demiyorum. Ama rakiplerimize niye göstermiyorlar? Bize çat çat çat gösteriyorlar. Çok tecrübeli bir insanım, çok net gözüküyor. Bizim şampiyon olma ihtimalimiz iki tarafta da çok zor gözüküyor, Fenerbahçe taraftarı bunu bilsin!”
Bu, pek alışık olduğumuz bir açıklama değil!
18. haftadaki Kasımpaşa-A. Alanya maçının hakemi, kendi görüş alanındaki pozisyon için yardımcısına uymuş ve hatalı bir penaltı kararı vermişti. Gözlemcisine de hatayı kendisinin yaptığını söyleyerek “bazılarına göre” de yardımcı hakemi satmamıştı. Bu konudan Namoğlu haberdar olmuştu ve çok kızgındı.
Geçen hafta bu sütunlarda yazmıştım.
Namoğlu, Giresun-F.Bahçe maçıyla hakemini ödüllendirmek istedi (!).
Düğmenin bir tanesini yanlış iliklerseniz; olacağı bu!

Ahmet Çakar ile 4 saat!
Kalp krizi geçiren Osman Avcı’yı hastanede ziyarete gittim. Hastaneye Avcı’nın yakın dostu Ahmet Çakar ile beraber girdik. Osman Avcı son derece iyiydi, tehlikeyi atlatmıştı. Yakın dostları onu yalnız bırakmamıştı.
Ahmet Çakar ile 4 saati aşkın bir süre Türk hakemliğini masaya yatırdık. Son 30 yılın analizini yaptık. Eski hatıraları konuştuk. Hakemliğini, dernek başkanlığı yaptığı yılları, o dönemki seçimleri, FIFA listelerini, camiada olan bitenleri... Yoyo testlerini, profesyonel hakemliği...
Osman Avcı, kızı Elif Avcı, Ahmet Çakar ve ben saatlerce eskileri yâd ettik.
Avcı’ya tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum…

Kafa karışıklığına MHK son vermeli!

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.