TÜRKİYE İRAN DOSTLUĞU

A -
A +
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin dün Tahran’da yaptıkları ortak basın toplantısında dile gelenler, bu ziyaretin mutabakat metnidir. Buna göre iki devlet 3 husus üzerinde fikir birliğine varmış veya bunlardan bazıları için zaten var olan fikir birliğini daha da kuvvetlenmiştir.
Bu 3 madde şunlardır:
1-Irak Kürt Muhtar İdaresi’nin İsrail İstihbarat Servisi MOSSAD’la iş birliği ile yaptığı bağımsızlık referandumu gayrimeşrudur. Bu gayrimeşru ve emri vaki çıkış, Türkiye, İran ve Irak devletleri tarafından yok ve dolayısıyla tatbiki gayrikabil ve hükümdüz addedilmektedir.
2- PKK/PYD’nin Kuzey Suriye’de giriştiği alan kazanma faaliyetleri dâhil burada istikrarı bozucu ve hukuka aykırı her türlü kanunsuzluk ve terör hareketi Türkiye, İran ve Rusya eliyle kurulacak bir Çatışmasızlık Bölgesiyle önlenecektir.
3-Türkiye ve İran iktisadi ve ticari münasebetlerini daha da geliştirecektir. Bu cümleden olarak kur baskısından kurtulmak için üçüncü devlet parası yerine iki devlet, alış-verişlerinde kendi millî paralarını kullanacak ve karşılıklı olarak banka şubesi açacaklardır.
Görüldüğü gibi Ankara, iki sancılı bölge olan Kuzey Irak ve Kuzey Suriye’de 3 devlet halinde çalışma şeklinde oyun kuruculuk yapmaktadır. Türkiye, İran ve Irak muhalefet ettikten sonra Barzani’nin hayali çocukluk günlerinde kalmaya mahkûmdur.
Yeter ki Tahran samimi davransın ve güvenimizi zedelemesin. Beş yıl kadar önce İran, Washington tarafından haylice sıkıştırılmışken Ankara, BM’de Brezilya’yı da yanına çekerek İran’a nefes alma fırsatı vermiş fakat az zaman sonra Tahran tarafından yarı yolda bırakılmıştık.
İran, komşumuzdur. Komşu da komşunun külüne muhtaçtır. Ne var ki olay aynı zamanda hayli girifttir. Türk hariciyesi istediği kadar “bizim mezhepçilikle işimiz yok!” desin. Muhatabımızın var. İran bir “mezhep” devletidir. Bundan dolayıdır ki ta Osmanlı döneminde Şah Kulu faaliyetlerinden beri Anadolu’yu Şiileştirme ihtirasına sahiptir. Üstelik şimdi Şia ideolojisini Basra-Aden-İskenderun Körfezleri üçgenine yaymıştır. Hizbullah bundan dolayı neş’et etmiş ve bununla kalınmamış Haşdi Şabi diye vurup-kıran bir örgüt peydahlanmıştır.
Moskova da işin içinde olmakla Çatışmasızlık Bölgesi kurulması sanki daha çok ümit vermektedir. İran büyük devlettir. Ama tarihte çok kötü hatıralarımız var. Bu sebeple günü birlik düşünemiyoruz.
Millî para kullanmaya gelince:
Tek kelimeyle harika.
Bir an evvel uygulansın deriz.
Dolar ve avro baskısından kurtulmak iktisadi istiklal olur. Temennimiz hangi devletle olursa olsun alış-verişlerimizde millî paranın kullanılmasıdır.
Şunu da demeden geçemeyeceğiz.
Tahran ziyareti aynı zamanda Türkiye, İran ve Irak’ın Kuzey Irak’ta İsrail nüfuzunu çökertme teşebbüsüdür. Referandum mevzuunda bakalım bu 3 müttefik devletin mi, yoksa Tel Aviv ve Üst akıl Giller’in mi sözü geçecektir?
Samimiyet olursa; muvaffakiyet gelir.
Tahran için bu cümleyi tercüme etmeye hacet yoktur...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.