MÜLTECİ GENÇLER

A -
A +
8 sene evvel Suriye’de iç harp başlayınca bu ülke vatandaşlarının büyük bir kısmı komşu devletlere sığındılar. Onların büyük bir kısmı ise Türkiye’ye geldi.
Bilindiği gibi bize gelen Suriyeli sayısı 3 buçuk-4 milyon civarında. Bu mülteci veya resmî adıyla “sığınmacı”lardan bir kısmı hâli-vakti yerinde insanlardı. Bir kısmı, orta hâlliydi. Üçüncü kısımsa fakir ve çok fakirdi. Bu yüzden şehirlerimiz uzunca süre rahatsız edici biçimde dilenci manzaraları yaşadı. Dilenenlerden bazıları da kendini Suriyeli gösteren yerli tiplerdi.
Allah, kimsenin başına vermesin; bir memleket yakılıp-yıkılırken başka bir memlekete sığınanlar, herhâlde kınanmaz ama bütün aleyhte sebeplere rağmen topraklarını terk etmeyerek vatan müdafaası yapanlarsa takdir edilir, onlara “kahraman!” denir.
Hür Suriye Ordusu yahut Özgür Suriye Ordusu veya Suriye Kuvayı Milliyesi, Suriye Millî Ordusu denen ve 8 yıldır vatan müdafaası yapan vatanperver yiğitler ne kadar övülse azdır.
Tarih onlardan “kahraman!” diye söz edecek, yarınki kurtulmuş Suriye nesilleri onları rahmetle anacaklardır.
Suriye’nin bu kahraman çocukları, dedelerinin Osmanlı cephelerinde yaptığı gibi Mehmetçikle beraber Fırat Kalkanı ve Afrin’de destanlar yazdılar. Onlardan bazısı şehid, bazısı gazi oldu. Şimdi İdlib tehlikede. Tahran Zirvesi’nden ateşkes kararı çıkmadı. Rusya ve İran Esad rejiminin arkasında. Esad kuvvetlerinin İdlib’de her an kan dökmesi, katliam yapması mümkün. Bu sebeple, Türk Genelkurmayı Özgür Suriye Ordusu’na “hazırol!” komutu verdi. Yapılması gereken buydu. Mehmetçik teyakkuzda olduğu gibi Suriye Kuvayı Milliyesi’nin de hazırolda, teyakkuzda olması gerekirdi?
İyi ama, Suriye, yalnızca Hür Suriye Ordusu’nun mu vatanıdır?
Nusayri zulmünden kaçıp Türkiye’ye gelen mültecilerin, taşı sıksa suyunu çıkaracak gençleri ne güne duruyorlar?
Suriyeli gençler, AVM’lerde sahillerde ve başka yerlerde gününü gün ediyorlar. Ailesi buraya sığındığında 12 yaşında olanlar bugün 20 yaşındadır.
Başka memlekete gitmiş olanlardan vatanına lakayd kalanlara sadece “yazıklar olsun!” deriz. Türkiye’dekiler içinse askere alınmalarını teklif ederiz. Türk vatandaşı olsun olmasın “eli değnek tutan” 18 yaş ve üstü her Suriyeli erkek askere alınarak vatandaşlık durumuna göre ya Özgür Suriye Ordusu veya TSK saflarına katılmalıdır.
Mehmetçik ve Suriye Millî Ordusu’ndan aslanlar, cephede can verirken öbürleri şehrin göze batan semtlerinde keyfince yaşarsa bu hiç mi hiç doğru olmaz.
Kanuni düzenleme mi yapılacak, her ne olacaksa Millî Savunma Bakanlığı bir an evvel bir çalışma yaparak bu çarpıklık muhakkak surette düzeltilmelidir.
Böylece Özgür veya Millî Suriye Ordusu’nun iki katı asker çıkar. Bunlar hemen askere alınarak talime başlatılmalıdır.
Aksi hâlde “yabancı düşmanlığı” beslenmiş olur. Irkçılık, yabancı düşmanlığı bizim tarihimizde yoktur. Fakat bugün bazı sorumsuz manşetler, bunu körüklemekte. Bahsettiğimiz hâlin devamı, o manşetleri atan zihniyetlere taraftar kazandıracaktır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.