Kişisel Gelişime Reddiye

A -
A +
Kişisel gelişim hedeflerini belirlerken, Google arama motorunun sonuç sayfalarını referans alanlar için bir reddiye!  Ben de sloganlardan etkilenen bir insanım. Bu yüzden yazıyı kendime yazdım. Yani yazıda ikinci tekil şahısla seslendiğim kişi aslında benim.
-
Slogan 1 - Kendinle barışık ol
Megalomanlıkla kendiyle barışık olmak karıştırılıyor olabilir mi acaba? Şöyle ki, eğer kişi kendisiyle barışıksa, nefsiyle barışık demektir. Bu da iki ihtimali akla getiriyor. Ya hiçbir sınır tanımadan her canının istediği şeyi yapıyordur. Ya da evliyadır. Yani nefsini terbiye etmiştir. İkisi de olmayan bir insan her fırsatta kendisiyle barışık olduğunu söylüyorsa, o insan henüz olmamış, boşlukları dolmamıştır. Öyleyse kendinle barışmak için önce hatalarınla yüzleşmen, nefsinle sözleşmen, enerji yaymak için de yanıp közleşmen gerekir. İçindeki boşluğu doldurmadan elektrik veremezsin. İstediğin kadar kendinle barışık ol... Yanmayan odundan enerji, dolmayan barajdan elektrik beklenmez...
-
Slogan 2 - Önceliği kendine ver
Sakın böyle bir şey yapma! Önceliği kendisi olan insan bencildir. Dünyadaki en mühim eserler, hep kişilerin kendileriyle olan mücadelelerinde, varoluşun sebebini aramak için çıkılan ıstıraplı yolculuklarda verilmiştir. Büyük insanlar hiçbir şeyi kendilerinden bilmemiş, kendilerini bir hiç saydıkları için devleşmişlerdir. Ve gölgeleri huzur soluyan insanlarla doludur.
-
Slogan 3- İçindeki sesi dinle
Hadi oradan!  İçindeki ses şeytan, gönlün de nefsin olmasın sakın! Herkesin kendi iç sesini dinlediği bir toplumdaki senfonik anarşiyi bir düşünsene...
-
Slogan 4 - Zayıf yönlerini unut, kendini önemse
Atılan sloganlara, verilen içi boş mesajlara bakınca insan bir şeyin çok iyi farkına varıyor. Bu sektörde ekmek yiyenlerin tek amacı insanlara eksiklerini, kusurlarını unutturmak olmuş. Yani bir nevi illüzyon yaşatarak mutluluk oyunu oynatmak... Hani kişisel gelişimcilerin meşhur yöntemidir. Yazın bütün zaaflarınızı kâğıtlara. Yazdınız mı? Haydi gidiyoruz. Nereye? Kağıtları toprağa gömeceğiz. Sonra? Unutacağız hepsini. İyi de güzel kardeşim, zaaflarına cenaze merasimi yapacağına gidip odanın duvarına assan daha iyi olmaz mı? Sonuçta diri diri gömüyorsun hepsini. Başucunda olursa en azından yatmadan önce bir bakarsın, nasıl düzeltirim kendimi diye düşünürsün. Zaaflarını görmezden gelerek negatif limanlardan pozitif sulara akamazsın. Bu tür kitapları çok okuyorsan muhtemelen Ferrari'n de yoktur. Yani bilgelik uğruna onu da satamazsın.
-
Slogan 5 - Tek rehberin aklın olsun
Olsun, olsun da "Aklını pusula yap, düşünceni özgür bırak" diyenler ne hikmetse farklı yönlere dağılıp gitmişler hep. Düşüncenin en özgür halinin teslimiyet olduğunu anlayamadan, güneşten mahrum bir hayatı el yordamıyla yaşayarak ve kendilerine teslim olarak gitmişler... Işığı kaynağından alanların ise yönü hep aynı... İnci taneleri gibi ardı ardına dizilmişler... Ve sen hakikat silsilesinden bihaber, hayatlarını yüzeyde debelenerek geçirenlerin peşinden gidiyorsun... İmam-ı Gazali'nin yanında Weber'in, Kant'ın, Hegel'in ancak bir su birikintisindeki gökyüzü kadar derin olabileceklerini göremiyor musun? Milton, Shakespeare okuyup hayatın anlamını keşfettim zannederken, Mesnevinin bir mısrasında kayboluyorsan yazık sana... Bilimle sınırlandırılan bir dünya görüşüne sığabilecek kadar küçülenleri gözünde büyütme! Eğer hayat gördüğün, anladığın ve tecrübe ettiğin şeylerden ibaretse, fikir çilesine ne hacet... Sen ışığın kaynağını bulamadığın için sokak lambalarından medet umuyor ve uzayan gölgene bakıp kibirleniyorsun... Karıncanın yanında belki çok büyüksün ama uzaydan bakıldığında bir nokta bile değilsin. Bana ne çok şey bildiğini anlatma sakın! En nihayetinde sen aldığın son nefes ve kurduğun son cümlesin!
-
Slogan 6 - Hayır demeyi öğren
Sen önce evet, peki demeyi öğren de sonra hayır demeyi öğrenirsin. Çocuğun sana itiraz ettiğinde ortalığı ayağa kaldırıyorsun da, konu sen olunca hayır demek niye bu kadar önemli hale geliyor. İnan bana hayır diyemeyenler çok iyi insanlar. Belki bu huylarından dolayı sıkıntı çekiyorlar ama çevrelerine birikmiş mutlu insanlar var. Senin için en hayırlı şey nefsine hayır demeyi öğrenmektir.
-
Slogan 7 - Mutlaka bir hobin olsun
İnsanlar genellikle hayatındaki bazı boşlukları doldurmak için hobilere saldırırlar. Resim çizerler, pul biriktirirler vs. Ama hayattaki her boşluk hobilerle dolmaz. Kara delik gibi toplumdaki maneviyatı sinsice emen boşluklar kolay kolay dolmaz. İstediğin kadar model uçak yap, resim çiz, at bin. Doldurduğun zamandır. Sen zamanı doldurdukça, boşluklar genişlemeye devam eder ve gün gelir seni de yutar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.