Karnaval başlıyor

A -
A +

Futbol 1863 yılında İngiltere’de Football Association of England (İngiltere Futbol Birliği’nin, ya da bilinen adıyla FA’nın) kurulmasıyla bir seyir sporu olarak tescil edildi. Futbolun uluslararası boyutlara ulaşması ise 1904’e kadar uzanır. Bu tarihte aralarında Fransa, Belçika ve İsviçre’nin başını çektiği bir grup Avrupa ülkesi Federation Internationale de Football Association’u (FIFA) kurarlar. Bir sene sonra İngiliz FA da bu gruba katılır. Futbol küresel bir güç hâline dönüşmek üzeredir. Futbolun bir dünya organizasyonu hâline dönüştürülmesi fikri ise FIFA’nın 1921’deki başkanı Jules Rimet tarafından ortaya atılır. İlk Dünya Kupası 1930’da Uruguay’da düzenlenir. Ev sahibi takım Arjantin’i yenerek kupanın ilk sahibi olur.
Dünya Kupası, fikir babası Jules Rimet’e ithaf edilir. Kupayı Fransız heykeltıraş Abel Lafleur 50 bin Fransız Frangı ücret karşılığı tasarımlar ve 1930’da FIFA’ya teslim eder. Jules Rimet sadece 35 cm boyunda ve 3,8 kilo ağırlığındadır. Tahminlerin aksine saf altın değil, gümüş üzerine altın kaplamadan ibarettir ve 1966’da İngiltere’deki ilk çalınma olayından önce piyasa değeri sadece 3 bin İngiliz sterlinidir. Ancak, piyasa değeri ne olursa olsun, futbol taraftarlarının gözünde kupanın manevi değeri paha biçilemeyecek kadar yüksektir.
Orada başlayan bu muhteşem macera önümüzdeki hafta 32 takımın bir araya gelmesiyle Rusya’da start alacak.
Rusya’nın ev sahipliğinde düzenlenecek Dünya Kupası için artık geri sayıma geçilirken, ülkede gerek güvenlik gerek çevre düzenlemeleri açısından işler hayli sıkı tutuluyor. 11 kentin ev sahipliğinde 14 Haziran’da başlayacak turnuvayla ilgili olarak bir dizi kural yürürlüğe konuldu. Buna göre Rusların pencereden bakması, Dünya Kupası boyunca balkonlarını kullanması gibi ilginç kısıtlamalar getirildi.
Bu kupa maceraları her zaman içinde barındırdığı böylesine ülke tasarrufları ya da oyuncu hikayeleri ile anılır. Bu da kupanın başlamasından önce ortaya çıkan bir hikâyedir..
Basında yer alan haberlere göre; organizasyona ev sahipliği yapan şehirlerde yaşayan vatandaşların, bir belge imzalanmaya zorlandıkları ortaya çıktı. Buna göre çevre sakinleri cep telefonlarıyla futbolcuların görüntülerini çekmeyecekleri, hatta futbol kafilelerine ait konvoyları izlemeyeceklerine dair yazının altına imzalarını attı. Bu kurallara uymayanların Rus Federal Güvenlik Servisi veya polis tarafından yaptırıma uğrama korkusu yaşadığı bildirildi. Maçların oynanacağı ya da takımların kamp yapacakları yerleri kapsayan düzenlemeler ise şu şekilde gerçekleşti:
İngiltere’nin sahaya çıkacağı Kaliningrad şehrinde, kentin terk edilmiş endüstri bölgesi görünümünü düzeltmek adına artık kullanılmayan bir fabrikaya ait parçaların üzeri brandalarla örtüldü, pencerelerine çiçekli çekidüzen verildi.
Rostov’da bazı evlerin dış cephesi, üzeri resimli ve desenli poster bezlerle kaplandı. Binayı pencereleri, pervazları, insanları ve çiçekleriyle resmeden örtüyle güzel bir hava verilmeye çalışıldı.
Rusya anlaşılan önceliği ‘dış görünüşü’ kurtarmaya veriyor.
Bir de oyuncuların hikayeleri vardır ki; onlarca yıldır anlatılır durur.
Azeri Bayramov 1966’da ‘çizgiyi geçti’ kararı ile bir şampiyonluk ev sahibine (İngiltere) gider, nice kupa gol kralları futbol hayatlarına ondan sonrasında devam edemez; yok olur giderler...
Mesela Kempes...
Mesela Salenko...
Mesela Schilacci...
Mesela Rossi...
Ve hatta Gerd Müller...
Bir de olmayacakları için ya da olmama ihtimalleri olduğu için gazı kaçmış gazoza dönmesinden korktuğum bir kupa serüveninin eşiğindeyiz.
Ülkeleri nedeniyle katılamayacak olan Gareth Bale ve Arien Robben mesela.
Ne zaman ne kadar oynayacağı meçhul Neymar.
Ve hatta Muhammed Salah.
Hatta Neuer.
Naimgolan, Dimitri Payet, Gianluigi Buffon, İniesta.
O zaman Dünya Atletizm Şampiyonası’ndan bir farkı kalır mı acaba Dünya Kupası denilen karnavalın.
Bunlar hikâye oluşturan adamlardır ve orada olamayacaklar.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.