Suratıma atılan tokat!..

A -
A +
“O üsteğmen bizim bu göz temasımızı görmüş; geldi, öfkeyle bana bir tokat attı!..”
 
Bu hatıra 27 Mayıs ihtilalinden sonra o dönemin canlı şahidi olarak yaşadıklarını Tarihe Not Düşüyorum isimli eseri için anlatan rahmetli İbrahim Cevahir’e aittir. Tarihe geçecek biri acı biri dramatik iki hatırasını sizinle paylaşıyorum.
Bir tanesi Yassıada’da tokat atan gözlüklü üsteğmendi. Olay şöyle gelişiyor:
Tarık Güryay Yassıada komutanıydı. Ankaralı Fethi Dalgıç diye bir arkadaşım vardı. Kendisi bu Tarık Güryay’ın arkadaşıydı. Güryay’ı onun vasıtasıyla tanımıştım. 
Daha sonra bir keresinde duruşmaları izlemek için Yassıada’ya gittim. İhsan Öcal diye Kastamonulu bir hava hâkim albay vesilesiyle gitmiştim.  Duruşmaları dinlerken, orada gözlüklü bir üsteğmen duruyordu…
Duruşma salonunda ben, dinleyicilere ayrılan kısımlardan “D” bölümlü kısımda oturuyordum. Sanıklardan Kütahya Milletvekili Mehmet Diler, önümden geçerken beni gördü. Tavşanlı ilçesindendi. Babası da çok sevdiğim bir hacı idi. İlçe başkanıydı. Seçilmiş mebus (milletvekili) olmuştu. Yani kendisiyle çok özel dostluğum vardı.
İnsanlık hâli, kendisiyle göz göze geldiğimizde hiçbir tepki vermemeye çalışarak gözlerimle hafifçe merhabalaştım. Yani kafamı dahi sallamadım. O üsteğmen bizim bu göz temasımızı görmüş. İçinde ne biçim öfke ve hınç vardı ki, geldi, öfkeyle bana bir tokat attı! Ayağıma da bir tekme savurdu!
Çok üzüldüm bu harekete. O an tepki vermemek için kendimi zor tuttum. Çünkü ihtilal dönemiydi ve ben sivil biriydim. Ama bunu bir üstüne bildirmemek olmazdı. Karakterime uymazdı. Yemek paydosuna çıkarlarken o üsteğmenden şikâyetçi olmak için Tarık Güryay’a gittim. Beni kabul etmedi. Sonra Ankaralı Fethi Dalgıç’a gittim ve “ben böyle bir şeye uğradım” diyerek bana yapılan o fiziksel saldırıyı anlattım.  Yanında yedek subay ve Yassıada doktoru Hüseyin Avni Uygun vardı. Bu durumu ona da söyledim filan ama bir türlü sonuç alamadım… Sonradan öğrendim ki o kişi öyle uğraşılacak değerde biri değilmiş; makbul bir karakteri olmadığını öğrendim, konuyu fazla kurcalamadım. Böyle bir Yassıada hatıram vardır.
Bir diğer hatıram da 27 Mayıs ihtilali olduğunda Zırhlı Tugay Komutanı iken ihtilalciler tarafından el çektirilen sonradan Trabzon senatörü olan emekli General Yusuf Demirdağ ile
Meclise girme çabamdı. DEVAMI YARIN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.