Su tasarrufu hakkında -2-

A -
A +
Dünyada kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır. Dünya nüfusunun yaklaşık %20'sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrum olup, 2,3 milyar kişi sağlıklı suya erişememektedir.
Buna ek olarak, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 54'e, bu şartlarda yaşamak zorunda kalan insanların sayısı 3,76 milyara yükselecektir. Bu durum 2050'de 9,4 milyar olması beklenen dünya nüfusunun %40'ının su sıkıntısı çekeceği anlamına gelecektir.
İstatistiklere göre dünyada ve Türkiye’de içilebilir suyun %22’si endüstride, %8’i ise içme ve kullanma suyu olarak tüketilmektedir. Ülkemizin nüfusunun arttığı, hızla sanayileştiği ve kentleştiği düşünüldüğünde su tasarrufunun en önemli ihtiyaçlardan birisi olduğu anlaşılmaktadır. Gelişmiş ülkeler aldıkları tedbirlerle su kullanım oranlarını azaltmışlardır. Ülkemizde de suyun kullanıldığı her yerde su tasarrufu konusunda bilinçlenme ve doğru sistemlerin kullanımı ile ciddi ilerlemeler kaydedilebilir.
Su kaynaklarının verimli kullanılması, suyun israf edilmemesi ve böylece dünyada su dengesinin bozulmaması için herkesin elinden gelen gayreti göstermesi gerekmektedir. Alacağımız küçük tedbirler ile su kaynaklarının kaybına ve azalmasına yol açan etkenleri ortadan kaldırabilir, su tüketimimizi azaltabiliriz. Bu şekilde gelecek nesillerin de su ihtiyacını düşünerek hareket etmiş oluruz. Uygulanacak olan su tasarruf ürünleriyle sadece sudan değil; aynı zamanda enerjiden (sıcak su üretimi ve pompalama maliyeti) de tasarruf edilir ve böylece küresel ısınmaya neden olan CO2 (karbondioksit gazı) salınımını azaltmaktadır. Avrupa Birliği ülkeleri Enerji Kurulları genel kabulüne göre; %50 Su tasarrufu=%20 enerji tasarrufuna neden olmaktadır...
            Yusuf Altay-Beylikdüzü/İstanbul
 
 
 
ŞİİR
 
                BİNEK TAŞI
 
Şeytanın isteğini eğip kırabildiysen
Nefsani arzulara karşı durabildiysen
Ve onlara açılmaz kilit vurabildiysen
Sen maziyi atlamış atinin yolcususun.
 
Cebinden bir şey alıp garibe uzatmışsan
Düşkün evlere varıp hâlleri gözetmişsen
Küfürleri bırakıp iyiden söz etmişsen
Meleklere eş olmuş sen ahret yolcususun.
 
Şeytanın dikişini çatır çatır sökmüşsen
Avucunda ne varsa fakirlere dökmüşsen
Çiçek çiçek dolaşıp çocukları öpmüşsen
Arı olmuş uçarsın dillerin balcısısın
 
Bir yudum su vermişsen hastaların başında
Fakirin kısmeti de varsa eğer aşında
Günahlardan arınmış isen binek taşında
Sevapları yüklenmiş en güzel bir salcısın…
 

                                       H. Hilmi Levent

 

AİLE- ÖĞÜT
 
İnsanın hayatında, ağladığımızda bizimle ağlayan olduğu gibi ağladığımızda güldüren, yanlış yaptığımızda doğruları gösteren biri de olmalı.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.