Kendinizi iyi mi sanıyorsunuz?

A -
A +

Bunun için kendinizi kısacık bir hesaba çekmeniz gerekecektir. Çünkü iyi insan önce kalp kırmayan insandır. Sonra sırasıyla iyi insan dinin emir ve yasaklarına uyandır. Dine hizmet edendir. Çok ibadet yapsan da tövbe edendir. İnsanlara sıkıntı verenlerin kibirli olduğunu bilir. Dünyada ne kadar meşgul olursa olsun ölümü hiç hatırından çıkartmayandır. İnsanlara teşekkür edendir ki insana teşekkür etmeyen Allahü teâlâya şükredemez, bunu bilir.

Kendisine çok saygı gösterilse de kendisi tevazu etmeyi asla terk etmez. Allah’ın eğer bir kula hayır murat ederse, hep hayırlı işlerle meşgul olacağını bilerek o şekilde duada bulunur.

Dinî bir meseleyi öğrenmenin binlerce umre sevabından daha kıymetli bir ibadet olduğunu bilir. Kim kulların ayıbını örterse, yüce Allah’ın da kıyamette onun günahını ve ayıbını örteceğini bilir. İyi insan Allah’ın emirlerine uymadığında onun rızasına kavuşamayacağının şuurunda bir mümindir. İyi bir insanın, değil kalp kırmak hırgür çıkarmak; mümine sert bakmanın bile kul hakkına gireceğini bilir ve iyi bir insan asla suizanda bulunmaz.

İyi insan çağrılmadığı yere gitmez, çağrılan yere de üşenmez… Üstüne düşmedik vazifeye karışmaz. Helalinden çalışıp kazanmayı tercih eder, helalinden olmayan hiçbir kazanca dönüp de bakmaz. Devletinin kanun ve kurallarına uygun bir vatandaş olarak yaşamayı tercih eder. Ailesine çoluk çocuğuna şefkatli davranır. Evde asla şiddet estirmez. Komşusuyla da iyi geçinir, komşuluk haklarını yerine getirir. Hastasını ziyaret eder, cenazesine katılır, düğünde bayramda yanında olur. Ana babasına ve yaşlılarına karşı da müşfik ve şefkatli olur. Ara sıra ziyaret ederek gönüllerini alır. Bu şekilde yaşayan bir insan en çok da kendisi huzur ve mutlu bir ömür sürer. Zaten insanlar mutluluk ve huzur için o kadar uğraştıkları hâlde niçin mutlu ve huzurlu olamaz? Çünkü huzur ve mutluluk işte bu şekilde iyi insan olunduğundadır. Bu genel kuralların dışındaki yöntemler, tavsiyeler öğütler psikolojik destekler "yaşam koçluğu" gibi uygulamalar teferruattır...

    İbrahim Murat

 

ŞİİR

                        Ey göz!

Ey göz nefsin meyline bakmayı bırak

Doğruya bak

Ve onu gör sadece

Her mağlubiyeti ölüm zanneden âcizi

Dinleme

 

Ey gönül batıla meyli bırak

Hakka yönel ve ona boyun ey sadece

Böylece içinde büyüttüğün keşkeklerin

Dermanı üzerine serpilir

İşte günah defteri ancak böyle hafifletilir

                Fatma Nur Arısoy-Nevşehir

 

SAĞLIK OLSUN

TIRNAKLARINIZ: Tırnaklarınızı, kazımak veya çıkarmak için kullanmayın! Tırnaklarınızı yemeyin ve kenarlarındaki ölü derileri koparmakla uğraşmayın! Mümkün olduğunca az aseton veya tiner kullanın! Tırnaklarınızı ve elinizi yıkayıp ara sıra nemlendirin.

MEYVE SUYU: Genellikle doğal sebzeler ve meyveler sağlıklıdır. Fazla şekerli olan meyvelerden fazla yememelidir. Meyve suyu yerine meyvenin kendini tercih etmelidir. Çünkü meyvelerin ihtiva ettiği lifler sağlığımız açısından hayati önem taşımaktadır

 

GÜZEL SÖZ

Cömertlik çok vermekle değil, yerinde ve zamanında vermekle ölçülür.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.