GÜZEL SÖZ

A -
A +
İnsana sadâkat yaraşır görse de ikrah/Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah...
 
 
Her eseri orijinaldi
 
Ali Şir Nevâi; Doğu Türkçesinin hemen bütün güzelliklerini kendi sanatında toplayıp, Orta Asya Türk edebiyatını, en yüksek noktasına ulaştıran meşhur şair ve edip ve devlet adamıdır.
Afganistan’ın Herat şehrinde 1441’de doğmuştur.
Sultan Hüseyin Baykara ile sütkardeşi ve okul arkadaşı idi. Hüseyin Baykara hükümdar olunca onu yanına aldı. Sarayda birçok görevlerde bulundu. Pek çok âlim ve velî zât ile sohbet etti. Hükümdardan sonra en nüfuzlu en yetkili kişiydi. 1501’de vefat edince Hüseyin Baykara cenazeye bizzat katılmış, Kudsiye Câmiî yanında, önceden hazırlattığı türbeye defnedilmiştir. Ali Şir Nevâi temiz ahlâklı, samimî bir insandı. Tedbirli ve heybetli bir devlet adamı idi. Servetiyle, Hüseyin Baykara’nın verdiği arsada kendi adını taşıyan bir mahalle kurdu. Çeşitli yerlerde sayısı 370’e varan saray, câmi, medrese, han, hastane... gibi çeşitli hayır kurumları yaptırdı.
Ali Şir Nevâi büyük bir şairdi. Arapça ve Farsçayı çok iyi biliyordu. Çocukluğunda, gençliğinde, olgunluğunda ve ihtiyarlığında söylediği Türkçe şiirlerini 4 ayrı divanda toplamıştır. Bir de Farsça divanı vardır. Divanlarında toplam olarak 37.000 beyit vardır. Duygulu ve ince bir kalbe sahip olan Nevâi; ilim, edebiyat ve şiirde çok üstündü. Edebiyatın inceliklerini gayet iyi bilir, dili ustalıkla ve çok iyi kullanırdı.
Eserlerinde Türkçenin fesahati açıkça göze çarpar. Din büyükleri ile sohbetten büyük zevk alırdı. Vaktini kıymetli, güzel ve faydalı işlere harcardı. Çok ihlaslı idi. 30 senelik memuriyet hayatında devletten hiç maaş almamıştı. İlminin yanında mimarlık ve hattatlıkta da maharet sahibiydi. Türk edebiyatına 50’den fazla eser kazandıran Nevâi’nin asıl dikkat edilecek yönü, işlediği klasik konulara vermiş olduğu şahsî üslup ve kazandırdığı millî özelliklerdir. Bu yüzden onun her eseri orijinaldir. Çağatay edebiyatını zirveye çıkarmış, onu pek çok şair örnek almıştır. Onun Osmanlı dönemindeki etkileri, 1799’da vefat eden ve divan edebiyatının son temsilcisi olan Şeyh Gâlib’e kadar sürmüştür.
 
 
 
ŞİİR
 
           SÖZÜN ÖZÜ
 
İlerle ilgiyle, ilimle, hikmetle
Cümle değerleri, besle hep edeple.
 
Vefayı unutma,  haklı öğüdü tut,
Yurdu, bayrağı sev, daim oku, okut.
 
Bencilce düşünme, akıllı davran,
Helalden kazan da, tatlansın hep sofran.
 
Bilgi deposudur, kıymetlidir kitap,
Düşünüp söyle de, etkilesin hitap.
 
İnanç, cesaret, tecrübe, tedbir kuvvet,
Erdemdir adalet, karakter, haysiyet.
 
Vefa küheylandır, sanat samimiyet,
Başa bela kibir, husumet, şer niyet,
 
Mutluluktur daim, iman, azim, birlik,
Birlik sağlanmazsa, coşamaz dirlik.
 
Dostluklar önemli, öznesidir iffet,
Kıymetli madendir, her türlü fazilet.
 
                          Durdu Şahin
 
 
MERAKLI BİLGİLER
 
KUYRUKLU A
Mail adreslerimizin tam da orta yerinde bulunan, İtalyanlar tarafından “salyangoz” ve Hollandalılar tarafından “maymun kuyruk” olarak adlandırılan bizde ise “kuyruklu a” olarak söylenen “@” işaretinin ne anlama geldiğini biliyor musunuz? Söylenenlere göre bu bir ağırlık sembolü olarak ortaya çıkmış. Daha sonra da mail adreslerinin veya bilgisayar terminolojisine göre elektronik postaların vazgeçilmezi olmuş.
'@' işareti ilk olarak XVI. yüzyılda İspanya'da bir ağırlık ölçü birimi olan “Arroba” teriminin kısaltması olarak kullanılmaya başlanmış. Hatta bu sembolü, o dönemden kalma ticari yazışma ve tüccar kayıtlarında görmek mümkünmüş. Sembol daha sonra “yer bildirimi” olarak görev görmeye başlamış. Elektronik postalarda da yer alarak adresin bulunduğu servis sağlayıcıya işaret etmeye başlamış.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.