Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

14 yılda 7 darbe girişimi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
14 yılda 7 darbe girişimi

GÜNDEM Haberleri

15 Temmuz kalkışması, 14 yıldır iktidarda olan AK Parti’ye yönelik sayısız darbe girişiminden en büyüğüydü. Halkın sandıkta verdiği destekle bütün seçimlerden zaferle ayrılan ve kesintisiz iktidarda olan AK Parti bu süre boyunca 7 darbe girişimine maruz kaldı.

Haber Merkezi

İşte o girişimler:

SARIKIZ, YAKAMOZ

İlk teşebbüs dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök tarafından önlenen darbe teşebbüsleri (Sarıkız, Yakamoz, Ayışığı, Eldiven) oldu. Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Özden Örnek’in yayınlanan günlüklerinde ordunun 2004 yılında darbe hazırlığı yaptığı ama Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök’ün engellediğinin yazıldığı iddia edilmişti.

27 NİSAN MUHTIRASI

AK Parti’ye yönelik ikinci teşebbüs 27 Nisan 2007 e-muhtırası oldu. Emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanlığı görevinde Cumhurbaşkanlığı seçimi tartışmalarının sürdüğü 7 Nisan 2007’de Genelkurmay e-muhtıra yayınladı. O dönem Başbakan olan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet, emuhtırayı kabul etmediklerini açıkladı. Seçim kararıyla Türkiye sandığa gitti. Halk, Erdoğan ve AK Parti’nin yanında durdu. 2008’DE KAPATMA DAVASI Üçüncü girişim 2008 yılında açılan kapatma davası oldu. “Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği” iddiasıyla açılan davada Başbakan Erdoğan ve dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil 71 kişinin 5 yıl süre ile siyasetten uzaklaştırılması talep edilmişti. Yüksek Mahkeme, kapatmama yönünde karar verse de, ekonomi ve siyaset olumsuz etkilendi. 

MİT KUMPASI

Dördüncü teşebbüs MİT’e yapıldı. MİT üzerinden Başbakan Erdoğan’ı ve hükümeti sıkıştırmak isteyen paralel yapı, terör sorununun çözümü için Oslo’da yapılan görüşmeleri ifşa ederek MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı ifadeye çağırdı. 7 Şubat 2012’deki çağrıya karşın Erdoğan, buna izin vermeyerek, kendisine de yönelme riski bulunan süreci bertaraf etti.

2013’TE GEZİ OLAYLARI

Taksim Gezi Parkı’nda çevre gerekçesiyle başlayan eylem, bir anda hükümet karşıtı girişime dönüştü. Türkiye genelinde meydanları savaş alanına çeviren girişim, alınan tedbirlerle önlendi. 28 Mayıs-30 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki olaylarda 7 sivil ve 1 komiser hayatını kaybetti.

17-25 ARALIK GİRİŞİMİ

Paralel Yapı’nın yargı ve Emniyet’teki uzantıları Erdoğan ve yakın çevresini hedef alarak önce 17 -25 Aralık’ta darbe girişiminde bulundu. Girişim Başbakan Erdoğan’ın cesur duruşuyla etkisiz hale getirildi.

15 TEMMUZ DARBE GİRİŞİMİ

Bugüne kadarki en ciddi darbe girişimi 15 Temmuz’da yaşandı. Paralel Yapı’ya bağlı generallerin öncülüğünde yapılmak istenen hain darbe girişimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan, iktidar ve muhalefetin ortak duruşu ve Türk Milletinin cesur tavrıyla akamete uğratıldı.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...