Temiz enerji ile ihracat da artacak

Temiz enerji ile ihracat da artacak

EKONOMİ Haberleri

Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi ile "temiz tüketim" herkes için ulaşılabilir olacak. Bu sisteme girenler Avrupa'ya ihracatta hem vergi hem öncelik avantajı yakalayacak.

C. Fırat Aydoğmuş ANKARA

Temiz enerji yatırımlarında gaza basan Türkiye'de, bugün 98 bin megavatlık kurulu gücün yüzde 53'ü yenilenebilir kaynaklardan oluşuyor. Şimdi sektörde yeni dönem başlıyor. Enerji Piyasaları İşletme AŞ'nin blokzincir teknolojisini kullanarak geliştirdiği Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti (YEK-G) Sistemi ile, yenilenebilir enerji herkes için ulaşılabilir hâle geliyor. Büyük ölçekli kuruluşlardan bireysel tüketicilere kadar artık isteyen herkes yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerjiyi tercih edebilecek ve bunu YEK-G Sistemi sayesinde belge ile ispatlayabilecek. Bu sistemin işletileceği Organize YEK-G Piyasası'nın açılış töreni bugün yapılıyor.

BÜTÜN SÜREÇ TAKİP EDİLEBİLECEK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Yenilenebilir enerjiye büyük bir rağbet var. Bu hareketliliği ve katılım düzeyini artırmak istiyoruz. YEK-G de, yenilenebilir kaynakların yaygınlaştırılması için hayata geçireceğimiz yeni bir uygulama. Piyasamızın ilk sertifikalı ürünü olan YEK-G için ilk organize piyasa seans günü, bugün olacak. Bu tarihten itibaren fiyatlar Organize YEK-G piyasasında oluşacak. Hidrolik, güneş, rüzgâr, jeotermal, biyokütle bazlı kontratlarda ticaret yapılmaya başlanacak. Üretimden tüketime kadar elektrik enerjisinin kaynağını belgelendirerek, tüketicilere EPİAŞ onaylı bir sistem içerisinde bunu izleme imkânı sağlayacağız. Üretilecek her 1 MWh’lık YEK-G Belgesine, eşsiz bir kod atanacak. Böylece YEK-G’de tüketiciler, kullandığı elektriğin üretimden tüketimine kadar bütün süreçlerini takip edebilecek. Sürdürülebilir karbonsuz bir geleceğe katkı sağlanacak. Tüketiciler, gönüllü olarak bu piyasaya katılacak. İstediği kaynak tüketimini tercih edebilecek. Firmalarımız ve bireysel tüketiciler bunu sosyal sorumluluk gereği yapabileceği gibi, ayrıca sürdürülebilirlik raporlarında da bu belgeyi kullanabilecek" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...