Zeytinburnu'nda 5 katlı bir bina çöktü

Düzenleyen: / Kaynak: İHA / AA
Zeytinburnu'nda 5 katlı bir bina çöktü

YAŞAM Haberleri  / İHA / AA

Zeytinburnu'nda yıkılma riski nedeniyle daha önce boşaltılan 5 katlı bina çöktü.

Sümer Mahallesi'ndeki binanın çökmesi üzerine olay yerine AFAD, itfaiye, güvenlik ve sağlık ekipleri sevk edildi.
İtfaiye ekipleri, bölgeyi güvenlik şeridiyle çevirerek çalışma başlattı. Zabıta ve polis ekipleri, çevredeki vatandaşları Kovid-19 tedbirleri kapsamında olay yerinden uzaklaşarak evlerine gitmeleri yönünde uyarıda bulunuyor.
Yıkılma tehlikesi nedeniyle daha önce boşaltılan binanın çökmesiyle yolda bulunan park halindeki araçlar zarar gördü.
Olay yerine gönderilen iş makineleri enkaz kaldırma çalışmalarına başladı.
Bu arada binanın yıkıldığı sokakta perşembe günleri semt pazarının kurulduğu ancak Kovid-19 tedbirleri kapsamında geçici olarak izin verilmediği öğrenildi.

Zeytinburnu'nda 5 katlı bir bina çöktü

Valilik açıklaması
İstanbul Valiliğinden yapılan açıklamada, Zeytinburnu ilçesi Sümer Mahallesi 27/2 sokak 27 numaralı binada bugün saat 10.30'da çökme meydana geldiğini belirtildi.
1995'te inşa edilen ve yapı ruhsatı bulunmayan binanın 6 daire ve 1 dükkandan oluştuğu aktarılan açıklamada, binada ikamet eden Kadir Yılmaz'dan alınan bilgiler şöyle aktarıldı:
"Gece saat 23.00 sıralarında çatlama sesleri duydukları, camlarda kırılmalar olduğu için evi tahliye ettikleri, binada kimsenin kalmadığı ve toplam 19 kişinin tahliye olduğu bilgisi verildi. Binanın ilçe nüfus müdürlüğünden alınan adrese dayalı nüfus kayıtlarından bina sakinlerinin telefonlarına ulaşılmış, hepsi tek tek aranarak, binada kimsenin kalmadığı teyit edilmiştir."
Alanda emniyet ve zabıta ekiplerince gerekli tedbirlerin alındığı aktarılarak, "Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından çöken bina etrafındaki 4 bina boşaltıldı ve tespit analizlerine başlandı." denildi.
Olayın ardından ilçe emniyet müdürlüğünce 50 çevik kuvvet, 40 ve 70 zabıta personelinin çevre emniyeti için görevlendirildiği kaydedilen açıklamada, AKOM'dan toplam 17 personel ve 4 araç, İBB İtfaiye'den 30 personel ve 10 araç ile 2 arama kurtarma köpeği, UMKE'den 6 personel ve 1 araç, AFAD'dan 14 personel, 3 Arama Kurtarma köpeği ve 5 araç, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden 6 personelin sevk edildiği bildirildi.

Zeytinburnu'nda 5 katlı bir bina çöktü

Görgü tanıkları o anları anlattı
Yıkılan binanın yanındaki apartmanda oturan Onur Ayvaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evde uyuduğu sırada yıkılan binanın gürültüsüne uyandığını anlatarak, "Deprem olduğunu zannettim, sanırım yıkılırken bizim binaya çarpmış. Korkuyla birlikte aşağı inmeye başladım. İndiğim anda da yüksek bir ses geldi. Sonra her taraf toz bulutu oldu." diye konuştu.
Görgü tanığı Aslan Türkmen de çöken binanın karşı tarafında ikamet ettiğini aktardı.
Saat 10.30 civarında gürültü duymaları üzerine dışarı çıktıklarını belirten Türkmen, "Toz duman içerisinde burayı karanlık bastı. Esasında buranın ön tarafı eskiden çukur bir alandı. Yani yokuş aşağı doğru iniyorduk. Ama şimdi dolum yapıldığı zaman herhalde dozerlerin de baskılarıyla biraz bu yapı ön tarafa doğru basınç yaptı. Zaten eski bir yapıydı. Altında da bisiklet tamircisi vardı. Ön tarafa da pazar kuruluyordu. Bugün yasaktan dolayı pazarımız kurulmamıştı." ifadelerini kullandı.

Türkmen, dışarı çıktıklarında binanın yan yattığını gördüğünü dile getirerek, "Yan yatarken de toz duman içerisindeydi. Göz gözü görmüyordu. Daha önce boşaltılma başlamıştı. Daha önce de sıkıntısı var, boşaltılmaya başlanmıştı. Dün de kalanların çoğu boşalttı." dedi.

Zeytinburnu’nda boşaltılan binanın çökme anı kamerada
İstanbul Zeytinburnu Sümer Mahallesi’nden daha önce camları patladığı için boşaltıldığı öğrenilen 5 katlı bina çöktü. Binanın yıkılma anı cep telefonu kamerasına yansırken, o anlarda ortalığın toz dumana kaplandığı görüldü.

Kapanma olmasaydı önünde pazar kurulacaktı
Zeytinburnu'nda çöken boş binanın bulunduğu sokakta Perşembe günleri semt pazarı kurulduğu ortaya çıktı. Tam kapanma tedbirleri kapsamında pazarların kurulmaması yaşanabilecek bir faciayı önledi. 

Mahalle sakinlerinden Yılmaz İşler, "Perşembe günleri pazarımız kuruluyor. Normalde burada semt pazarı kurulması gerekiyordu. Kapanmadan dolayı kurulmadı. Pazar kurulsa büyük facia olurdu. Çünkü büyük ve kalabalık bir pazar" ifadelerini kullandı. 

 

İstanbul Valisi Yerlikaya da olay yerine geldi
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ile Kaymakam Zekeriya Güney de olay yerinde incelemelerde bulundu.

Arısoy, basın mensuplarına yaptığı açıklamada Sümer Mahallesi'ndeki binanın bugün saat 10.32'de yıkıldığını, içeride oturanlardan aldıkları bilgiye göre, saat 23.00'te çatırtı meydana gelen binanın gece boşaltıldığını söyledi.

Devletin bütün birimlerinin, Kaymakamlığın, İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün, İl AFAD'tan sorumlu vali yardımcısının ve AFAD İlçe Arama Kurtarma ekiplerinin alanda olduğunu aktaran Arısoy, şöyle devam etti:

"Devletin bütün birimleri buradadır. Şu anda enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor. Yıkılan binanın etrafındaki 4 binadaki 33 daire şu anda nüfustan tahliye edilmiş bulunmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın ekipleriyle enkaz kaldırma çalışmasıyla birlikte oradaki fiziki gözlemden sonra, o binalarda yeniden oturulup oturulamayacağına karar vereceğiz. Allah'a çok şükür herhangi bir can kaybı olmamıştır."

Zeytinburnu Kaymakamı Güney ise olayda can kaybı yaşanmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya: "4 bina tedbir amaçlı boşaltıldı"
stanbul Valisi Ali Yerlikaya, Zeytinburnu'nda çöken 5 katlı binada incelemelerde bulundu. Sosyal medya hesabı Twitter'da açıklama da yapan Vali Yerlikaya, "Zeytinburnu’nda bugün saat 10.30’da çöken 5 katlı bina, 6 daire ve 1 dükkandan oluşuyordu. Dün geceden itibaren boşaltılan binadan 19 kişi tahliye edildi. İncelemelerde bulunduğumuz çöken binanın etrafındaki 4 bina da tedbir amaçlı boşaltıldı" dedi.

İBB Başkanı İmamoğlu'ndan açıklama
İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, incelemelerinin ardından basın mensuplarına yaptığı açıklamada, kentin var olan belki de en büyük tehdidinin bugün yaşandığını belirtti.

İmamoğlu, en ciddi çabanın iş birliği içerisinde bu alanda verilmesi gerektiğini belirterek, "Mahallenin ortasında bulunan ruhsatsız bir yapı, insanlarımızın farkına varmasıyla... Yoksa Allah korusun şu anda burada bambaşka bir manzarayla karşı karşıya kalabilirdik. İnsanlarımızın farkına varmasıyla can kaybı olmadan süreci atlatmış olduk." dedi.

Valilik ve AFAD koordinasyonunda başta itfaiye olmak üzere belediyenin bütün birimleriyle bölgede olduğunu belirten İmamoğlu, İstanbul'un çare bulmak zorunda olunan en kritik meselesinin 200 bine yakın riskli yapının dönüştürülmesi olduğuna değindi.

İmamoğlu, bunun seferberlikle olacağını dile getirerek, "Bunun siyaseti olmaz. Bunun A, B, C, D partisi olmaz. Hep birlikte ağız birliğiyle bu süreci çözmeliyiz' diye ifade ediyoruz. Yoksa her kurum elinden geleni yapıyor. Ama bu seferberlik duygusuyla çözülmeli." ifadelerini kullandı.

Yaptıkları tetkik çalışmalarında Zeytinburnu'nun da yer aldığına dikkati çeken İmamoğlu, "Tetkik belli bir sıralamayla geliyor. Silivri, Avcılar bitirildi. Küçükçekmece, Beylikdüzü, Büyükçekmece çalışmaları sürüyor." değerlendirmesini yaptı.

İnsanların hala kentsel dönüşümü bir ticari alan gibi düşündüğünü kaydeden İmamoğlu, "Evet, devletin, hükümetin, belediyelerin, hepimizin sorumluluğu var. Ama unutulmasın ki dönüşümde en önemli sorumluluk vatandaşa da düşüyor." şeklinde konuştu.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Arısoy: "Normalde pazar kurulacaktı"
Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ve Zeytinburnu Kaymakamı Zekeriya Güney, Sümer Mahallesi'ne çöken Hilal Apartmanı enkazında incelemelerde bulundu. Görevlilerden bilgi alan Güney ve Arısoy, ardından kameraların karşısına geçti.

Kaymakam Zekeriya Güney 10.30'da bina çökmesinin yaşandığını belirterek, can kaybı olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy ise binanın dün akşam çatırtılar duyulması üzerine boşaltıldığını ifade ederek, "Herhangi bir can kaybı olmaması bizim için büyük bir şans. Devletin bütün birimleri, kaymakamlığımız, AFAD ekiplerimiz burada. Şu anda enkaz kaldırma çalışmaları yapılıyor. Yıkılan binanın etrafındaki 4 binada 33 daire tahliye edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri ile birlikte enkaz kaldırdıktan sonra o binalarda yeniden oturulup oturulamayacağına karar vereceğiz" şeklinde konuştu.

Bölgede normal şartlarda Perşembe günleri pazar kurulduğunu söyleyen Arısoy, kapanma tedbirleri nedeniyle pazarın kurulmadığını anlattı.

Başkan Arısoy Zeytinburnu Belediyesi olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İstanbul Valiliği ile birlikte binaların güvenli hale getirilmesine yönelik çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Zeytinburnu Belediyesi'nden çöken binayla ilgili açıklama
Zeytinburnu Belediyesi'nde çöken 5 katlı Hilal Apartmanı'yla ilgili açıklama yapıldı. Belediyeden yapılan açıklamada, bu sabah 10.30’da Zeytinburnu Sümer Mahallesi 27/2 sokaktaki 27 numaralı apartmanın çökmesinin ardından herhangi bir can kaybının olmadığının tespit edildiği belirtildi.

Gece saat 23.00 sıralarında binadan gelen çatırdama sesleri ile birlikte camların çatladığını fark eden bina sakinlerinin evlerini güvenli bir şekilde terk ettiklerinin belirtildiği açıklamada, "Çökmenin ardından çevredeki güvenlik önlemleri alınmış olup, enkaz kaldırma çalışmalarına başlanmıştır. Yine güvenlik önlemleri sebebiyle çöken yapı etrafındaki 4 bina daha boşaltılarak teknik analizlerine başlanmıştır. Zeytinburnu Belediyesi’nden 70 zabıta ve enkaz kaldırma işlemlerini yapan 40 saha çalışanıyla yaklaşık 110 personel, AKOM’dan 17 kişi ve 4 araç, İBB İtfaiye’den 30 personel ve 10 araç, 2 arama kurtarma köpeği, UMKE’den 6 personel, 1 araç, AFAD’dan 14 personel, 3 arama kurtarma köpeği ve 5 araç, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nden 6 personel görev almıştır" ifadelerine yer verildi.

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, konuyla ilgili olarak şu şekilde konuştu:
“Zeytinburnu Sümer Mahalle’mizdeki bir binamız bugün saat 10.30’da yıkılmıştır. İçeride oturan hemşehrilerimizden aldığımız bilgiye göre, gece saat 23.00 sularında binada bir çatırtının meydana gelmesi üzerine binayı tahliye etmişlerdir. Allah’a sonsuz şükürler içerisindeyiz ki herhangi bir can kaybımız yoktur. Görüldüğü üzere devletimizin tüm birimleri; Kaymakamlığımız, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, AFAD ve diğer tüm kurumlarımız buradadır. Enkaz kaldırma çalışmaları Zeytinburnu Belediyesi tarafından hızla başlatılmıştır. Yıkılan binanın etrafındaki 4 binadaki 33 daire nüfustan tahliye edilmiş bulunmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleriyle birlikte bu yapılar incelemeye alınmıştır. Gözden geçirildikten sonra tekrar kullanılabilir olup olmadığına karar verilecektir. Allah’a çok şükür herhangi bir can kaybı olmamıştır. Pandemi kısıtlaması olmasaydı bugün bu sokakta bir semt pazarı kurulmuş olacaktı. Biz daha önceleri de olduğu gibi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ve Valiliğimiz ile Zeytinburnu’muzdaki yapıların güvenli bir hale gelmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”


BİNA 6 DAİRE BİR DÜKKANDAN OLUŞUYORDU
1995 yılında inşa edilen ve yapı ruhsatı bulunmayan bina, 6 daire ve 1 dükkan oluşuyordu. 
Binada ikamet eden Kadir Yılmaz’dan alınan bilgiye göre gece saat 23.00 sıralarında çatlama sesleri duydukları, camlarda kırılmalar olduğu için evi tahliye ettikleri, binada kimsenin kalmadığı ve toplamç 19 kişinin tahliye olduğu bilgisi verildi.  Binanın ilçe nüfus müdürlüğünden alınan adrese dayalı nüfus kayıtlarından bina sakinlerinin telefonlarına ulaşılmış, hepsi tek tek aranarak, binada kimsenin kalmadığı teyit edilmiştir. 
Alanda Emniyet ve Zabıta ekiplerimizce gerekli tedbirler alınmış,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından çöken bina etrafındaki 4 bina boşaltıldı ve tespit analizlerine başlandı. 
İlçe emniyet müdürlüğünce 50 Çevik Kuvvet personel 40 ve 70 zabıta personeli çevre emniyeti için görevlendirilmiştir. 
AKOM toplam 17 personel ve 4 araç
İBB İtfaiye 30 personel ve 10 araç, 2 arama kurtarma köpeği, 
UMKE 6 Personel, 1 araç, 
AFAD 14 Personel, 3 Arama Kurtarma köpeği, 5 Araç, 
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü 6 personel görevlendirildi. 

 

Düzenleyen:  - YAŞAM
Kaynak: İHA / AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...