Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ambargoyu gazla delecek

Ambargoyu gazla delecek

DÜNYA Haberleri

ABD’de bazı senatörlerin silah ambargosunu kaldırmak için başlattığı girişimden memnun olan Rum yönetimi “ABD’nin çıkarlarına hizmet ediyoruz” açıklamasını yaptı.

Doğu Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarının son zamanlarda hız kazanmasının ardından ABD’deki bazı senatörlerin, Rumlara uygulanan silah ambargosunun kaldırılması için başlattığı girişimler Rum yönetimini memnun etti. Tasarının sahibi Senatör Robert Menendez önceki gün Kıbrıs Rum kesimine gelerek Rum lider Nikos Anastasiadis ile görüştü. Anastasiadis, Senatör Menendez’e girişimlerden dolayı teşekkürlerini iletti.

MESELE SİLAHLANMA DEĞİL!
Konuyla ilgili açıklama yapan Güney Kıbrıs Hûkümet Sözcüsü Prodromos Prodromu, Türkiye’nin tutumunu değiştirmesi için ABD’den yardım istediklerini söyledi. Anastaiadis-Menendez görüşmesinde Güney Kıbrıs’ın Mısır, Lübnan, özellikle de İsrail ile geliştirdiği stratejik ilişki ve işbirliğinin ve AB’nin uzantısı olarak Doğu Akdeniz’de oynadığı rolün de gözden geçirildiğini belirten Rum Sözcü “Mesele askerî silahlanma değildir. Ambargonun kaldırılmasının siyasi önemi vardır. Ambargo kararı eski dönemde alınmış bir karardır ve bugün ABD ile stratejik nitelikli ilişkilerde uyumsuzluğa sebep olmaktadır. Bütün bunlar, ABD’nin, Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Amerikan şirketlerinin belirli enerji çıkarlarıyla daha da güçlenen jeostratejik ilgisine hizmet eder” dedi.

PARA YARDIMI DA GELECEK
Demokrat Parti senatörü Robert Menendez ve Senatör Marco Rubio’nun, geçen hafta ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesine sunduğu tasarıda, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi alması hâlinde F-35’lerin sevkiyatının engellenmesi isteniyor. Tasarıda ABD’nin 1987’den bu yana Kıbrıs Rum yönetimine uyguladığı silah ambargosunun kaldırılması talep ediliyor. Kararın Amerika Senatosundan geçmesinin ardından da ilk adımda Güney Kıbrıs’a askerî eğitim desteği için iki milyon dolar verilecek. Maddi yardımın ardından karar bununla da sınırlı kalmayarak, eğitimler de söz konusu olacak. ABD-Güney Kıbrıs iş birliği ve beraberindeki birlik çalışmalarının süreceği de öngörülüyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...