Kara mantar kabusu büyüyor!

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Kara mantar kabusu büyüyor!

DÜNYA Haberleri  / İHA

Hindistan'da ortaya çıkan, sonrasında Mısır ve Irak'ta görülen kara mantar hastalığı Latin Amerika bölgesinde de kendisini gösterdi. Meksika'da Covid-19 atlatan bir kişinin kara mantar hastalığına yakalandığını açıklayan yetkililer, hastanın enfeksiyon nedeniyle sol gözünü, burnunu ve damağını kaybettiğini belirtti.

Koronavirüs kabusu sona ermeden dünya yeni bir tehlike ile karşı karşıya. Hindistan'da yaklaşık 200 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kara mantar hastalığı, hızla büyüyor. Mısır'da tespit edilen ve Irak'ta bir kişinin hayatını kaybetmesine neden olan hastalık, bu kez Meksika'da görüldü.

GÖZÜNÜ, BURNUNU VE DAMAĞINI KAYBETTİ

Meksika'da ortaya çıkan mukromikoz (kara mantar) hastalığı sonrası açıklama yapan hastane yetkilileri, 34 yaşındaki Avendano Jimenez'de hastalığı tespit ettiklerini ve kişinin yaklaşık bir ay önce Covid-19'a yakalanıp iyileştiğini belirttiler. 9 yıldır diyabet hastası olan Jimenez'in şiddetli baş ağrısı ve burun kanaması gibi belirtilerle hastaneye yatırıldığı ancak durumunun gün geçtikçe daha kötüye gittiği açıklandı. Hastanın hayati riskinin yüksek olduğu ve enfeksiyon nedeniyle sol gözünü, burnunu ve damağını kaybettiği, ayrıca beynin de etkilenmesinin an meselesi olduğu belirtildi.

KARA MANTAR BULAŞICI MI?

Kara mantar hastalığı, insandan insana bulaşma özelliği taşımıyor. Bu hastalığa doğada bulunan bir küfün yol açtığı, solunum yoluyla vücuda giren bu küflerin göz tabanına ve beyne, akciğerlere, deriye ve mide bağırsak sistemine sıçrayarak o bölgelerdeki dokuları öldürdüğü belirtildi.

KARA MANTAR NEDİR?

Çok nadir görülen bir enfeksiyon hastalığı olan mukormikoz (kara mantar) genellikle toprak, bitki, gübre veya çürüyen meyve ve sebzelerde bulunan mukor küfüyle temas sonucu ortaya çıkıyor. Kara mantar, kendisini genellikle yüzün tek tarafında şişme ve ödem, baş ağrısı, sinüslerde tıkanıklık ve ateş gibi belirtiler ile gösteriyor. Mukormikoz, diyabet hastalarında veya kanser hastaları gibi bağışıklık sistemi ciddi şekilde zayıflamış kişilerde hayati tehlikeye yol açabiliyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...