Meksikalı uyuşturucu kartelleri Avrupa'yı ele geçirdi

Düzenleyen:
Meksikalı uyuşturucu kartelleri Avrupa'yı ele geçirdi

DÜNYA Haberleri

Avrupa'da son yıllarda uyuşturucu kullanımı arttı. Bunun sebebi hızlı bağımlılık yapan metamfetamin. Bu zehrin üretimini ise Meksikalı uyuşturucu kartelleri yapıyor.

Portekiz’in başkenti Lizbon’daki Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı Gözlem Merkezi (EMCDDA) dün yıllık raporunu yayımladı. Rapora göre Avrupalı suç örgütleri ile Meksikalı uyuşturucu kartelleri işbirliği içinde. Zehir tüccarlarının bu yıl ki metamfetaminin üretimi ve kaçakçılığı rekor seviyeye ulaştı.

METAMFETAMİN AVRUPA’DA YAYILIYOR

 Önceki yıllarda sadece Çekya’da yaygın kullanımına rastlanan bu uyuşturucu maddenin son birkaç yıldır Slovakya’ya, yakın zamanda da Avrupa’nın geri kalanına sıçradı. Metamfetamin kullanımındaki artışın en büyük sebebi karteller. Bağımlılığı hızlı olan bu madde sonrası Avrupa’da uyuşturucuya talep artarken suç örgütleriyle mücadele de gün geçtikçe zorlaşıyor.

DEVASA LABORATUVARLAR

Avrupa’da uyuşturucu üretilen laboratuvar sayısı da arttı. 2019’da 267’si sadece metamfetamin üreten 370 gizli laboratuvar kapatıldı. Geçen yıl da Hollanda’da 32 laboratuvar deşifre edildi. Hollanda’da 3, Belçika’da 9 devasa laboratuvar kapatıldı. Buralarda Avrupalı ve Meksikalıların birlikte çalıştığı görüldü.

TONLARCA ÜRETİM

Avrupa Birliği (AB) devletlerinin 2019’da bir önceki yıla göre 0,6 ton artışla toplam 2,9 ton metamfetamin ele geçirildi. 2020’de İspanya’da 1,6 ton, Slovakya’da 1,5 ton Meksika menşeili metamfetamine el konuldu.

TÜRKİYE’Yİ DE SARDI

Avrupa’da 2019’da 4.500’ü ilk defa olmak üzere toplamda 9.200 kişi metamfetamin kullanımı ve bağımlılığı sebebiyle özel tedavi gördü. Bu kişilerin yüzde 90’ının Çekya, Almanya, Slovakya ve Türkiye’den.

ORTA DOĞU’YA KADAR GİDİYOR

 Ayrıca Meksika’dan yollanan metamfetaminin Avrupa üzerinden Asya, Orta Doğu ve Avustralya’ya kadar gidiyor.

 


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...