İran'da oy verme işlemi sona erdi

İran'da oy verme işlemi sona erdi

DÜNYA Haberleri

İran'da dün gerçekleştirilen 13. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy kullanma işlemi sona erdi.

İran'da 13. Cumhurbaşkanlığı seçimleri 19 saat süren oy kullanma işleminin ardından sona erdi. 2 saat uzatılan oy kullanma işleminde toplam 4 aday yarışıyor. 83 milyonluk ülkede 59 milyondan fazla kişi oy kullanma hakkına sahip. İlk defa oy kullanacakların sayısı ise 1 milyon 392 bin 148.

ADAYLAR
İran'da muhafazakar adaylar eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai, Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi, Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi ve reformist eski Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti 8. Cumhurbaşkanlığı için yarışıyor.


Seçime genel olarak ilginin az olduğu görüldü. Ülkede adayların çoğunluğu daha önce veto edilmişti. Seçim sonuçlarının bugün öğle saatlerine doğru netleşmesi bekleniyor.

4 YILLIK GÖREV SÜRESİ
İran'da Cumhurbaşkanı 4 yıl süreyle görev yapıyor ve bir kimse en fazla 2 defa üst üste bu makama seçilebiliyor. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani bu nedenle aday olamadı. Adayların ilk turda seçilebilmesi için yüzde 50+1 oy alması gerekiyor. İlk turda yüzde 50+1'in üzerine çıkan aday olmaması halinde en fazla oyu alan 2 aday ikinci tura kalacak ve kazanan ülkenin 8'inci Cumhurbaşkanı olacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...