Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gana Camii yalanına tepki

Gana Camii yalanına tepki

DÜNYA Haberleri

STK’ların Gana’ya yaptırdığı 17 bin kişilik camiyi hedef alan provokatörler “Camiye var, yangın uçağına para yok” diyerek kara propaganda yaptı. Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Arıtürk “Devletimizin büyük destekleri oldu ancak tek bir kuruş almadık” dedi

YILMAZ BİLGEN

Türkiye merkezli sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından Gana’nın başkenti Akra’da tamamen Osmanlı mimarisinden esinlenerek 17 bin kişilik cami inşa edildi. Geçtiğimiz Kurban Bayramı öncesi 17 Temmuz’da resmen ibadete açılan cami, FETÖ terör örgütünün yayınladığı aleyhte raporların hemen ardından İspanya, Almanya ve Yunan medyası tarafından provokasyon aracı olarak kullanıldı. Sosyal medyadaki bazı kesimler de Gana Millî Camii’ni Türkiye’deki yangınlarla ilişkilendirerek “Yangına müdahale edecek uçağı olmayan Türkiye Gana’da 10 milyon dolara cami yaptı” tezviratını yaptı.

HABERLER KASITLI PROVOKASYON
Gazetemize konuşan Gana Millî Camii Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ramazan Arıtürk, Alman Deutche Welle (DW) kanalı ve Yunanistan medyasının olayı bilerek çarpıttığını söyledi. Türkiye içerisinde bazı kuruluşların da bu provokasyona alet olduğuna vurgu yapan Arıtürk ‘Bu kutsal mekânın inşası Gana-Der, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı, Abdullah Tivnikli İSAR Vakfı öncülüğünde gerçekleşti. Kuruluşun mahiyeti itibarı ile Diyanet İşleri Başkanlığı, Gana Ulusal Başimamlık ve Türkiye Diyanet Vakfı da bu sürece destek verdi. Olay salt bir camiden ibaret değil. Biz orada dev bir kompleks inşa ettik. İçerisinde kütüphane, çocuk kliniği, doğumhane, göz kliniği, araştırma merkezi, Türk Lisesi, konferans salonu ve misafirhane gibi birçok bölüm var. Bu proje Batı ülkelerini rahatsız etti. Buna içeri de de bazı kişi ve kurumlarda alet oldu’ dedi.

DEVLETTEN TEK KURUŞ ALMADIK
Ramazan Arıtürk, geçtiğimiz günlerde açılan cami ve külliye ile ilgili haberlerin yangın süreci ile ilintilendirilerek verildiğine vurgu yaptı. Arıtürk “Tahrik amaçlı işlenen tema, yangına müdahale edecek uçağı olmayan Türkiye Gana’da 10 milyon dolara cami yaptı’ şeklinde idi. Bu projede devletimizin büyük destekleri oldu ancak maddi planda tek bir kuruş almadık. Gana Millî Camii ve Külliyesinin maliyeti de bahsedildiği gibi 10 milyon dolar değil 20 milyon dolardır. Kimden ne alındığı ile ilgili mali bilgiler ise son derece şeffaf ve nettir’’ diye konuştu.

TÜRKİYE'YE BAKIŞI DEĞİŞTİRDİ
Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Ramazan Arıtürk, Gana Millî Camii'nin yalnızca Allah’ın rızasını gözeterek hayırsever insanların desteği ile başlayıp bitirildiğini belirterek şunları söyledi: Bunu herkes bilmeli ve hiçbir biçimde politik malzeme yapmamalı. Cami ve külliye tamamen Türk mimarisinden ilham alınarak yapıldı. Hatta kitabenin üstündeki hilal ve yıldız, Millî Mücadele günlerinde Mehmet Akif Ersoy’un konuşma yaptığı Kastamonu-Nasrullah Camii’nden getirildi. Açılışta Gana Devlet Başkanı müthiş bir konuşma yaptı ve bizim tarihî misyonumuza, yardımseverliğimize göndermelerde bulundu. Şu an sadece Gana değil bütün Afrika ülkeleri bu devasa yapıyı konuşuyor, çünkü başka bir örneği yok. Doğal olarak da bu eserle birlikte Türkiye’ye bakış değişti. Bizim cami inşaatını başlattığımız 2011-2012 döneminde Türkiye ile Gana arasında var olan ticari işlem hacmi 30 milyon dolar idi. Şu an Türk Hava Yolları Gana’ya direkt uçuşları var ve ticaret hacmi de 800-900 milyon dolar seviyelerinde.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...