Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Eski Çinli dedektif Doğu Türkistan'daki zulmü anlattı

Eski Çinli dedektif Doğu Türkistan'daki zulmü anlattı

DÜNYA Haberleri

Çin’den kaçarak Avrupa’da bir ülkeye sığınan eski Çinli dedektif, CNN televizyonuna üç saat süren mülakat vererek Uygurlara yapılan zulümleri anlattı.

Ailesine zarar verilmemesi için ismi sadece Jiang olarak açıklanan Çinli dedektif, polislerin Doğu Türkistan’da gece yarısı evleri basarak yüzlerce Uygur sivili gözaltına aldığını, onları kelepçeleyip başlarına çuval geçirdiğini, direnmeleri hâlinde de ölümle tehdit ettiklerini söyledi. Jiang “Gözaltı kamplarında bunlara sistematik işkenceler yapıldı. Dayaktan her tarafları yara bere içinde kalırdı. Dizleri üstüne çöküp ağlayıncaya kadar dayak devam ederdi. Sorgu sırasında kadın, erkek, 14 yaşındaki çocuklar bile dövülürdü” dedi. Tutukluların, hareket etmelerini önleyen “kaplan kafesi” denilen sandalyeye oturtulduklarını, tavandan askıya alınıp elektrik verildiğini söyleyen eski dedektif "Cinsel tacizin yanı sıra onlara ilk olarak Guantanamo hapishanesinde CIA tarafından tatbik edilen ve insanlarda suda boğulma hissi veren işkence de yapılıyordu. Tutuklular günlerce uykusuz bırakılırdı, onlara yiyecek ve su verilmezdi. Her polis farklı bir işkence yöntemi kullandı. Bazı polisler tamamen psikopattı" dedi.

Eski Çinli dedektif Doğu Türkistan'daki zulmü anlattı
Doğu Türkistan'da, Uygur Türklerine yönelik Çin zulmü sürüyor

"BUNLAR AYRILIKÇI"
Doğu Türkistan’da on sene görev yaptığını dile getiren Jiang “Göreve başladığımda amirlerim ‘Bunlar ayrılıkçı. Ülkeyi bölmek istiyorlar. Hepsini öldürmemiz lazım’ dediler. Tutuklular terörle suçlanıyorlardı ama zamanla öğrendim: Hiçbiri suçlu değildi. Bunlar sıradan insanlardı. Emirlere itaat etmesem ben de tutuklanırdım ama yine de en kötü şiddet olaylarından uzak durmayı başardım” ifadesini kullandı. Jiang, işkencenin tutuklular isnat edilen suçu itiraf edinceye kadar devam ettiğini, itiraf edince de ya hapishaneye ya da başka bir kampa nakledildiklerini ifade etti.
CNN, Jiang’ın, iddialarının doğruluğunu ispatlamak için eski polis üniforması, fotoğraflar, videolar ve resmi belgeler gösterdiğini, kimliğinin tespit edilmemesi ve ailesinin zarar görmemesi için bu belgeleri yayımlamayacağını bildirdi.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...