Ukrayna'da dehşete düşüren görüntüler: Rusya, vakum bombası ile saldırdı

Düzenleyen: / Kaynak: New York Post
Ukrayna'da dehşete düşüren görüntüler: Rusya, vakum bombası ile saldırdı

DÜNYA Haberleri  / New York Post

Ukrayna, Rusya'yı ülkenin doğusundaki Donbas bölgesindeki kuvvetlerine karşı termobarik silahlar (vakum bombası) kullanmakla suçladı. Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir video, bölgede büyük patlamaların gerçekleştiğini gösteriyor. Termobarik silahlar o kadar yıkıcı bir etkiye sahip ki insan vücudunu buharlaştırabilecek güçte.

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde üçüncü aya gelindi ve Rusya, tüm gücüyle Ukrayna'nın farklı noktalarına saldırılar düzenliyor. Uluslararası gözlemciler Ukrayna'ya yönelik düzenlenen insanlıkdışı saldırıları ortaya çıkarırken, Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan yeni bir iddia daha geldi; Rusya'nın termobarik silahlar ile saldırdığı ileri sürüldü. 

Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın Twitter'da yayınladığı videoya göre, Rusya güçleri, Donetsk bölgesindeki Ukrayna birliklerine TOS-1A termobarik roketatarlar (vakum bombası) ile saldırdı. Bölgede devasa patlamalar gerçekleşirken vakum bombasının insan vücudunu buharlaştırabilecek güçte olduğu bilgisi paylaşıldı. 

Savunma Bakanlığı, söz konusu

paylaşımında, "Rus TOS-1A, Donetsk bölgesi Novomykhailivka yakınlarındaki Ukrayna mevzilerini bombalıyor. 21. yüzyılın en büyük ve en korkunç savaşı böyle görünüyor. Ukrayna karşılık vermeye hazır. Bunu yapmak için NATO tarzı MLRS'ye hemen ihtiyacımız var." diye yazdı. Bombardımanın ne zaman gerçekleştiği ise henüz netlik kazanmadı.

VAKUM BOMSASI NEDİR? TERMOBARİK SİLAHLARIN ETKİSİ

Bazen 'vakum bombası' olarak adlandırılan termobarik silahlar, etraflarındaki havadan oksijen tüketen yüksek enerjili patlayıcılardır. Bu, geleneksel bir bombadan daha yüksek sıcaklıkta bir patlama ve daha uzun süreli, daha yüksek basınçlı bir patlama dalgası oluşturarak, vakum bomsanın özellikle kentsel ortamlarda daha ölümcül hale getiriyor. 

Bu arada, Rus kuvvetleri Cuma günü bir gecede, Luhansk Oblastı'ndaki son Ukrayna sığınağı Severodonetsk'in yaklaşık 35 mil batısındaki bir demiryolu merkezini, Lyman kasabasını ele geçirdi. Rus güçleri, Severodonetsk'i kuşatmaya devam ederken şehri bombalamayı sürdürüyor. Belediye Başkanı Oleksandr Striuk, "Şehir sistematik olarak yıkılıyor, binaların yüzde 90'ı hasarlı. Şehrin eteklerinde savaşlar var. Büyük topçu bombardımanı gece gündüz durmuyor” dedi.

Striuk, Rus sabotajcıların şehrin kuzeydoğu bölgesindeki Mir otelini ele geçirmeye çalıştıklarını ve orada çatışmaların devam ettiğini söyledi. Belediye başkanı, savaşın başlamasından bu yana Severodonetsk'te yaklaşık bin 500 sivilin öldüğünü ve çok daha fazlasının bölgeyi terk ettiğini söylüyor. 100 bin nüfuslu kentin şu andaki nüfusunun 13 bin olduğu düşünülüyor. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: New York Post
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...