Rusya Avrupa'ya petrol sevkiyatını durdurdu: Brent petrol hemen yükselişe geçti

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya Avrupa'ya petrol sevkiyatını durdurdu: Brent petrol hemen yükselişe geçti

DÜNYA Haberleri  / AA

Rus petrol boru hattı işletmecisi Transneft, Ukrayna üzerinden Avrupa'ya petrol sevkiyatının durdurulduğunu bildirdi. Brent petrol Druzhba'dan Rus petrolü akışının durduğu haberleri ile düne göre 1,05 dolar arttı.

Transneft'tin yazılı açıklamasında, Rus petrolünü Ukrayna üzerinden Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya taşıyan Drujba hattının güney kolu için Ukrtransnafta şirketine ön ödeme yapılmasının gerektiği belirtildi.

Söz konusu sevkiyat hizmeti için Ukrtransnafta'ya yapılan son ön ödemelerin Transneft'e geri döndüğü bilgisine yer verilen açıklamada, ödemelerin Avrupa Birliği'nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle gerçekleştirilemediğine işaret edildi.

UKRAYNA ÜZERİNDEN SEVKİYAT 4 AĞUSTOS’TA DURDURULDU

Açıklamada, gerekli ödemelerin gerçekleşmemesi nedeniyle Ukrtransnafta'nın Transneft'e sevkiyat hizmeti sağlamayı durdurduğu ve bu nedenle Rus petrolünün Ukrayna üzerinden Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya sevkiyatının da 4 Ağustos itibarıyla durduğu kaydedildi.

Şirketin Drujba hattının diğer kollarındaki sevkiyatının devam ettiği, Belarus üzerinden Polonya ve Almanya yönündeki sevkiyatlarda sorun yaşanmadığı belirtildi.

RUSYA'NIN ÖDEMESİ AB YAPTIRIMLARINA TAKILDI

Transneft'in sözcüsü İgor Demin, Rus basınına yaptığı açıklamada, "Ukrtransnafta, 4 Ağustos saat 06.10'da Drujba petrol boru hattının güney kolundan Macaristan, Çekya ve Slovakya'ya tedariki tamamen durdurdu. Bununla birlikte Belarus üzerinden Polonya ve Almanya'ya sevkiyat devam ediyor" diye konuştu.
Uktransnafta şirketine ödemelerin tamamının yapıldığını ancak son ödemenin Transneft'in hesabına geri döndüğünü aktaran Demin, "Sevkiyat hizmeti için Ukraynalı şirkete ödeme yapıldı. Ödeme yapılmasına rağmen para Transneft'in hesabına iade edildi. Ödemenin gerçekleştirilmesini sağlayan Gazprombank, Avrupa Birliği düzenlemesinin, yani 7. yaptırım paketinin yürürlüğe girmesi nedeniyle ödemenin iade edildiğini tarafımıza bildirdi" ifadelerini kullandı. Demin, Rusya Enerji Bakanlığı ve ilgili Rus kuruluşlarının bilgilendirildiğini vurguladı. Transneft'in Ukrayna üzerinden sevkiyat hizmetleri için alternatif ödeme seçenekleri üzerinde çalıştığı öğrenildi.

BRENT PETROL 1,05 ARTTI

ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı Druzhba'dan Rus petrolü akışının durduğu haberleri ile düne göre 1,05 dolar arttı ve 98 doların üzerine çıktı. İran petrolünün yakın zamanda uluslararası pazarlara dönebileceği beklentisi ICE'de Brent petrolünün varil fiyatını bu sabah 94 dolara tadar gerilemesine yol açmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...