BM'den Gazze'deki toplu mezarlara uluslararası soruşturma çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
BM'den Gazze'deki toplu mezarlara uluslararası soruşturma çağrısı

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

BM Genel Sekreteri Guterres, aylardır havadan, karadan ve denizden bombalanan Gazze'de Nasir ve Şifa hastanelerinin çevresinde bulunan toplu mezarlar için uluslararası soruşturma çağrısında bulundu.

Dünyanın en büyük açık hava hapishanesi olarak kabul edilen Gazze, 7 Ekim 2023'ten bu yana büyük bir vahşete tanıklık ediyor. Öyle ki dünyanın gözü önünde 2 milyondan fazla insan doğrudan hedef alınıyor, binlerce masum sivil hayatını kaybediyor, zorla göç ettiriliyor, evleri yıkılıyor ve açlığa mahkum ediliyor. 

Son olarak Filistinli yetkililer, Gazze'nin merkezindeki Nasir Hastanesi'nde yer alan bir mezar alanında yüzlerce ceset bulunduğunu açıkladı. Toplu mezar, İsrail güçlerinin Han Yunus şehrinden çekilmesinden sonra bulundu. İsrail’in çekildiği bir başka hastane olan Şifa Hastanesi’nden de toplu mezar görüntüleri geldi.

BM'den Gazze'deki toplu mezarlara uluslararası soruşturma çağrısı - 1. Resim

BM'DEN SORUŞTURMA ÇAĞRISI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise New York'taki BM binasında Orta Doğu'daki gelişmeler hakkında basına açıklama yaptı.

BM'den Gazze'deki toplu mezarlara uluslararası soruşturma çağrısı - 2. Resim
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres 

Gazze'de sağlık sisteminin yok edildiğini ve "bazı hastanelerin mezarlığa dönüştüğünü" vurgulayan Guterres, Gazze'nin farklı yerlerinde bulunan toplu mezarlara ilişkin haberleri derin endişeyle takip ettiğini, sadece Nasir Hastanesi'nde 390 cesedin çıkarıldığına dikkati çekti.

BM'den Gazze'deki toplu mezarlara uluslararası soruşturma çağrısı - 3. Resim

Toplu mezarlara ilişkin farklı iddiaların bulunduğunu, bazı kişilerin yasa dışı yollarla öldürülerek gömüldüklerinin iddia edildiğini anımsatan Guterres, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Adli tıp uzmanlığı bulunan, bağımsız, uluslararası soruşturmacılara bu alanlara acilen giriş izni verilmesi şart. Yüzlerce Filistinlinin hangi koşullar altında hayatlarını kaybettikleri ve gömüldüklerinin bilinmesi gerekiyor. Yakınlarını kaybeden ailelerin buna hakkı var. Dünyanın uluslararası hukuk ihlallerinin cezalandırıldığını görmeye hakkı var."

BM'den Gazze'deki toplu mezarlara uluslararası soruşturma çağrısı - 4. Resim

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...