İsrail Savaş Kabinesi İran'a karşı saldırı türüne karar verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail Savaş Kabinesi İran'a karşı saldırı türüne karar verdi

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İran'ın tarihte ilk kez İsrail'e saldırmasının ardından Ortadoğu'da gerilim sürüyor. Dünya İsrail'in Tahran yönetimine karşı nasıl cevap vereceğine odaklandı. İsrail Savaş Kabinesi'nin 5. toplantısından karar çıktı. İsrail basınında yer alan habere göre Tel Aviv yönetimi İran ve bağlantılarına karşı saldırı türüne karar verdi. Ancak zamanlama için net bir karar çıkmadı.

İran'ın İsrail'e 300'ü aşkın SİHA ve füzelerle saldırı düzenlemesi sonrası Orta Doğu'da tansiyon yükseldi. Saldırıda sadece bir askeri üssü zarar gören İsrail, İran'a karşı misilleme saldırısı için harekete geçti. Son bir kaç gündür dünya kamuoyu İsrail'in İran'a yapacağı saldırının ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği konusuna odaklandı. İran yönetimi İsrail'in olası saldırısına 'saniyeler içinde' karşılık vereceğini belirterek gerilimi had safhaya çıkartırken, İsrail Savaş Kabinesi'nden karar çıktı.

İran'a karşı verilecek cevaba ilişkin bugün 5. kez toplanan İsrail Savaş Kabinesi Tahran yönetimine karşı saldırı türüne karar verdi ancak zamanlamada uzlaşamadı.

İRAN'A KARŞI SALDIRININ TÜRÜ BELLİ AMA ZAMANMALA MEÇHUL

İsrail merkezli The Jerusslem Post'a konuşan kaynakların aktardığına göre İsrail güçleri, İran'a yönelik karşı saldırının zamanlamasına değil ama nasıl karşı saldırı yapacağına karar verdi. 

İRAN'A SALDIRI ÇOK YAKIN

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, bir askeri ziyaret sırasında saldırının zamanlamasının çok yakın olmadığını ima etti.

Halevi, "En azından bu hafta vatandaşlara neredeyse normal bir şekilde yaşamalarını sağlamak için bir iç cephe politikası sağlıyoruz çünkü size ve hazırlığınıza tamamen güveniyoruz."

İsrail basınında yer alan haberlere göre Savaş Kabinesinden çıkan kararlar şu şekilde:

  • İsrail karşı saldırı için fırsat bekliyor.
  • İran'a misillemenin türüne karar verildi, ancak zamanlamaya dair ciddi fikir ayrılıkları var.
  • Bazı Bakanlar hemen harekete geçilmesini, bazı Bakanlar ise uluslararası temaslar ile anlaşmaların beklenmesini istedi.

İsrail gazetesi Times of Israel'e konuşan kaynakların aktardığına göre ise İsrail'in İran'a karşı saldırı planları şu şekilde: 

  • Şu an için İsrail'in planı, İran’a yapılacak misilleme saldırısının bilinmemesi ve gizli kalması yönünde
  • Bu nedenle İsrail İran'a saldırıyı geciktiriyor. İsrail, böylelikle İran'ın daha fazla tedirgin olmasını istiyor.
  • İsrail'in Tahran yönetimine karşı vereceği cevap İran'ın içinde veya dışında olabilir.

Öte yandan İsrail'de yapılan anketlere göre İsraillilerin yüzde 29'u İran'a acil bir saldırı yapılmasını destekliyor. İsraillilerin yüzde 37'si daha sonraki bir tarihte saldırıyı yapılmasını beklerken, yüzde 25'i İran'a herhangi bir saldırıya karşı çıkıyor.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...